Рекламирайте тук
ЗатвориРеклама в секции форуми и базар
Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.
За стандартната ценова листа и условия изпратете запитване до webmaster@photo-forum.net.
Здравейте , искам да си взема хубав пейзажен широкоъгълен обектив...до към 1500лв. максимално...Моля посъветвайте ме! Снимам с Канон 450Д. Благодаря предварително!!!:):):)
Нямам опит с Канон 10-22,но му пишат добри оценки по ревютата, като острота го равняват на никор 10-24. Цената у нас е висока, ако можеш втора ръка да си го намериш 10-22, мисля че ще е добър избор за теб.
За Токина 11-16 - пак съм чел , че е топ като цена-качество и сигурно е така, но с него ще трябва да носиш поне още един обектив, много тесен диапазон
Пйзажен обектив?...няма такова животно!!!
Аз използвам най често 70-200/4л за пейзажи.
Смятам "дългото" за по приемливо за пейзаж, от колкото "ултраширокото".
Мрааазя пейзажа да включва и бомбетата на обувките ми
Ето пример за пейзажи с дълги обективи.
Кадрите са заснети на фокусни разстояния около 200мм:
Канон не ги бива особено в широките обективи, но 10-22 е доста приличен. Ясно е, че пейзажи се правят с всякакви обективи (аз ползвам от 8мм до 300мм), но със сигурност няй-необходимо е широкото.
Ето ти малко пейзажи на 8мм, че 10-те мм на 10-22 са много тесни
"Няма такова нещо - пейзажен обектив". Съгласен съм, поне по отношение на фокусното разстояние като определящ принцип.
Затова и момичето си е казало - широкоъгълен.
Все пак за да получиш наистина добър съвет, дай още малко информация: колко широкоъгълен и с какви други обективи разполагаш в близкия до това диапазон.
Защото за мен дори и на кропка обективи в диапазона (10-12)-х мм вече са много широки и затова имат ограничено приложение в пейзажната фотография. Използването им е оправдано много по-рядко, отколкото се случва на практика, което означава, че често е самоцел. Затова купувай такива, само ако добре е покрит по-горния диапазон, да речем горе-долу 17 до 35 мм...
И още нещо: прецени вероятността да преминеш след време на пълноразмерен сензор - тогава обективи 10-х стават още по-рядко използваеми, само в определени случаи и с много чувство за мярка.
Аз също, просто се опитвам да обясня , че снимането на пейзаж първо е въпрос на мислене и след това на избор на обективи.
Ето снимки направени с обективи с фокусно разстояние под 20мм
Ами аз разполагам само с Китовия...това е вси4ко което имам , с него не е зле за пейзаж4ета,но искам разбира се по-добро...винаги апетита идва с яденето....Ето няколко с китовия :
Отговори на си въпросите:
1. Защо снимах това?
2. Защо избрах този момент да го снимам?
3. Защо избрах тези настройки на апарата?
4. Защо избрах тази композиция и ракурс?
5. Как ми въздейства на мен снинката?
6. Какво искам да предам на зрителя с моята снимка?
Като напишеш 18 честни отговора без клишета ще се получи критиката на твоите снимки.