Автор: 35mm
Дата: 21-10-09 17:00
Според мен идеята за шишето с ракия е най-добрата цена! Ако го изпиете цялото, няма начин да не ти хареса фотоапарата. :)
Този Киев 4А с обективите които shiki пише ги взех аз - още веднъж благодаря за прекрасните обективи .
При снимане със Зоркия внимавай за следното:
-неточни скорости на затвора. Не е проблем стига да си направиш една табличка с РЕАЛНАТА скорост на фотоапарата и да имаш в предвид нея. Ако на 1/500 ти дава реално 1/250, имай го в предвид при снимане.
Симането за точни резултати с толкова стар фотоапарат е бавно. При мен например е така: ако ми трябва на слънце да кажем ф/11 и 1/125 за негативен филм ИСО 100, знам че моя Киев 4А 1/1250 му е някъде към 1/400 сек.
Слагам 1/1250 но знам че имам 1/400, блендата я слагам на ф/5.6 поради по-краткото избрано време(спрямо 1/125) - така хем мога да снимам от ръка бе проблем понеже скоростта е кратка, хем обектива на ф/5.6 може да е по-рязък от ф/11. И има малко дефокус вече.
Тази 1/3 в + в експонацията(нали ни трябва точно 1/500 ( с ф/5.6 за ИСО 100 на слънце) а аз имам реално 1/400) е добре за негативен филм понеже няма проблем с 1 даже 2 (или 3) стойности да се преекспонира някой вид негатив, а и по книгите пише че с негатив се получват перфектни снимки с леко, ама леко преекспонирани кадри. С позитив не е така.
Преди всяка снимка трябва да мислиш за това колко реално ще ти даде фотоапарата като време и е малко досадно, но пък е перфектен начин да се занимаваш с фотография и да си губиш времето, а понякога и кадъра.
Оптиката на старите съветски телеметрични фотоапарати е това което ме кара да минавам през всички тези сметки преди всеки кадър.
Перфектна е. Но трябват сенници и да не се снима срещу много ярка светлина.
И до днес с цялата си нова техника, не мога да напрявя пак такива хубави снимки каквито правеше един мой стар ФЕД4 с нормалния му обектив на Кодак ЕКТАР 25 (ИСО25) цветен негативен филм през 1995 година.
Сигурно съм забравил как се снима.
|
|