Автор: mravunko
Дата: 28-08-10 17:01
mitadoc проблема на тамрон според мен е, че просто нямат нещо наречено качествен контрол. Ето ти накратно моите проблеми:
Имах 17-50/2.8 безмоторния (обектива е супер, малко е мек на Ф2.8, но от Ф4 отнася 18-70, 18-135 отвсякъде) - викам си, продавам го и доплащам за 17-50ВЦ. Втория ще е приличен, ще го проверя на място за фронт/бек фокус и ако е наред го вземам.
Отидох на място, стативче, тая таблица за фронт/бек фокус, слагам на 50мм, правя 10тина снимки с всеки един от 5те обектива, които имаше налични.
2 от обективите дадоха директно страшен бек-фокус, отпаднаха, другите 3 бяха що годе добре, но фокуса беше на ръба - от фокусната точка назад. Както и да е, взех единия, който беше най-добре.
Връщам се вкъщи, викам си ще прасна няколко снимки на жената за тестове - разстояния 1,30м до към 1,70м (има distance report, от там виждам разстоянието). Фокуса се оказва на ушите.
Моя скромен извод, без да твърдя, че съм някакъв вещ оптик - обектива не е наред.
Отивам до магазина и го връщам на следващия ден. Добре, че имам връзки там и нямаше проблеми, не да ми го пращат на сервиз, ами ми дават друг. Намериха някакъв изпаднал от някъде, премерих го, малко по-добре, вземам него и си заминавам. Та това е.
Та така, от 6 тамрона единия ставаше, а тялото ми досега не е имало някакъв проблем с други обективи, има си и корекция на фронт/бек фокуса, но при условие, че на 30-40см е точен АФ, а на 1,3-1,7м не е, значи нещо е сбъркано много. Оказа се, че трябва да сложа корекция 14-15 от макс 20 на апарата, че да работи що годе нормално на около 1,5м.
Продадох тамронеца и ходих да си взема 24-70. Сега нямам грижи фокуса...
Може някога да си взема Тамрон, но без мотор и без стабилизация, сякаш работят по-добре.
Публикацията е редактирана (28-08-10 17:01)
|
|