Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 EFKE 100 Реципрочност ?
Автор: i_viper   
Дата:   18-02-10 11:39

Здравейте,

абе от сутринта си блъскам главата на тема реципрочност на Ефке 100. Прерових разбирасе бай Гугъл, но получавам доста противоречиви мнения и нямам идея къде е истината.

Първото, на което попаднах е, че и за Ефке както и за повечето панхроматични филми трябва да работи правилото:

над 1 сек. +1 бледна
над 10 сек. +2 бледни
над 100 сек. +3 бленди

Във http://www.fotoimpex.de
попадам на това http://www.fotoimpex.de/Technik/efkefilms/efke100/efke100.html

Според което:
над 1 сек. +1/6 бленда
над 10 сек. +1/3 бленди
над 100 сек. +2/3 бленди

Инестига това ми на много места излиза трета информация:

1"=2", 2"=5", 4"=15", 8"=35", 15"=1'30", 30"=3'15", 60"=8'45"...

Някой има ли опит с дългите експозиции с този филм? То ми е ясно, че без да съсипя н-брой плаки няма да стане, но поне някава що годе вярна отправна точка да имам.

Благодаря предварително.

Отговори на това съобщение
 Re: EFKE 100 Резипрочност ?
Автор: d256h   
Дата:   18-02-10 11:53

Това в заглавието 'резипрочност' направо ме зашемети..[smilie5]

Re: EFKE 100 Реципрочност ?
Дата:   18-02-10 11:58

Грешка в бързината [smilie8]

Дата:   18-02-10 12:03

Ми някой и да ти каже пак няма да е сигурно!

Едно време фотографите като си купят материал си правиха проби на партидата.

Няма да минеш без леко похабяване на материал за тестове

[smilie2]

Автор: asahi   
Дата:   18-02-10 12:04

Шварцвилд ли е в дъното на тази реципрочост?

Дата:   18-02-10 12:12

d256h, ясно ми е, че без похабяване на материал няма да мине :) не съм пробвал толкова дълги експозиции на лента и ми се ще да си поиграя, та поне да имам някаква отправна точка и всеки съвет за смислени тестове би бил добър. Не ща да цъкам кадри без никаква логика в действията.

asahi, да би трябвало Шварцвилд да има пръст в таз работа [smilie3]

Ще съм благодарен на всеки съвет и препоръка. Ако някой пък има опит с този филм и сподели ще съм признателен.

Автор: princess_lia   
Дата:   18-02-10 12:51

EFKE 100@PMK Bergger 10 min. 20 градуса, 2 обръщания на 30 секунди (в упътването е казано по 1 обръшане на всеки 15 секунди, но мен адски ме мързи). диафрагма ф64, експониране малко над минута и половина.

http://farm5.static.flickr.com/4022/4366230050_86de103257_o.jpg

Дата:   18-02-10 15:13

Най смисленият тест е да премериш падащата светлина, да заложиш една градиентна сива скала и да направиш клин. Така ще стигнеш до истинската фотографска ширина на материала за твоя тип проявяване. След това трябва да се надяваш да попадаш на същата партида филми и химикали.

Дата:   18-02-10 15:39

[smilie24]

Дата:   18-02-10 15:40

asahi, мерси за отговора. Под "градиентна сива скала" - градиентен филтър ли имаш предвид?

За клина, през колко стъпки мислиш, че ще е удачно?

Благодаря предварително.

Дата:   18-02-10 15:56

Скала като горната би свършила работа.

http://www.photopavilion.com/i/products/Lighting/Dynaphos/Graycards/Cray_Color_Card.jpg

Дата:   18-02-10 16:00

ааа разбрах те ... мерси много.

Автор: caro-anton   
Дата:   18-02-10 16:58

едно филмче 35 мм ефке е 7-8лв.
купуваш си едно такова и снимаш на него тест. проявяваш го като голямоформатно и гледаш.
ако искаш - може и рол.
иначе първата таблица за реципрочност ми допада най-много, макар че е и най обща, няма нищо контретно в нея.

Дата:   18-02-10 17:08

caro-anton, абсолютно си прав за цената на 35мм ефке, ма срам не срам нямам с какво да го заснема [smilie2] нито пък рол (нямам и рол касета), единстеното нещо, което работи с филм ми е 4х5 сандъка.

Ще се експериментира то е ясно :)

Автор: icikonti   
Дата:   19-02-10 09:36

i_viper до колкото ми е казвал princess_lia, това бил доста хубав материал.Питай го по- подробно, щото той твърди-много му харесвал!До колкото знам и Лукчето е казвала, че снима на такъв материал.
Аз съм се замислил да го пробвам, по препоръка на princess_lia.Общото мнение по западняшките форуми е, че Ефке са "нежни" филми с не до там стабилни и повторяеми резултати!Ако плащаш "данък обществено мнение" това е общоприетото .....

Дата:   19-02-10 18:00

Мерси icikonti, с princess_lia се залафихме на тема голям формат сериозно [smilie5] [smilie5]

Това за Ефке-то по западните форуми го четох. Пишат че била мека емулсиата и тинтири-минтири ... абе може и да са прави. Аз до сега изкъпах два пъти по 5 плаки с Родинал разреден 1:50 за 10 мин, и през 30 секунди климбуцане на дозата. Идвата пъти се се проявиха не зле, само първия Комби-плана малко прееба работата, залепиха се в единия край две плаки и на едната остана непроявена емулсия [smilie8]

http://lh6.ggpht.com/_YXyTr1m1x2g/S2CuWvfzIeI/AAAAAAAABQQ/Nh3ea7FPTqc/s576/DSC_0147.jpg

И тук щтракнат с ДСЛР и инвъртнат в Шопа (мале срам упорочих идеята на големия формат, ма нямам в момента ни скенер ни увеличител ... [smilie5] )

http://lh6.ggpht.com/_YXyTr1m1x2g/S3A9cWDclgI/AAAAAAAABZg/rKOs9KgWwOE/s576/DSC_0153.jpg

Та ще го видиме, за сега от две проявявания не мога да кажа кой знае какво впечатление ...

Ще гледам при първа възможнот да тествам това с дългите експозиции и ще пусна резултат, може на някой да му е интересно.

Дата:   19-02-10 18:05

аз съм си взел от всички ефкета на среден формат под влияние на принцесата...

но в това време не ми се снимат. малко да се оправи времето и ще ги завъртя през фотоапарата.

Дата:   25-02-10 11:37

Намерих тестове на реципрочността на Ефке, пускам линка понеже може да представлява интерес и за други хора.

http://photo.net/black-and-white-photo-film-processing-forum/008bb4

Явно се оказва, че филмът не се нуждае, от кой знае какви корекции при дълги експозиции.

Другата седмица май ще имам възможност да го тествам и аз и ще споделя резултата.

[beer]

Дата:   25-02-10 12:56

[smilie24]

Дата:   15-03-10 11:22

С малко закъснение пускам резултата от дългите експозиции. Не са кой знае, к'во кадрите, ма в името на експеримента. Направих компенсациа на експозициата с + 2/3 придържайки се към правилото от последния линк

Ето и какво се получи:

http://lh6.ggpht.com/_YXyTr1m1x2g/S51FhuLKcHI/AAAAAAAABjM/DsXP_vOwG7o/s720/viper012.jpg

Efke 100, f 32 1/3, 4 min, Nikkor-SW 90mm/8 + Hoya ND400

http://lh4.ggpht.com/_YXyTr1m1x2g/S51Fh_rblDI/AAAAAAAABjQ/q23ZC7Ir3zY/s576/viper018.jpg

Efke 100, f 32 1/3, 4 min, Nikkor-SW 90mm/8 + Hoya ND400

За съжаление от 9 кадъра станаха само тез двата [smilie9] Другите бяха осветени от моя си лична глупост, ама човек се учи от грешките си. По навик като вадя слайда на холдера с филма го обръщам и оставям да си стой в холдера, и ми направи впечатление, как вятъра го поклаща, но вобще не ми мина през акъла, че по този начин ще влезе светлина в касетата ... супер тъп съм.

Е тоз е що годе малко уакан, другите са тотална щета.

http://lh6.ggpht.com/_YXyTr1m1x2g/S51FifBTcHI/AAAAAAAABjU/MBDYqOe4qUo/s720/viper013.jpg

Петната няма да ги коментирам, те са от друга глупост [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Абе с две думи, опита не беше особено успешен, но се надявам скоро време да има повторение и резултата да е по-добър.

Поздрави
Иво

Дата:   15-03-10 12:10

[smilie24] [smilie24] [smilie24]

Дата:   15-03-10 13:47

моите първи резултати бяха по-лоши. [smilie24]
оказа се, че касетата пропуска.

Дата:   15-03-10 14:21

caro-anton, а това пропускане правеше ли ти проблем при по-нормални експозиции? Че и аз не съм сигурен в мойте дали е това проблема, което си мисля ... но за сега ми се струва най-логично.

Дата:   15-03-10 14:44

кадифето ми се беше изтрило с годините и просто светлината е влизала през един процеп - каквато и да е експозицията, филмът се осветяваше. спасението е... неясно за мен. нови касети, бих казал.

Дата:   15-03-10 14:49

да явно натам вървят нещата, надявам се при мен проблема да е това, което си мисля. Ще видя при следващите дълги експозиции.

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »