Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2  3  4     всички  напред  последна
 Въпрос за меренето на Canon
Автор: kimbo   
Дата:   14-03-10 10:43

При матричното мерене експонацията е вързана към фокуса и логично при фокусиране на по-тъмен или по-светъл обект се лъже. Та въпроса ми е има ли настройка при която това да не е така?

Отговори на това съобщение
 Re: Въпрос за меренето на Canon
Автор: asahi   
Дата:   14-03-10 10:54

Експонацията не е вързана към фокусирането, освен където при някои режими се правят от един и същи бутон. За да ги "развържеш" прочети в менюала как това се прави конкретно за твоя фотоапарат.
В моето 40Д съм го решил като съм извел аутофокуса на бутон отзад срещу палеца.

Автор: mitadoc   
Дата:   14-03-10 11:01

При мен на 450Д(което е по-нисък клас) има заключване на експонацията със същия бутон-фокусираш на друг предмет или повърхност-настискаш бутона и желаната експонация е зададена само за следващия кадър,после фокусираш и снимаш с желаното кадриране.Помогнах ли поне малко?[beer] При 40Д работи пак така.Но всичко е индивидуализиране.

Автор: ilia_dm   
Дата:   14-03-10 11:05

При недостатъчно осветление-ръчно фокусиране.[shtrak]

Дата:   14-03-10 12:00

Това с преместване на фокуса отзад е ясно, но то за съжаление не е особено удобно за репортажно снимане. Та въпроса ми е има ли начин на Канон 7Д хем да е на матрично мерене, хем автофокуса да е от спусъка, хем меренето да не се влияе от мястото на фокуса?

Автор: Canon   
Дата:   14-03-10 12:19

Мини на partial metering

Автор: vgramatikov   
Дата:   14-03-10 12:39

съобщението е маркирано като спам

Дата:   14-03-10 15:25

Canon, partial metering е някакво частично решение като частичното мерене, каквото е всъщност. Въпроса ми е конкретен! Има ли настройка меренето да е матрично и да не е вързано с фокуса.
pd, компенсациите знам прекрасно как се ползват само че ти опитвал ли си при динамично снимане на репортаж да правиш компенсации на всеки кадър [smilie25]

Дата:   14-03-10 15:37

kimbo
от канон не са шамани да знаят каква точно зона искаш да мериш. Заложили са ти принципи в избора, ти искаш да ги променяш по някаква твоя странна терминологична логика. Нещо като "дървено желязо"
partial metering не е свързан с фокусната точка, но ти дори не си си направил труд да провериш.
Ми като те мързи или не разбираш как, не се занимавай с фотография, ниви за копане има достатъчно и при лопатите няма мерене и фокусни точки.

Автор: pmartinov   
Дата:   14-03-10 15:37

В по-умните камери може да отцепиш фокусирането от меренето .

Тоест да са независими едно от друго .

Ако в тази камера това не може да стане това значи че е заложено като маркетингов ход-спъване на репортажното снимане .

Казано с други думи [smilie5]

Купете си по-скъп апарат [smilie18]

От нас аванта друг път [smilie3]

Публикацията е редактирана (14-03-10 15:38)

Дата:   14-03-10 16:41

pmartinov, точно това имам предвид!
Canon, яснооо: не може, но не е нужно да си изкарваш яда от технологичните недомислици на фирмата на мене. [smilie25]

Дата:   14-03-10 16:45

Ми моя си може, явно поне мануала съм прочел. Аз такива детски на меренето проблеми нямам, ти си тоя който ги има, а се правиш на разбирач, кое е недомислица и кое не.
Ама верно че четенето не е като копането

Автор: HSGeorgiev   

Изобщо не ви разбирам спора?
Май няма тяло на Канон, дори в ентри класа, в което да не може да заключвате експонацията и да фокусирате на друго място - става с бутона със звездичка отзад.
Ако искате да фокусирате и мерите на две различни места така или иначе няма как да не посочите поотделно тези две места.
Но наистина варианта с 40Д и нагоре, където си има отделно възможност за явно разделяне на меренето и фокусирането на различни бутони е малко по-удобно. Но разбира се - пак трябва да посочиш и двете точки.
Така че просто не разбирам проблема [smile]

Автор: pmartinov   

Ааа не са недомислици !

Напротив !

Така се правят повече $$$$$$$$$$

[smilie3]

Дата:   14-03-10 17:00

Canon, ти от кой мануал четеш, щото в моя не намирам такова описание. Взимам си думите назад за недомислицата, явно нещата опират до $$$$$, както е посочил Мартинов.

Дата:   14-03-10 17:03

kimbo

Кажи какъв модел е камерата ти и ще ти обясним - ще дублираме мануала просто [smile]

Дата:   14-03-10 17:05

Кимбо, посочил ли си какъв ти е точно Канона, че може да съм пропуснал?

За мен лично отделянето на бутона за фокус за управление с палеца е удобство точно при репортажното снимане, защото можеш да фокусираш веднъж където ти трябва и да продължиш да снимаш, композирайки свободно кадъра си.

Дата:   14-03-10 17:07

http://www.imaging-resource.com/PRODS/E7D/ZTOPLCDCALLOUTS.GIF

Автор: muh3yxap4e   
Дата:   14-03-10 17:15

Бухахуаухахуахуахуа дори моя малък с5 поуершот има такава функция да разделям меренето от фокуса ... но го научих 1 година след това защото реших да си про4ета усер мануала ...

Дата:   14-03-10 17:20

Дали да не се самоцитирам:
Два дена ръчкане по менютата и питане по форумите успешно заменят 15 минути четене на менюала.

Дата:   14-03-10 17:31

kimbo
Погледнах ти профила - ако за репортажно снимане приемаш танцовия конкурс - принципно имащ грешка в логиката на мерене.
Там се работи с постоянни осветености, т.е. едно предварително замерване на най-светли най-тъмни обекти със спотовото мерене, разпределянето им в рамките на хистограмата ти дава ПОСТОЯННИ условия на експониране - примерно 1/100 ф4. Слагаш на М, никакво мерене повече не ти трябва ако не се мени общата им осветеност. Пак тогава се прави и цветния (бял) баланс на осветеността - гледам и тази глава от манула не си я чел.

Дата:   14-03-10 17:33

Апарата е Canon 7D. За постоянно осветление ми е ясно. Питам за снимане на вън при слънчево променливо осветление?

Публикацията е редактирана (14-03-10 17:37)

Дата:   14-03-10 17:34

kimbo,

Тъй като ти погледнах в профила...
И тъй като последната ти снимка е единствено май с Canon EOS 20D...
И тъй като реших, че може би си си купил наскоро 20Д и сега го разучаваш...

Ако това е случая - виж тези бутончета отзад в дясно на камерата ти:

http://a.img-dpreview.com/reviews/CanonEOS20D/Images/underthumb.jpg

И също този линк:

http://www.dpreview.com/reviews/CanonEOS20D/page8.asp

Ако чак толкова не го разбираш така:

AE/FE Lock - Press to trigger automatic exposure and lock the exposure for the next shot. Hold the button to lock the exposure for more than one shot. The exact function of this button can be programmed via custom function 4 (see below).

На български ще звучи нещо като така:
AE/FE Lock - натиснете този бутон за да определите експозицията за следващия кадър. Задръжте натиснат, за да заключите експозицията за повече от един кадър. Точната функция на този бутон може да бъде програмирана чрез custom function 4 (това от менютата).

Накратко - посочваш с активната точка мястото, където искаш да мериш
Натискаш бутона със звездичката
Апарата ти определя експозиция в зависимост от посочената точка и избрания режим на мерене
Апарата заключва експозицията
Появява се звездичка долу на дисплея ти - за да знаеш, че експозицията е заключена
Посочваш точката, където искаш да фокусираш
Натискаш полуспусък
Апарата ти фокусира
Натискаш спусъка до край
Апарата ти снима кадъра с експозицията, определена в първата част.

Разликата по принцип между 30/40/50Д и 10/20Д както и трицифрените е, че 30/40/50Д имат и spot мерене, което още го нямаше в 20Д

Също да вметна - има го това още от 300Д.

Ако случайно камерата ти не е 20Д/30Д или трицифрена, а 40/50Д/7Д - виж и бутона AF-ON

Дата:   14-03-10 17:39

Упссс много късно го каза това за 7Д - в същата секунда...

7Д - номера с бутона със звездичката пак върви.

Обаче подобно на 40Д и 50Д има и бутон AF-ON - тоест можеш като Асахи да си определиш него за фокусиране, а полуспусъка - винаги и само за експозицията. Кастъм функцията която ще използваш в твоя случай е IV-1

Прочети това:

Аuto focus start

The AF-ON button allows you to trigger auto focus independently of the shutter release 'half-press'. Note that you can re-program the exact function of the AF-ON button or move the function to another button via C.Fn IV-1.

AE / FE Lock

Press to trigger automatic exposure and lock the exposure for the next shot; hold the button to lock the exposure for more than one shot. When an external flash is mounted, press to trigger flash exposure lock (via a pre-flash). Like most other controls this button's function can be customized via C.Fn IV-1.

Редакция за да отговоря на редакцията във въпроса ти две мнения горе [smile]

Като пишеш "Питам за снимане на вън при слънчево променливо осветление?" предполагам имаш предвид, че като заключиш със * някъде експозицията те притеснява факта, че до момента на снимане светлинните условия ще се променят - трябва да са изключително много динамични, за да е така, но явно това е твоя случай, щом казваш. В такъв случай - по-добре е да използваш варианта с бутона AF-ON - от CFn си избери този бутон да фокусира - така полуспусъка ще ти е за експонацията само. Така първо фокусираш - след това си избираш къде ще експонираш в зависимост от случая. Тоест ще заключиш не експозицията а фокуса.
Можеш, разбира се да пробваш и комбинации на следящ фокус и този вариант, но ми се струва излишно сложно вече...

Публикацията е редактирана (14-03-10 17:48)

Дата:   14-03-10 17:46

HSGeorgiev, благодаря че си правиш труда, но това всичкото го знам. Въпроса ми е съвсем конкретен: Може ли при матричното мерене, то да не свързано с фокуса освен в случая който е посочил Асахи с преместване на фокуса на задния бутон? От коментарите до тук установявам, че май не може, но може и да греша!

първа  назад  1  2  3  4     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »