Рекламирайте тук
ЗатвориРеклама в секции форуми и базар
Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.
За стандартната ценова листа и условия изпратете запитване до webmaster@photo-forum.net.
Аз снимам с такава леща,поради същата причина,която си изтъкнал и ти, и мога да кажа,че качеството е много компромисно. Но като за начало става, осовено ако нищо не разбираш от макро. Имам няколко снимки в профила си,правени с лещата и китовия ми обектив, ако искаш погледни. Другото е,че при толкова голям диоптър ще трябва да снимаш с по-широк обектив. Ако те интересуват повече подробности може и лично да ми пишеш. Поздрави.
Защо на първо време не пробваш със някой 50 мм обърнат наобратно пред обектива ти. Ползва се точно като проксарна леща. Само дето е не 10, а 20 диоптъра
Не може да се каже, че някой обектив най-добре и пасва. Зависи от формата, зависи и от търсеното увеличение.
Проксарната леща, намалява ефективното фокусно разстояние на обектива, но за сметка на това намалява минималното предметно разстояние на обектива. Има си формули по които можеш да изведеш с колко точно, на сайта на Пенчо Маркишки много добре е описано.
Рейнокс 250 е три компонентна проксарна леща с оптична сила 8 диоптъра, това за да можеш да го сравниш с другите.
с макролещата и добро търпение стават много добри кадри...с обектив вероятно е по-лесно и по-успешно...въпроса е дали ти е приоритет снимането на макро или искаш да се заиграваш от време на време...ако е второто...лещата ще те устройва
Я и яз да попитам, в една тема се обясняваше, че да се най-ефективно това с обръщането на обектива, трябва първият обектив (този закачен на апарата) да е по-възможност по-дълъг, а този отпред по-широк?
А ако закачим една една 50-ка и едно обърната 50-ка отпред?
Някой ако даде формулите направо също ще е добре
Ето ти формулите и хубави обяснения.
Защо комбинацията дълъг обектив + широкоъгълен закачен обратно?
По-дългия обектив на апарата, ти дава по-дълга работна отсечка, или по-високо увеличение при едно и също предметно разстояние.
По-широкоъгълния обектив закачен обратно, има по-голяма оптична сила. Оптичната сила на обектива = 1 / фокусното разстояние в метри. Един 50 мм обектив има оптична сила 20 диоптъра, един 28 мм обектив оптична сила ~36 диоптъра.
Абе, за 1:1 - с макрообектив е най-удобно, най-лесно и най-качествено (и най-скъпо)... но ако човек иска по-яко увеличение, вече "играчката" става сериозна (както се вижда от линковете, които са пуснати по-горе, когато човек си направи труда да ги прочете).