Автор: thomas
Дата: 03-08-09 23:18
По принцип това надали е разлика в очите, по-скоро в начина, по който мозъкът обработва информацията. Не съм се замислял за очите в този аспект, но нещо, за което съм чел много подробно, е разликата в това как мозъкът обработва слуховата информация от двете уши. Ето как стоят нещата там.
Чутото в лявото ухо се обработва от дясното полукълбо, и обратното - чутото в дясното ухо се обработва от лявото полукълбо. И двете полукълба обработват чутото в различен аспект. Смисълът се хваща предимно с помощта на дясното полукълбо, лявото възприема по-добре мелодия и ритъм. При левичарите функцията на полукълбата е симетрична.
Разбира се, при нормално слушане това няма значение, защото тогава звукът влиза и през двете уши. Когато обаче слушате примерно с телефонна слушалка - нещо, което природата не е предвидила, проблемът почва да се проявява. Ако слушате с "неправилното" ухо, чувате също толкова прекрасно, колкото и с другото, само че разбирането като че ли закъснява. Лично съм установил, че ако слушам с дясното ухо, информацията ми влиза сякаш на забавен кадър. Ако слушам с лявото - всичко е наред. Повечето хора и хабер си нямат, че това е така и сигурно или се чувстват тъпи, или мислят, че онзи отсреща им говори някакви сложни и неразбираеми фрази.
Напълно възможно е, и ако на някой му се рови, нека потърси, с очите положението да е аналогично. Двете очи сами по себе естествено, че виждат еднакво (освен ако едното има някакви дефекти от типа на диоптри или астигматизъм), само че мозъкът нищо чудно отново да разделя задачите за "двата процесора" и единият да се занимава с контраста и контурите, а другият - със сатурацията :-)
|
|