Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Photoshop color setting ?!
Автор: chaushev   
Дата:   11-07-09 15:04

Здравейте,
в една от книгите на Скот Келби прочетох че най-добрата цветова настройка на ФШ за обработка на снимки е Adobe RGB 1998.Казва също че тази която е на дефулт sRGB IEC61966-2.1 e възможно най-лошата.Имам чувството обаче че след като почнах да използвам Adobe 1998 ми се губи цвят от снимите ..изглеждат едни такива малко сиви.Тепърва навлизам в тия работи и съм малко объркан.Възможно ли да ми е от монитора (LG flatron F700B) да не е калибриран правилно ..или и аз не знам.Докато обработвам .nef файловете във фотошоп иглеждат много добре,но след като ги сейфам в jpeg и стават различни ..все едно им се губи много от цвета и са с един такъв сив отенак.Последните 6-7 снимки тук примерно ми се виждат такива http://www.flickr.com/photos/chaushev/ .Вие как мислите ...дайте някакви съвети.Мерси [smilie24]

Отговори на това съобщение
 Re: Photoshop color setting ?!
Автор: HSGeorgiev   
Дата:   11-07-09 15:16

1. Да, възможно е мониторът ти да не е калибриран правилно. Така или иначе мониторите трябва да се калибрират на всеки няколко месеца. Но от проблема, който имаш това не следва задължително.
2. Като работиш кадрите в шопа (и предполагам, че достигаш до цветове, които ти харесват), след това ги заиписваш като JPG и с какво ги гледаш после - нима в браузър? Нали не си забравил, че браузърите не подържат цветни профили.
3. Най-добрия съвет - избирай цветен профил според това, какво ще правиш с кадъра. Ако ще го използваш за публикуване в интернет е едно - RGB и забравяш за сложнотии (Save for web е нелош инструмент, примерно), ако ще го печаташ някъде като CMYK - печатница, дигитална преса, широкоформатен принтер с мастила, нещо си друго там... първо уточни с конкретния печатар с какъв цветен профил и в какъв формат ще го приемат - това разбира се преди началото на обработката.
4. Май с това трябваше да започна - забрави идеята, че ще постигнеш това което виждаш на монитора да го виждаш и оптечатано - за печат и уеб вече говорихме по-горе, а за печат по фотографска технология - избери си любимо фото ( [smile] ) направи малко проби и установи как трябва да си подготвяш файловете за конкретното място.

Зная, че звучи усложнено, но е така. Като свикнеш няма да ти прави впечатление [smile]

Дата:   11-07-09 15:22

Ами за сега не съм наблегнал на печата ...повече ми трябва за публикация в нета.За това кой профил би ми препоръчал ? Save for web не съм използвал до сега ..какво прави точно ? [smilie24]

п/с - Май тук се вижда разликата
http://prikachi.com/files/997056s.jpg

Публикацията е редактирана (11-07-09 15:23)

Автор: harvester_vn   
Дата:   11-07-09 15:25

Самото име на функцията Save for web мисля че говори достатъчно- запаметява файла в оптимален за WEB вид (цветовото пространство е sRGB)

Автор: HSGeorgiev   
Дата:   11-07-09 15:29

Ами пробвай го, де [smile]
Браузърите не интерпретират цветните профили. Поне засега де - като почнат и те да го правят и да имат собствен поглед върху това, както се чува, ще стане съвсем мазало [smilie2]
Мисля, че при теб няма проблем - работиш си в шопа в даден цветен профил и записваш като JPG в същия цветен профил. Ако отново отвориш файла с шопа - JPG имам предвид - ще го видиш същия. Ако го отвориш на друга инсталация на фотошоп или ще ти каже, че има профил и ще те пита дали да го конвертира в този, който е по дефолт при него или ще го направи тихомълком.
Като отвориш същия файл в уеб-браузър, тъй като той не обръща внимание на цветния профил - виждаш не това, което очакваш. Но това не означава, че си загубил работата си - отваряш отново в шопа - или пък в нещо друго с подръжка на цветни профили - иииии воала!
Save for web разкарва вградените цветни профили, позволява ти да виждаш промените във файла в момента в койта сваляш качеството и т.н.

Дата:   11-07-09 15:45

Ами мисля че при Save for Web & Devices става по-добре.Пробвах на няколко кадъра,и определено има разлика - сивия отенък като че ли го няма.Явно така ще трябва да ги сейфам.Благодаря за отг [beer] [shtrak]

Автор: ivodam   
Дата:   11-07-09 16:50

Заеби го въпросния Келби, работи си в сРГБ за нета.

Автор: jokevcv   
Дата:   11-07-09 20:47

HSGeorgiev:
"Браузърите не интерпретират цветните профили. Поне засега де - като почнат и те да го правят и да имат собствен поглед върху това, както се чува, ще стане съвсем мазало"

Сафари 4
"ICC Color Profile Support
Safari uses advanced color management technology to deliver web images with rich, accurate color. In fact, it was the first browser to support International Color Consortium (ICC) profiles and has done so from day one, so the photos and images you see in your browser stay true to the original."

Safari 4 Features

Автор: 2metraninja   
Дата:   11-07-09 20:58

Хубаво е казал Келби че АдобеРГБ е най- хубавия профил, ама той е за устройства и програми, които могат да го възпроизведат. Във фотошопа си изглежда супер АдобеРГБ-то, нали?
Вече в нета - т.е. гледано с браузър, АдобеРГБ-то не се изобразява правилно, щото му идва прекалено хубаво. От съображения за съвместимост от едно време, браузърите виждат коректно всичко през профил сРГБ.
За нет и за принтиране на снимки във фото-ателие ползвай сРГБ.

Автор: asahi   
Дата:   13-07-09 10:55

Ако си вземеш едно изречение от Келби, което по някакъв начин ти допада, и го извадиш от контекста, то става погрешно до ненужност.

Прочети цялата книга, осмисли color management системата. Когато всичко ти стане абсолютно ясно изречението на Келби ще добие смисъл за теб. В останалите случаи - не.

Засега цъкай в sRGB и продължавай четенето.

Автор: V-Power   
Дата:   13-07-09 11:46

А я кажете има ли разлика от калибровка до калибровка, в смисъл правени с различни калибратори, щото гледам в нета има калибратори по 50 $ и по 230 $. Кажете и кой е най-хубавия калибратор ? обаче да каже някой който е имал възможността да се сблъска с различни и да е сравнявал ??

Автор: V-Power   
Дата:   15-07-09 14:34

ъ ???

Автор: 2metraninja   
Дата:   15-07-09 14:35

Най- скъпите са най- хубави в общи линии [cool]

Автор: atin   
Дата:   15-07-09 14:46

http://www.darganov.com/articles/kakvi-nastroyki-na-tsvetovete-da-izpolzvam-vav-fotoshop-172.html
Има и други статии точно по темата вътре.

Публикацията е редактирана (15-07-09 14:48)

Автор: prisonbreak   
Дата:   15-07-09 18:20

Отностно това калиброване , и аз си калибровах моя монитор с некви совтУеЪри , там чето, кво ли не правих, и като ми показа в последния прозорец , преди и след калиброването , разликата беше невидима на кривите на РГБ.

Автор: SpUd3r   
Дата:   15-07-09 19:30

И аз имам въпрос относно цветните профили. Значи като зареда във Фотошоп някой jpeg и цветовете са еднакви (сравнено със отворена снимка през ACDSee), но като отворя RAW файл цветовете са по-сиви и светли. Цъкам отдолу под снимката уж да е на sRGB, но цветовете си остават същите. Та някой може ли да даде лечение на моя проблем ?

Автор: asahi   
Дата:   15-07-09 19:41

В неконвертирания РОУ файл на практика няма конкретна цветова информация. Има само данни, от които при конвертиране се "сглобява" цвета.

Както вече съм казвал: РОУ файлът става за конвертиране или изтриване.

Автор: HSgeorgiev   
Дата:   16-07-09 06:53

asahi написа:

> Както вече съм казвал: РОУ файлът става за конвертиране или
> изтриване.

[smile] [smile] Много точно казано [smilie24]

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »