Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Въпрос за маркировки на апертурата върху обективи
Автор: drkskwlkr   
Дата:   22-07-09 10:39

Прави ми впечатление, че върху някои обективи на Nikon - например Nikkor 50/1.4, Nikkor 85/1.4 и един Planar T* 1.4/50 на Zeiss за Canon (а вероятно и върху много други, но не и върху canon-ски обективи, защото при тях апертурата не се управлява механично) в края към байонета има две маркировки с възможните стойности на блендата. Едната от тези маркировки е с по-голям размер от другата.

Нямал съм възможност да подържа такъв обектив за по-дълго и да си обясня, затова питам тук -- каква е причината да има два набора маркировки за апертурата върху обектива?

Ето снимки на това, за което говоря:

http://www.kenrockwell.com/nikon/images1/50mm-f14-d/KEN_0004-600.jpg

http://www.kenrockwell.com/nikon/images1/85mm-f14/85-14-KEN_7461-460.jpg

Отговори на това съобщение
 Re: Въпрос за маркировки на апертурата върху обективи
Автор: Пешо   
Дата:   22-07-09 10:44

По-малкат чрез система от огледала се показва във визьора на старите филмови MF тела. Ако не снимаш с никон ли нямаш никонско МФ тяло не те касае това.

Автор: dau   
Дата:   22-07-09 10:50

брей това и аз не съм го знаел, хитро е [smilie24]

Автор: didesignbg   
Дата:   22-07-09 10:55

Както Пешо ти е казал, по-малката се вижда във визьора нарича се Aperture Direct Reading ADR Въвежда се с AI спецификацията и се приключва с G(gelded) обективите

Автор: drkskwlkr   
Дата:   22-07-09 10:55

Пешо и didesignbg - 10х [smilie24]

Публикацията е редактирана (22-07-09 10:56)

Автор: jokevcv   
Дата:   22-07-09 11:07

Интересно наистина.
И понеже темата се изчерпа, един въпрос от мен.
Какъв е смисъла апертурата да се "заключва" на 16. И с какво тяло можеш да я ползваш ръчно? На D300 дава грешка ако пръстена е на стойност различна от 16.

Автор: matasel   
Дата:   22-07-09 11:08

Същото (възможност за отчитане или прочитане на стойността на диафрагмата във визьора по чисто оптически път) го имаше и при Практиките или поне при някои от тях. Те имаха възможност да се работи в полуавтоматичен режим с приоритет на диафрагмата, при което скоростта се определяше автоматично от апарата и стойноста и се показваше със стрелка или светодиоди във визьора. А за индикация на блендата бяха избрали този оптически начин, независимо, че стойностите на блендата се предаваха електрически към апарата (изцяло аналогово), за да може да се мери при отворена бленда, а апаратът да изчислява експозицията при зададената стойност, при която ще се снима. [beer]

Автор: didesignbg   
Дата:   22-07-09 12:00

jokevcv, заключва се на най-затворената диафрагма. Така се дава възможност на тялото да затваря диафрагмата механично до позицията която му е нужна.
Дава грешка, защото апарата ти знае че може да контролира диафрагмата директно, а тя не е заключена в най-затворено положение. Ако му изолираш пиновете с тиксо ще видиш че няма да дава грешка[smile]
Никон са привърженици на механичната диафрагма, всички никори са с механично вързана с тялото диафрагма. Изключение правят новите тилт/шифтове, но пък само д3/д3х/д700/д300 могат да управляват електромагнитната диафрагма.

Автор: Пешо   
Дата:   22-07-09 12:25

Д300 има настройки в менюто с които можеш да му кажеш, че искаш да си връткаш блендата от обектива, а не от тялото.

Автор: jokevcv   
Дата:   22-07-09 19:13

Пешо:
И аз си мислех, че трябва да има такава настройка. Както му казваш, че искаш да си ползваш ръчния фокус. Ще се поразровя из ръководството да видя от къде се правят настройките за CPU обективите и тем подобни.

didesignbg: Мерси.

Автор: джъмбо   
Дата:   22-07-09 23:45

от както си взех ф100 преди 10 години съм забравил изцяло ползването на диафрагмата на обектива..... сега се сеща, единствено като ползвам тилт шифта....

управлението от тялото е много по-удобно

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »