Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Кроп при стрийт фотография
Автор: cliche   
Дата:   23-04-09 17:33

Здравейте,
Реших да прегледам снимки, правени на улицата с доста широк обектив с който нямах голям опит (11-16/2.8 на тамрон).
Оказва се, че немога да кадрирам и естествено съм запечатал някои моменти, които смятам за интересни, но поради липса на опит с такъв обектив от близко разстояние, недоизпипване на бекграунда, бързане и поради, сигурно, ред причини, съм прецакал доста матрял.
Да се снима по-често, да се гледат повече сносни снимки и да се чете- ок.
Остават обаче 1гб със снимки от този ден, които. въпреки недодяланостите, ми харесват и бих искал да ги "показвам на хората".
Според мен едно решение е кроп на детайлите, които си заслужават. Но тогава си личи че кадъра не е цял и някакси се губят позитивите от работата с широк обекив. Друго с което ме притеснява е че нямам формирано мнение по този въпрос и незнам мнението на по-напредналите фотографи относно рязането на зле кадрирани снимки.
Дали един кадър е по-стойностен във своята цялост, както е излязал от апарата(особено при стрийт снимането)?
Дали пък не е по-ценна една снимка поорязана, но пък без разни разсейващи "читателя" елементи??
всяко мнение, спам и шега са добре дошли [smilie5]

Отговори на това съобщение
 Re: Кроп при стрийт фотография
Автор: harvester_vn   
Дата:   23-04-09 17:45

cliche написа:
> Според мен едно решение е кроп на детайлите, които си заслужават. Но тогава си личи че кадъра не е цял и някакси се губят позитивите от работата с широк обекив.

Как точно си личи че кадъра не е цял, и какви са позитивите от работата с широк обектив след като сам казваш че има излишни неща в кадрите?
Режи смело и не се тормози с глупости [shtrak]

Публикацията е редактирана (23-04-09 17:45)

Автор: neuromancer   
Дата:   23-04-09 17:46

Еми ако не ти харесва така както е, нито след като го кропнеш, значи става за боклука.
Иначе го правиш да ти харесва и показваш

Re:
Автор: Davidoff   
Дата:   23-04-09 17:46

Крайния резултат е важен. Ако кропа помага за по-добър резултат, режи смело.

Дата:   23-04-09 17:52

[smilie24]

Автор: MarinY   
Дата:   23-04-09 17:53

Какво те притеснява в рязането?
Като изключим студийната фотография и някакъв процент от пейзаж и макро, във всички останали случай се налага докадриране. За публиката е важен е крайния резултат а не процеса. Нали не правиш пърформинг?

Автор: georgi.stanchev   
Дата:   23-04-09 18:06

Трябваше да пуснеш темата утре...[shtrak]

Дата:   23-04-09 18:08

да, правилно, но не е ли един вид компромис с...да речем "философията" на стрийт фотото, не се ли губи момента в който автора предава чрез снимката какво и как е видял, как е замразил момента.
Всичко зависи естествено от самата снимка и куп други субективни неща, но като гледам Големите стрийтаджии от преди години, както и някой хубави снимки тук и в др сайтове, не изглежда да режат много :) ( в никакъв случай не се сравнявам с тях хе хе .[smilie25] )
пС.
сега ще кача в зоната какво снимах този ден :)

Дата:   23-04-09 18:11

Идеята е да продължи до другия петък [smilie21]

Автор: caro-anton   
Дата:   23-04-09 18:13

ако можеш да се научиш да снимаш и да не се налага да режеш после... супер

Дата:   23-04-09 18:18

Много зависи и какво точно разбираш под "стрийт" За мен е доста общо понятие. Моето разбиране за това е най-вече да снимам хората по улиците в различни ситуации и в повечето случаи ми трябва по-дълъг обектив. Основно ползвам 28-105 за това, а понякога и 70-300.
Какво и как си видял е много относително. Зрителният ъгъл на очите ни е доста голям, едва ли искаш да снимаш всичко което виждаш :)

Автор: landstar   
Дата:   23-04-09 18:20

Хм, старнно! То с широк обектив всичко става толкова ситно, е ако вземеш да кропиш -ще стане фон наплют от мухи. Я вземи дългия и пуцай!

Дата:   23-04-09 18:28

за стрийт е по-тръпка с широко или 50мм. (не че съм снимал с друго), но и с дълго сигурно е интересно, въпреки че не ми е по вкуса и затова не съм си купил.

Дата:   23-04-09 18:39

За тръпката сигурно си прав- налага се да си максимално близо до обекта и когато снимаш хора често се получават "тръпкообразуващи" ситуации [smilie5]

Дата:   23-04-09 18:40

http://photo-zona.net/index.php?APP_ACTION=DISPLAY_IMAGE&ALBUM_ID=18080

Автор: 4i4obenjy   
Дата:   23-04-09 19:35

Добрият фотограф кадрира при снимането. Покойният проф. Румен Георгиев-Рум даже копираше снимките си с част от перфорацията за да се вижда, че кадърът е цял. В това е философията на уличната репортажна фотография. Тука фотошопарите може да ти дават акъл даже да мажеш с компютъра, но това е положението.

Автор: Stoychev   
Дата:   23-04-09 22:01

cliche, биват; като за първи път: чудесни. [smilie24]
А по-широко от 28 мм ми стои грозно...

Автор: Alex-dan   
Дата:   23-04-09 22:08

Да, и за мен истинския стрийт е до 50мм, браво за снимките, добро начало наистина [beer]

Автор: MartenBG   
Дата:   23-04-09 22:12

На мен снимките на Клише ми харесаха.

Автор: t.marev   
Дата:   23-04-09 23:20

cliche написа:

>...... всяко мнение, спам и шега са добре дошли [smilie5]

Едно любителско мнение, щом може да се спами...
Според мен проблемът е терминологичен! Кроп при стрийт фотография Какво е кроп и какво е стрийт? Тука могат да се излеят реки от мастило... За да не стане това, нека наречем нещата с истинските им имена - изрязване и улична фотография.
Значи в изрязването няма нища лошо![smile] Както бе казано по-горе, така може да се ДОкадрира снимката. Може и да се ПРЕкадрира...Зависи! От това може да се загуби, а може и да се спечели...!
Уличната фотография е наречена така, вероятно защото е излязла извън студията, извън режисираните сцени и показва живия живот, такъв какъвто е, при това в определени моменти. Някои смятат, че именно това е най-ценното в този жанр - момента! В този смисъл, ако изрязването наруши съшествуващите връзки между сюжетно важните субекти, ако прикрие интригата така да се каже, момента ще се изгуби, ще се отдели от времето и пространството! Но ако изрежем, разточителното, често безразборно струпване на детайли и персонажи, можем по-успешно да акцентираме, върху уникалното събитие, запечатано на нашия кадър.
Нека не забравяме, че така или иначе отразяваме ЧАСТ от живия живот, колкото и да искаме, не можем да го покажем целия, тоест без изрязване не можем! Дали ще го направим на улицата или по-късно при обработката на кадъра, мисля че няма значение.
Понякога простото изрязване може да ни помогне да прескачаме свободно между жанровете или стиловете....Например излезеш на терасата на шестия етаж със фотоапарата. В случай, че няма други сгради пред нея, правиш една снимка общ план. Това е пейзаж. Ако я поизрежеш малко и увеличиш до същия размер, получаваш нещо което можеш да наречеш изглед.Ако я изрежеш още малко и пак увеличиш, получаваш нещо като улична или примерно репортаж. Ако изрежеш още и улучиш някой случаен минувач - тогава имаш някакъв портрет. И когато изрежеш дотолкова, че от човека остане само странното отражение върху очилата му - хоп, имаш детайл! А пък снимката е една и съща.
Старите фотографи биха казали че изрязването е едно от основните изразни средства, във фотографията.
Това правим ние - режем парченца от живия живот и си ги показваме един на друг![smile]

Публикацията е редактирана (24-04-09 12:24)

Автор: MartenBG   
Дата:   24-04-09 08:19

t.marev написа:

>
> Това правим ние - режем парченца от живия живот и си ги
> показваме идин на друг![smile]
>

Много на място казано.Поздравления.[smile]

Автор: aglieri   
Дата:   24-04-09 08:24

[shtrak]

Дата:   24-04-09 10:37

[beer]

Автор: fotoloop   
Дата:   24-04-09 11:48

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »