Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Когато бялото е друг цвят
Автор: jester   
Дата:   10-05-10 10:41

Здравейте,

тези дни много си играх отново с печат на снимки и по време на обработката на стари JPEG кадри се мъчих да нагодя баланса на бялото, но на моменти си беше страшна мъка. Исках да споделим кой как се справя с този проблем и дали има друг, по-точен метод от този - на око.

Моля, без коментари от типа на:
1. Ми снимай RAW;
2. Ползвай сива карта;

Тук говоря за сутуациите, в които имаме вече заснет кадър в JPEG и бялото му е не е бяло.

Аз имам три простички алгоритъма, в зависимост от тежестта на случая:

1. Във ФШ ползвам "Photo Filter". Това е мега-профански метод, но често върши работа. Недостатък - разчитам само но окомера.
2. Color Balance - тук вариантите за корекции да повече, но пак нещата опират до субективната преценка.
3. Нов Adjustment Layer - Curves, оттам с пипетката за Midtones селектирам "неутрално-сива" зона по кадъра и нещата горе долу се изправят. Тук основният проблем е, когато в кадъра няма кой знае колко или направо никакви неутрално сиви тонове.

Скот Келби даже беше публикувал един трик за откриване на неутрално сиво в кадъра, но имах случаи, в които дори това не помогна.

Та споделете вие как го правите, дано сме полезни и на други.

Отговори на това съобщение
 Re: Когато бялото е друг цвят
Автор: marto   
Дата:   10-05-10 10:47

Отвори JPEG като RAW във АЦР на фотошоп [smilie3]

Автор: Mec   
Дата:   10-05-10 10:52

И някой ако знае някоя функция на някай софтуер който да може да оправя баланса на бялото, но по някой произволно избран цвят, ще е добре да го сподели.
Например на снимка има човек .
Този същия чове например си го имаме сниман с правилен баланс на бялото. Та око пренесеме данните за цвета на кожата му от едната снимка на другата , да се оправи баланса на цялата снимка.

Знае ли някой такъв трик ?

Автор: midtone   
Дата:   10-05-10 10:56

marto написа:

> Отвори JPEG като RAW във АЦР на фотошоп [smilie3]
>
Вярно, виж това:
Kelby.Online.Training.The.Photoshop.CS5.7-Point.System.for.Camera.Raw

Отваря се jpg в ACR и се ползва White balance tool.

Автор: compur   
Дата:   10-05-10 11:11

Опа! Месията на Нефотошопската църква иска "функция на някай софтуер който да може да оправя баланса на бялото"? Това ще е интересно!

Давай, Мес!

Към автора на темата: Дай контретна снимка и да видим!

Публикацията е редактирана (10-05-10 11:31)

Автор: serjy   
Дата:   10-05-10 11:20

Mec, напълно те разбирам. типичен никонски проблем. [shtrak]

Автор: didesignbg   
Дата:   10-05-10 11:26

след като му е приложена контрастна крива и още няколко корекции, оправянето на бял баланс е загубена кауза. Не че не може да го докараш, но просто цветовете няма да са верни.
Простичък начин за работа с кофти цветове е минаване в лаб пространство. Там вече имаш един канал носещ информация за яркост и два за цветовете.
С канала а контролираш червено-зелено.
С канал b контролираш жълто-синьо.

Автор: Alex-dan   
Дата:   10-05-10 11:42

[smilie24] [smilie24] Интересно изглежда, ще го пробвам следващия път когато се наложи. Аз си настройвам белия баланс от NEF и после на око през PS за лека корекция. Това което снимам така или иначе е субективно, за някаква точна репродукция естествено е най-добре да се ползва карта и инструмените за черно/сиво/бяло...

Автор: Блясък   
Дата:   10-05-10 11:49

Засега оправям бели баланси предимно с левълс, като засилвам липсващия цвят. Ако кадъра има светли или прегарящи моменти, важи до някъде и метода със изсветляване на дадения канал със ГАМА. Да, цветопредаването не е реалистично при използване на гама за отделния канал, но все пак говорим за спасяване на кадъра.
Понякога и същите неща с Curves

Дата:   10-05-10 11:51

Хм, и двата варианта са интересни. Вярно, че бях чел затова, че ACR може да се ползва за JPEG и TIFF, ама тотално го бях отхвърлил като вариант.

Иначе за лаб калърс - трябва да се пробва!

Дата:   10-05-10 12:14

Айде бе, никой ли нищо не знае ?
Щом като може да се оправя по сиво, що да не може и по произволно избран цвят ?

Автор: pmartinov   
Дата:   10-05-10 12:31

[smilie5] [smilie18]

Автор: tziko   
Дата:   10-05-10 12:55

Capture NX може, по която точка от снимката си избереш, ...излизат RGB скролове и както те кефи....

Едит: за NX2 говоря, също може и да избереш някъв цвят и да му кажеш че тва е друг цвят и той променя цялата снимка по тези параметри. Преди си оправях така баланса по покривките на масите(щото са бели) и беше много лесно и точно.[beer]

Публикацията е редактирана (10-05-10 13:01)

Автор: n1x0n   
Дата:   10-05-10 12:55

Щом като може да се оправя по сиво, що да не може и по произволно избран цвят ?

Защото за неутралното сиво знаеш, че RGB съотношението е 1/1/1. За никой друг цвят няма как да знаеш тези пропорции.

Автор: d256h   
Дата:   10-05-10 13:00

Може, може... всичко да се оправи...ама четене му е майката!

Тестови (еталонни) таблици... нещо да сте чували? Нищо не ви струва, преди да почнете да плющите по 2000 кадъра за деня, да снимате, като първи кадър една еталонна таблица, за сиво и бяло поне..

=======
P.S.

Ето гледам дори някой продава нещо такова:

https://photo-forum.net/forum/read.php?f=47&i=75524&t=75524&phorum_uriauth=

Публикацията е редактирана (10-05-10 13:02)

Дата:   10-05-10 13:08

Capture NX 2 го прави за кожата но се ограничава до нея само , а останалото не се нагажда или аз не съм го разбрал как ще стане с Ю-поинтс.
Динамис фото ХДР прави цялата снимка да се промени според промяната на цвета на кожата, но чак на етап при който се е развалило качеството от ХДР-а.
Трябва да има някоя програмка, която да може просто и лесно и това да прави щом като Динамис фото ХДР има подобна функция.
Сега не ми се пробват 20 програми за да открия нещо.
Помагайте, нали сте запалени по АртЪ.

Автор: n1x0n   
Дата:   10-05-10 13:33

Тестови (еталонни) таблици... нещо да сте чували? Нищо не ви струва, преди да почнете да плющите по 2000 кадъра за деня, да снимате, като първи кадър една еталонна таблица, за сиво и бяло поне..

Ти дали обърна внимание, че говорим за произволни кадри, снимани НЯКОГА - различна светлина, различни локации, различни обекти/субекти... post factum

Автор: deathzone   
Дата:   10-05-10 13:48

Аз белият цвят си го оправям с капкомера.

Автор: Canon   
Дата:   10-05-10 14:02

За капкомера при използване на характеристичните криви понякога може да се използват за задаване на други стойности на сиво (неутрален баланс), черно и бяло
Ето някои стойности на цветовете
http://research.stowers-institute.org/efg/R/Color/Chart/ColorChart.pdf

Публикацията е редактирана (10-05-10 21:23)

Автор: Canon   
Дата:   10-05-10 14:24

т.е. задаваш бяло (примерно 255, 255, 255) черно (0, 0 , 0) и сиво (стойности от скалите) според познат за теб от снимката цвят - не нужно да е точно неутрално сив.
Чрез ауто той си балансира снимката според зададените бяла, черна и сива точка, а с пипетата (с новите стойности) мериш/коригираш зоната отговяряща за коригирания "сив".

Автор: ibk   
Дата:   10-05-10 15:31

Автор: Mec
Дата: 10-05-10 10:52

Например на снимка има човек .
Този същия чове например си го имаме сниман с правилен баланс на бялото. Та око пренесеме данните за цвета на кожата му от едната снимка на другата , да се оправи баланса на цялата снимка.

Знае ли някой такъв трик ?

Capture One има такава функция.
Може да е по цвета на кожата, по цвета на небето, по каквото си искаш.
[beer]

Автор: d256h   
Дата:   10-05-10 15:39

n1x0n, не съм обърнал внимание.... поради което ми остава само да поискам, да ме извините!

[smilie2]

Дата:   10-05-10 15:40

Canon-e, това последното, може ли да го пообясниш какво точно имаш предвид? Т.е. дай, моля те, практически пример.

Автор: didesignbg   
Дата:   10-05-10 15:53

Преди да почнете сесията, давате на моделката да си сложи следните супер шик обички

https://photo-forum.net/static/forum/2010-05/pwlb9569.JPG

http://www.colorite.com/images/photo_spydercube2_500.jpg

Няма начин да не ви се решат всички проблеми с белия баланс[smilie5]

Дата:   10-05-10 15:57

мерси ibk
ще го пробвам да видя как става ( като ми остане време)[smilie24]

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »