Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 като професия...
Автор: creet   
Дата:   24-03-10 17:11

Здравейте, ученик съм, преди 2 месеца си взех едно пентаксче, а и от преди това от доста време бях зарибен по фотографията. Идеята ми за напред е, да я практикувам като професия. Искам да задам няколко въпроса относно това.
1. Трябва ли да имам завършено образование, ако реша като за начало да работя в някоя фирма/списание/вестник? - тъй като сигурно ще уча или за икономист или за счетоводител, или нещо свързано с архитектурата.
2. Каква горе делу е месечната печалба(тъй като с това смятам да се прехранвам):
- за фотограф рабтещ във фирма?
- за фотограф работещ за себе си със собствено студио?
3. При минаване на фотографски курс (както сега ги има за по 250 - 400 лева) дават ли ти документ? - защото излиза много по-изгодно от някой ВУЗ, където те обучават само за лентова фотография, като НБУ например.
Моля отговорете, за което ще съм ви много благодарен.

Отговори на това съобщение
 Re: като професия...
Автор: n1x0n   
Дата:   24-03-10 17:14

1. Не
2. Между 200 и 20 000 лева
3. Не ти трябва документ.

Автор: snoopoff   
Дата:   24-03-10 17:18

Че кво й е на "лентовата" фотография [smilie11]

Автор: i_viper   
Дата:   24-03-10 17:22

Ако мислиш да работиш като такъв, що ти е да учиш икономика? Учи фотография.

Не че и аз на времето не съм завършил счетоводство [smilie18], но никога не съм го практикувал. Ама ако сега трябваше да решавам, какво да уча нямаше да е икономика, ма на времето такъв ми бил акъла.

Дата:   24-03-10 17:22

snoopoff
нищо и няма, просто за мене ми е малко ограничена от към обработка на снимките, изображенията които можеш да запечаташ, докато с дигитален фотоапарт можеш да направиш 500-1000 снимки и повече (е ограничен си от батерията[smile]) , лично мнение, нито съм снимал с професионален лентов нито нищо

Автор: bozo   
Дата:   24-03-10 17:27

Всичко зависи от теб - ако си добър в това, което правиш ще изкарваш много добри пари и ще бъдеш търсен. Няма как за 5 месеца да постигнеш това, което хората градят с години.
Ако си посредствен в работата си ще обикаляш след останалите и ще се предлагаш за жълти стотинки, колкото да "избиеш" техниката...
Покупката на фото апарат те прави просто собственик на фото апарат...
Общо взето това или ти се отдава или не - различни курсове допълват техническите ти познания, които ти трябва да доразвиеш с практика - диплома за завършен курс на обучение не прави снимките хубави. Разбирай го както искаш.

Публикацията е редактирана (24-03-10 17:28)

Дата:   24-03-10 17:28

i_viper
Просто нашите мислят, че трябва да имам завършено образование и за да отбия номер :D, не ме взимат насериозно, че ше ставам фотограф, те не ме взимаха насериозно, че ще започна работа във фирма на 15 и че ще си взема фотоапарат след 3 месеца ама ... [smilie18]
а и както казах фотографията ми идва скъпа във БУЗ-овете, по-добре курс

Публикацията е редактирана (24-03-10 17:30)

Автор: snoopoff   
Дата:   24-03-10 17:35

Хубавото на филмовата фотография е, че те кара да помислиш преди да щракнеш. [smilie24] Пък и нали целта е да се постигне добър кадър без особена допълнителна обработка.

[beer]

Автор: S.Lazarov   
Дата:   24-03-10 17:38

creet, ако искаш да работиш за вестник надали ще обработваш много снимките, защото се предполага, че основно ще снимаш репортажи, другото нещо е, че при обучението в университет получаваш знания за фотографията като цяло /композиция, цветознание и тн./ освен за проявяването на филм. ;-)
Не знам как стоят реално нещата с подбора на "фотографи" за списания, вестници и тн. в България, но като гледам самия пазар на печатни медии определено е неситен и се предполага, че има и работа и за фотографи, и за "фотографи". Някой в сферата ще е полезно да сподели каква е ситуацията в действителност - документи, заплащане и тн. ;-)

Автор: tonitka   
Дата:   24-03-10 17:41

Преди 2 месеца си купил апаратче и вече реши че можеш да работиш като фотограф? Доста бързаш, ми се струва! Учи си уроците като едновремено с това поснимаш няколко годинки само за удоволствие! Грешно е да мислиш, че фотографията е просто нещо и един курс ще те направи професионалист![smile]

Автор: Uve_Smotanson   
Дата:   24-03-10 18:00

Не превръщай хобито си във професия! Направих тази глупост. Сега фотоапарата ми е вторият опит, като нямам намерение да повтарям тази грешка.

Автор: tonevjr   
Дата:   24-03-10 18:06

Бързаш![smilie3]

Фотограф се раждаш...аз колкото повече знания си наливам в главата,толкова по-зле снимам![smilie5] [smilie21] Изразявай себе си...не гони техника,похвати и подобни...колкото повече ги мислиш,толкова по-малко има от тебе в снимката.
Поснимай любителски-ако това е за тебе-ще разбереш скоро.Трябва да имаш страст в тази професия да пробиеш,иначе предлагаш услуга,която и маймуна би свършила с апарат в ръка.[beer]

Дата:   24-03-10 18:21

tonitka
аз не смятам, че с курс за 2 месеца ще стана някакъв супер фотограф, а и това, че съм си го взел преди 2 месеца не значи, че не съм чел преди това достатъчно много за фотографията... Идеята заради която искам да стана фотограф е, че ще се занимавам с нещо, което ще ми доставя удоволствие и на всичкото от горе ще печеля от него

Автор: IDA   
Дата:   24-03-10 18:38

"Ако мислиш да работиш като такъв, що ти е да учиш икономика? Учи фотография."

Е как що бе I-viper? Къде се в чуло и видяло в България млад човек да работи това, което е учил? Че ако всички тръгнат да работят това, което са учили, какво ще ги правим толкова професионалисти? Че те още малко и ще вземат да ни превърнат в цивилизована държава? Къде дават така?

Автор: IDA   
Дата:   24-03-10 18:44

Creet,

Аз едно време исках да ставам космонавт, ама пусти родители - инженер, та инженер. Що ли ги послушах? Сега вместо да се мъча като грешен дявол с пустата наука, щях да си летя с някоя совалка в космоса и да си се кефя до безкрай! И най-важното, щях и да печеля от това!

Публикацията е редактирана (24-03-10 18:45)

Автор: Mec   
Дата:   24-03-10 18:57

Ако учиш 3 години за счетоводител там където трябва, после след около 5 години трудов стаж можеш да взимаш по 3000 евро на месец чисто.
Музикант къща не хранел, за фотограф не знам.

Автор: Manchev   
Дата:   24-03-10 19:02

creet още представите ти за нещата са доста объркани и далечни, поработи над тях като за начало. :)

Автор: tonitka   
Дата:   24-03-10 19:11

Виж сега, нито новия апарат, нито това, че си чел много книжки ще те направи фотограф. Тук има много хора, които на теория са професори по фотография, но на практика са пълни аматьори, както и обратното! Ако съдя по снимките които си качил тук, ще трябва още много да четеш и снимаш докато стигнеш някакво средно ниво на умения, но трябва и талант разбира се! Пожелавам ти успех разбира се във всичко което правиш!

Една молба: качи тук една своя снимка от тези които най-много си харесваш![smile]

Автор: nightstalker   
Дата:   24-03-10 19:41

Подкрепям tonitka, само с четене и суха теория не можеш икономист да станеш, камо ли фотограф. Практика му е майката ;) Ако ти идва от вътре, след време, след доста време ще бъдеш много добър. Но според мен, по-добре си намери друга основна професия с която да се прехранваш и остави фотографията на втори план. Снимай за удоволствие, щом те влече толкова. Ако почнеш да възлгаш отговорности върху хобито си, очаквайки то да ти носи пари и ако носенето на пари е основната цел заради която искаш да станеш фотограф, по-добре се откажи от професията. Добрите фотографи снимат за удоволствие, и след това, може би снимките им носят печалба. На мен ми е хоби от 2-3 години, и както можеш да видиш имам още много какво да уча ;)

Автор: Uve_Smotanson   
Дата:   24-03-10 21:31

И още нещо. Понеже си n-тия младок намесващ парите в челната тройка, това още не мога да го смеля като мотивация. Ако толкова ти се работи за пари и признание, просто намери начин да заминеш навън. В България нещата в момента са зле с тенденция скоро да не се оправят.

Автор: solar_sea   
Дата:   24-03-10 21:44

Абе нормално е да се ориентира и да реши дали това ще му е хоби или професия.

Аз започнах да чета литература по това което по-късно ми стана работа някъде 5-ти клас - сега на 21 - вече имам 2 години стаж като програмист на пълен работен ден.

Та, трябва да се мисли от рано какво му се работи и може ли да го работи при адекватни условия в България.

Автор: mitadoc   
Дата:   24-03-10 21:48

Колега,това,което го искаш,може да стане,но не тук,а в страната на ограничените умствени възможности-Америка.

Автор: Paqk   
Дата:   31-03-10 00:08

не се отказвай,в живота няма нищо лесно.
намери си работата, която да ти доставя удоволствие и никога няма да се налага да работиш(късметче от кафе).
относно парите ,те са много относителни,но не винаги това е най-важния фактор [smile] успех

Автор: pefoto01   
Дата:   31-03-10 00:17

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: Chipsy   
Дата:   31-03-10 10:36

mitadoc написа:

> Колега,това,което го искаш,може да стане,но не тук,а в страната
> на ограничените умствени възможности-Америка.

Mного обичам такива изказвания - коя е страната на неограничените умствени възможности - България ли ? Хо - хо - хо ...
Creet , щом те влече - давай , не му мисли много , пък едно икономическо образование може много да ти помогне в икономическата страна на фотографията - маркетинг ,счетоводство , туй-онуй ;)
Успех !!!

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »