Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Проблем с филм, апарат или друго?
Автор: crossa   
Дата:   02-12-10 20:26

Здравейте! Отскоро се запалих по аналоговата фотография, всичко вървеше много добре до днес, когато отидох във фотото да си взема филма, който бях оставил преди два дни за проявяване. Там ми го показаха във хвърчащо състояние и ми казаха че няма нищо, дори и черна точица, и реално като го погледнах беше така. Човекът от фотото ми каза, че най-вероятно не съм заложил правилно филма, в което не съм сигурен. Снимам с Canon Elan II, който е автоматичен и сам си пренавива лентата. Позачудих се дали не е в него проблема, но докато не захапе филмът, апаратът не тръгва, а и след като свърши касетата я пренавива автоматично, което не би могло да стане, ако филмът си е бил постоянно вътре. Следователно се усъмних във затвора, но уви след като го тествах в нас, със филм, без филм си бачка. Навих същият филм в касетата и отново го заредих, след това отворих задния капак да го видя и всичко си беше ок.
Някой имал ли е подобен проблем и знаете ли каква може да е причината?

Отговори на това съобщение
 Re: Проблем с филм, апарат или друго?
Автор: bobby__   
Дата:   02-12-10 20:39

ами ако има бар код върху филма - да, не е експониран [smilie5]

Автор: mitkostoimenov   
Дата:   02-12-10 20:44

Случвало ми се е да оставя за проявяване чисто нов филм. Като съм бъркал в чантата да го извадя съм го объркал. Първоначално и аз така като теб се зачудих, а после се усетих какво точно се е случило.

Дата:   02-12-10 20:55

филмът го извадих от апарата във фотото, Фонеже последните два кадъра ги направих непосредствено преди това. Пропуснах да спомена, че става въпрос за черно-бял филм Ilford 400iso, на който годноста е била до 2000г. Кутийката си беше запечатана, както си му е реда, преди това съм вадил пак такъв филм, без никакви проблеми.

Автор: Dekov   
Дата:   02-12-10 21:46

Има два варианта за случая :
1. Ако има информация по "фусовете" т.е. номерация на кадрите, бар код, марка на филма, то филмът не е експониран
2. Ако няма горните неща и опашката на филма е прозрачна най- вероятно филма е проявен като цветен, или тотално объркана обработка.
Съчуствия :(

Автор: harvester_vn   
Дата:   02-12-10 21:55

Деков, предполагам, че илфорда за който става въпрос е по Ц41, така че едва ли проявяването е объркано. Най-вероятно филма не е експониран, но какво се е случило...?

Дата:   02-12-10 22:25

На ръка е проявяван филмът, не е слаган в машини, сега го гледам и е едноцветен по цялата дължина, няма точица черна, единдтвеното, което си мисля е че най-вероятно е стоял в касетата през цялото време, но тогава как снимах 36 кадъра с апарата е въпросът.. [smilie11]

Автор: MarinY   
Дата:   02-12-10 23:11

Не отговаряш на основният въпрос.
Виждаш ли по краищата номерацията на кадрите?

Автор: jivar   
Дата:   02-12-10 23:17

Извън перфорацията има ли нещо? [smilie11]

Дата:   02-12-10 23:27

Както казах по-горе, извън перфорацията, на самата лента или където и да е другаде няма нищо, никакви номерца, никакви кадри, в един тон светла е по цялата дължина и ширина, все едно чисто нов филм е проявен, което най-вероятно е станало, само не разбирам как апарата засече филма, нави го, изснимах 36к. и после автоматично си го пренави обратно? [smilie10]

Дата:   02-12-10 23:46

Сега вече е ясно, че проблемът е в лабораторията (в случай, че са били предупредени, че филмът е 10 годишен). Да, изснимал си филма.

Дата:   02-12-10 23:56

И да, Dekov е прав за обърканата обработка.

Автор: MarinY   
Дата:   03-12-10 00:19

Май не разбра защо питаме. Няма значение дали си снимал или не, при правилна обработка, номерата на филма и кадрите ВИНАГИ излизат. Те са първият контрол за правилна обработка. Няма ли ги, значи проявяването е объркано.
[shtrak]

П.П. Това означава, че трябва да получиш поне едно извинение от лабораторията.

Публикацията е редактирана (03-12-10 00:21)

Автор: J.J.R.   
Дата:   03-12-10 00:21

Аз един път по погрешка дадох заедно с няколко цветни C41, една черно-бяла AGFA APX400, която не е по C41. Просто повреме на снимане бях сложил агфата в бялата кутийка на суперията, а суперията в черната кутийка на агфата и ги нося във фотото. Те пък също не обърнали внимание и го проявили, и резултата беше вял негатив, но след сканиране става, въпреки че не беше по C41...

Автор: i_viper   
Дата:   03-12-10 09:34

Случвало ми се е да проява не експонирани плаки, по грешка. Резултатът беше прозрачна плака, без никаква емулсия по нея. Предполагам същото трябва да се случи и с не експониран филм, да бъде прозрачен.

Най-вероятно във фотото са объркали. Ако филма ти не е по Ц41, по-добре си го приявавай в къщи сам. Не е трудно, от няколко опита ще му хванеш цаката, а и нещата необходими за прояваване не са много скъпи. Проявител и фиксаж се намират, а и удоволствието сам да си проявиш филма не е за подценяване.

Автор: antidigital   
Дата:   03-12-10 09:40

Автор: i_viper
Дата: 03-12-10 09:34

Случвало ми се е да проява не експонирани плаки, по грешка. Резултатът беше прозрачна плака, без никаква емулсия по нея. Предполагам същото трябва да се случи и с не експониран филм, да бъде прозрачен.

Е как без никаква емулсия? Ако няма емулсия си снимай колкото искаш, изображение няма да видиш. Мислете какво пишете все пак.

Автор: i_viper   
Дата:   03-12-10 09:46

antidigital, може би не съм се изразил правилно. Емулсия на плаката си е имало, предполагам. Казвам, че резултата след прояваването беше прозрачна плака, не знам защо. Но съм сигурен, че не беше заснета.

Автор: jivar   
Дата:   03-12-10 12:37

[smilie4] [smile] [smilie4]

Човекът от фотото ми каза, че най-вероятно не съм ... [smilie23]

Най-вероятно това ФОТО е за убиване!
И опашката/началото/ на филма ли е прозрачна?

На моите студенти им бях забранил да стъпват в нашто фото или фотото в съседния блок - [smilie18] [smilie7] [smilie18]

След някои "усирания", разбира се. НО, ... фотоаматъорът трупа опит! [shtrak]

Дата:   03-12-10 18:06

bobby__, да, човекът от фотото знаеше, че не е по C41 и трябва да се прояви ръчно, както преди няколко седмици пак ми прояви такъв филм и всичко си беше ок.

Сега относно номерата на кадрите по филма, да разбирам ли, че те са си там през цялото време, т.е. дори да проявя чисто нов филм трябва да си ги има?

Колкото до опашката във фотото са я отрязали и няма как да разбера каква е била..

Във проявяването какво може да е объркано?
Освен да са сложили филма първо във фиксаж, но не знам тогава дали ще излезе бял, хм..

Дата:   03-12-10 18:11

и още нещо, да не бързаме да обвиняваме фотото, възможно ли е самият филм по някакъв начин да е бил прецакан още преди да го сложа в апарата, така, че да излезе бял?

Автор: BirdOfPray   
Дата:   03-12-10 18:44

БЯЛ като непрозрачно бяло или бял като Прозрачно бяло?

Дали не е осветен?

Дата:   03-12-10 18:57

бял, като прозрачно бяло, на око 20% сиво, клонящо към лилаво [smile]

Автор: Nickdul   
Дата:   03-12-10 19:09

издънка при фиксирането? но ако няма никакъв кадър, никакво сребро - или грешка при експонация, или беля с проявителя

Дата:   03-12-10 19:44

Няма как да стигнем до заключение със сигурност какво е станало, а и предположенията май се изчерпаха.
Следващият черно-бял филм ще си го проявя сам, а до тогава цветно и C41 [shtrak]
Благодаря за полезната информация! [beer]

Автор: asahi   
Дата:   03-12-10 19:49

Този термин "аналогова фотография" в някой учебник ли го прочете или местен специалист ти го каза?

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Нови предложения
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг: