Автор: IDA
Дата: 04-11-09 13:12
BirdOfPray,
Имам разбира се. Не точно с 10-годишни, но със 7-годишната ми дъщеря. Започна да проявява интерес към фототехниката ми още от 5-годишна възраст. Тогава бях с 350Д. Сложих един гумен сенник отпред на обектива (50/1,8), за да го пази от удар, провесих и апарата на врата, показах и как да си избира AF точка и тя започна да снима. Нареждаше си играчките на едно столче и ги снимаше. Правеше си разни композицийки от дребни предмети и ги снимаше и тях. Още от началото се справяше удивително добре, макар че апаратът и беше доста голям и тежък в ръцете. Децата имат вродено чувство за композиция. Най-красивата снимка, която някой ми е правил, си остава нейната.
А сега, винаги, когато и дойде музата и давам апарата да си поснима. Тя знае, че това не е играчка, а скъп и деликатен инструмент, с който могат да се правят много красиви снимки. И съответно много го пази. Е, още ръцете и не са достатъчно стабилни и има доста размазани кадри, но има и такива, които са повече от добри. Заедно ги разглеждаме на компютъра, уча я как да си ги кадрира и ретушира, как да трие неуспешните. Вече проявява и критичност към кадри с избягал фокус или лошо кадриране. А когато гледаме готовите снимки на компютъра, измежду 100 кадъра, абсолютно безпогрешно избира най-красивия и най-въздействащия.
Сега, като ученичка в първи клас разказа следната история. Дошъл някакъв фотограф в училище да ги снима и тя като си видяла снимката, казала: Уф, каква мазня! Моят татко ме снима много по-добре! :-))). После сам се убедих, че казва истината. Снимките на този фотограф наистина бяха с ужасяващо качество.
Давал съм и сапунерата, но с нея не можа да направи нито един сполучлив кадър. Като порасне още малко, ако видя, че още проявява интерес и иска да се занимава по-сериозно с фотография, ще и купя направо DSLR.
Нека не подценяваме децата си. В някои случаи те са по-изобретателни и креативни от нас!
|
|