Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Тестване на обектив при покупка
Автор: bgpower   
Дата:   13-10-09 11:32

Здравейте,

желанието ми да си купя някакъв широкоъгълен обектив например Nikkor 10-24, Sigma 10-20 или Tokina 11-16 ме доведе до проблема с достата фабрични дефекти на новите обективи като фронт фокус, бек фокус и т.н.

Понеже никои от нас не иска да даде на вятъра 1000 лв. исках да ви попитам как най-добре мога да тества тези обективи с направени в магазина снимки /на моя апарат/ и върхю какво да гледам после у нас? Имате ли предпочитан магазин от тези в София, който да премахват автоматично такиза бройки или всички рано или късно ги пробутват някому.

Питам всичко това, защото в БГ още няма 14-дневно право на връщане на продукта без конкретно основание и човек реално трябва да се е убедил в качествата още преди да даде парите.

Мерси

Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: sun   
Дата:   13-10-09 11:45

Ама че си... Естествено че ги пробват всички и избират ултра острите. Останалите ги хвърлят на боклука. Това го правят защото на производителите не им остава време да си калибрират обективите по твоето боди.[smilie24]

Re:
Автор: ivodam   
Дата:   13-10-09 11:49

Фронт фокус и бекфокус, освен ако не е нещо супердрастично, не трябва да се разглеждат като дефект на обектива. Фронт- и бекфокус е проблем винаги на системата обектив-тяло.

Re:
Автор: cicomanco   
Дата:   13-10-09 11:53

Фронт и бек фокуса не са фабрични дефекти , а въпрос на настройка.
Можеш да пробваш всичко което ти е по сърце (и е налично разбира се) , както можеш и да върнеш стоката в гореупоменатия срок!
Не знам от къде черпиш информация че тези неща са невъзможни , още повече че след тестването е доста по-малко вероятно да върнеш нещо което си харесал.Иди във Фотосинтезис-а в Скай Сити и пробвай каквото и душа иска.[smilie24]

Публикацията е редактирана (13-10-09 11:55)

Re:
Автор: bgpower   
Дата:   13-10-09 12:30

Благодаря за мненията и помощта! Изглежда съм се заблуждавал, че от правна гледна точка нямаме такова право.

А грубо казано: Какви фабрични дефекти би могъл да има такъв широкоъгълен обектив? Нещо друго, за което да гледам?

Мерси

Re:
Автор: asahi   
Дата:   13-10-09 12:34

Може да е ударен, счупен, да не му работи мотора или блендата. Може да е крив - ще го рабереш по различните хроматични аберации в ъглите. Може да е разместен и да няма разкост по цялата площ на кадъра.

Re:
Автор: cicomanco   
Дата:   13-10-09 12:41

НЯМА нормален консултант , който да ти продаде нарочно обектив с дефект!

Re:
Автор: vatan   
Дата:   13-10-09 15:05

Ivodam е абсолютно прав за фронт и бек фокуса. Само няколко допълнения:
- новите апарати (напр.Никон300) могат да компенсират ф/б фокуса, но очевидно твоят случай не е такъв
- в сервиза на Сигма отстраняват ф/б фокуса БЕЗПЛАТНО за обективи в гаранция (личен опит). За други марки не съм чувал.
- можеш да си разпечатащ от Интернет таблица за ф/б фокус и да я снимаш в магазина. В къщи разглеждаш снимките и решаваш.
[smile]

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »