Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Съвет
Автор: emanuela88   
Дата:   29-06-10 22:04

Здравейте,

От скоро започнах да снимам, само любителски. Нищо не разбирам от фотоапарати и т.н. Разбира се с моя Olympus X - 835 не мога да направя наистина качествени снимки. За това ви моля за съвет. Първо относно това къде бих могла да науча всичко свързано с функциите на апарата, начина на снимане и т.н. Дали да се запиша на някой курс и ако да, то къде би било най-добре.
Имам намерения да се запиша в школата в НАТФИЗ. Мисли те ли, че е добра идея?
Предварително благодаря на всички, които обърнаха внимание на темата и дадоха своя коментар!!!

Отговори на това съобщение
 Re: Съвет
Автор: Bumerang   
Дата:   29-06-10 22:06

Така е като си купуваш Олимпус[smilie7]

Дата:   29-06-10 22:09

Ами, той ми е любителския фотоапарат. С него снимам сина ми и семейни мероприятия. От скоро искам да науча по-професионално за фотографията. За това ви моля за съвет. Къде би било най-добре.

Дата:   29-06-10 22:16

Като начало https://photo-forum.net/ebook/start.htm

Дата:   29-06-10 22:20

Много благодаря, това вече го прочетох. Наистина много полезен материал.

Автор: Prakticar   
Дата:   29-06-10 22:21

Кой ти каза, че не можеш?

Дата:   29-06-10 22:23

Имам познат фотограф. Той ме посъветва да си взема 40Д. Но, за да направя тази инвестиция си мисля, че трябва да съм по-наясно с нещата. За да използвам такъв фотоапарат трябва определно да знам повече и дали наистина имам усет за хубви снимки.

Автор: dikimee   
Дата:   29-06-10 22:26

има редовни курсове, на първата страница на форума пускат обяви. Кратки, евтини (сравнително, не знам как са "конкурентните" цени) и удобни :)

Автор: Mec   
Дата:   29-06-10 22:27

Ами на някои хора им е по-лесно да разберат когато им обяснява друг човек някаква материя. Ако си от тях се записвай на курс и си плащай.
Иначе има книги на английски и на руски колкото искаш, за без пари из интернет. Сваляш няколко и ги четеш леко полеко.
Има също линкове към страници на български с обяснения точно за това което те интересува, само дето аз не съм ги записал никъде понеже не ми трябват.

Във всеки случай, приготви се за неприятни изненади свързани с ограниченията във фотографията. На мене лично ми е писнало още от миналия век че, това не може онова не може и т.н.
Ето ти пример с една снимка:

https://photo-forum.net/i/1328448

снимал съм я вътре, лицето е в сянка а задният план е огрят от слънцето през едни големи прозорци нависоко.
На този проблем с прекалено бялото (прегорело) му се вика недостатъчна динамика на фотоапарата.
Има две възможности. Първата е да не пука за задния план (като на мене). А втората е да се учиш как да постигаш малко по-добри резултати като се охарчих яко за по-висок клас фотоапарат например.

Такиви работи.
Успех все пак, не се отчайвай прекалено бързо.

Дата:   29-06-10 22:29

Ако са само семейни мероприятия вземи качествен сапунер/много често явление сред жените ,[smilie7] особено ако са жени на бизнесмени:-)/

Дата:   29-06-10 22:32

Хубавите неща струват скъпо а най хубавите -много скъпо:-)[smile]

Дата:   29-06-10 22:45

Какво мислите за този курс?

http://joro.photo-forum.net/studio/kursove.htm

Определено мисля, че бих научила повече, ако някой ми обяснява.

Ясно ми е че хубавите неща струват скъпо. Именно затова ми се иска да науча повече, за да разбера дали ставам.

Не искам да снимам само семейно мероприятия. Ако беше така нямаше смисъл да пиша тук.

Дата:   29-06-10 22:48

От това по хубаво-здраве:-)

Автор: Uve_Smotanson   
Дата:   29-06-10 22:51

emanuela88 написа:

> Имам познат фотограф. Той ме посъветва да си взема 40Д. Но, за
> да направя тази инвестиция си мисля, че трябва да съм по-наясно
> с нещата. За да използвам такъв фотоапарат трябва определно да
> знам повече и дали наистина имам усет за хубви снимки.

Не е задължително. Аз директно на dSLR скочих, като първите месеци наистина се отделят за четене и свикване с техниката. После лека полека нещата си идват на мястото. Изкарах и курса при Бони и Жоро за начинаещи, който пък ме отпусна да работя по-свободно с техниката ми. Сега се наслаждавам на първите поносими кадри с апарата, моя го имам по-малко от година. Истината е снимане, снимане, снимане и пак снимане, плюс четене и гледане на работи на по-добри фотографи от теб. 40D е чудесно тяло и не трябва да те притеснява тази крачка, това ми е мисълта. Ако можеш вземи го и в комплект с някой 35мм или 50мм твърд обектив. Останалото идва с времето и опитът.

Автор: sd   
Дата:   29-06-10 22:53

Мултимедийна Работилница

Дата:   29-06-10 22:57

Многоо ви благодаря!!! Имам и друг въпрос. Ако се запиша на курс, не е нужно веднага да взимам професионален фотоапарат?! Мога ли да отида с моето олимпусче?

Автор: Uve_Smotanson   
Дата:   29-06-10 23:01

Разбира се, че можеш. Отделно, че там ще ти дадат тялото да щракнеш няколко пъти по време на упражненията. Тъкмо ще видиш предимствата на dSLR пред "сапунерката", както и обратното. Ако не можеш да си позовлиш по-сериозен апарат за момента си снимай с фотоапаратчето и най-важното е, забавлявай се.

Дата:   29-06-10 23:06

Кой курс според вас би бил по-добър?
http://www.mmw.bg/training?title=ucheben_centyr
или
http://joro.photo-forum.net/studio/kursove.htm

Точно в момента не мога да си позволя да си го взема, но ако си намеря втора употреба на прилична цена... може и да си помисля. И мислите ли, че като за начало 40Д с обективи 28-135 е добре?

Автор: tisho86   
Дата:   29-06-10 23:17

В Натфиз я влезеш я не, я ти обърнат внимание я не... ако искаш курсове и някой да ти налива информация и идей съчетано с широко разнообразие от хубава техника и читави преподаватели това е мястото

Автор: Mec   
Дата:   29-06-10 23:58

Ами за 28-135 ако можех да си намеря нов от която и да е марка, ама да е качествен, щях да си го купя.

Ето ти тука да го видиш какво може и най-вече какво не може този обектив.
Нека познатият ти фотограф бъде така добър да ти обясни триизмерните графики.

http://www.slrgear.com/reviews/zproducts/canon28-135f35-56IS/tloader.htm

Или като се разбра вече че ще ходиш на курсове, там могат да ти обяснят също как се разчитат същите графики.

Дата:   01-07-10 15:53

По някаква сранна причина днес олимпусчето ми се счупи. Явно това е знак от съдбата, че трябва да си купя нещо по-сериозно.

Благодаря на всички, които написаха мненията си и ми дадоха съвет!

Автор: PolarBear   
Дата:   01-07-10 18:35

Запиши се на курс. Този на фото-форум със сигурност ще свърши работа.

Запаси се с търпение. Това не е съвет в рамките на общите приказки. Защо: много хора очакват, че като си купят хубав, скъп, "професионален" апарат и веднага качеството на снимките им ще се подобри. (Нямам предвид големия брой хора, които смятат, че апаратът прави снимката, те са безнадеждни и с тях не се занимаваме). Говоря за разумни и нормални очаквания. Но при преминаване към ДСЛР първоначално качеството на резултата СПАДА! Това е закономерно, защото има много неща, които сапунерката прави сама, но се очаква, че с ДСЛР ще ги прави фотографът. И точно в този момент много хора се разколебават и отказват. А не трябва.

40Д е чудесно тяло, което категорично препоръчвам. Но не е професионален апарат - това само за сведение. А и с него могат да се изпълнят какви ли не професионални задачи, та не е и чак толкова важно.

Обективите са най-важната част от оборудването. Не може да имаш всичко отначало. 28-135 ИС не е лош, но е малко дълъг в късата си част за апарат като 40Д с фактор 1.6. Ефективността на стабилизацията му е ограничена - все пак това е стабилизация от най-старо поколение. Всъщност никой не може със сигурност да предрече какви точно обективи ще ти трябват - всеки има известни характерни особености на своето виждане и стил, а виждането и стилът се изграждат постепенно и се равиват във времето. Започва се с нещо в средния диапазон и с времето сам започваш да чувстваш кое особено много не ти достига и си го купуваш...

За начало и първи обектив аз бих избрал Канон 24-85/3.5-4.5 втора ръка за около 300 лв - притежава забележително качество за цената, на която се намира. А за втори - Канон 50/1.8 за не повече от 140 или ако можеш да си го позволиш - Канон 85/1.8 но за доста повече пари...после, дай Боже, всичко, което ти се прииска.

[shtrak]

Автор: venven   
Дата:   01-07-10 19:09

не пазарувай техника преди да си изкарала курса и преди да си наясно какво искаш да снимаш. [smile] Ако ще снимаш семейството са ти необходими едни обективи , а ако снимаш птички и тревички-съвсем различни. Виж с какво снимат тези, дето ще ти водят курса и тогава се хвърляй в дълбокото. Не си мисли , че ще се откачиш лесно от крастата[smilie18] [smilie18] [smilie18]
[shtrak] [beer]

Автор: ittv   
Дата:   01-07-10 20:36

определено се запиши на курс и да, този на фото-форум е чудесен, и за апарат един канон не би бил зле, спокойно на курса ще се запознаеш с други като теб, после ще може да си сменяте обективи и опит, аз минах курса за напреднали миналата година и доста често се събираме с групата от фотокурса на по бира, всички се случихме пичаги (включително и момичетата [smilie24] ) и си поддържаме връзка, никак няма да ти е излишно малко социализиране в тази сфера
[shtrak] [shtrak] [shtrak]

Автор: harvester_vn   
Дата:   01-07-10 21:49

Мес, както обикновенно, говориш глупости.
За да стане както трябва снимката, която си осрал, изобщо не е нужна камера от по-висок клас. Нужни са само малко знания, мислене при снимането и евентуално ако се наложи, съвсем лека обработка.

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »