Автор: nomadsl
Дата: 18-04-09 02:47
Днес, по ред житейски причини, седя затворен в къщи в това хубаво време. Седя, наблюдавам как топлото априлско Слънце чертае сенките на щорите по стената и си мисля: Какви идеални линии чертае Слънцето - това е защото неговите лъчи му са успоредни. Е, те не са точно успоредни, но нали е много далече Слънцето и ъгълът между тях е пренебрежимо малък - направо си изглеждат успоредни.
Спомних си някогашните училищни уроци за успоредни линии - че всеки две прави линии, които лежат в една равнина и не се пресичат, са успоредни. Спомних си и анекдотите за определението на права линия - линия успоредна на партийната и т. н. И другата аксиома - че през точка, лежаща в дадена равнина може да се прекара една единствена права, успоредна на определена друга права от същата равнина.
С други думи - две успоредни прави не се пресичат. Никога. Поне при Евклид - не.
А в съседния час по физика учехме за Големия взрив, когато от гигантската експлозия на една точка се е породила цялата вселена и самите ние.
Седя аз и си мисля: Щом тази гигантска експлозия е породила всичко, включително и двете успоредни прави от часа по геометрия, то няма начин единия край на тези прави да не се намира в същата тази точка. Следователно те се пресичат. И не само те. Всички възможни прави /и криви/ се пресичат в същата точка. Да не усложняваме модела и да спрем до тук.
Голямо нещо е геометрията. Модерната. Сега Лобачевски и други ще го обяснят проблема без никакво усилие.
Седя аз и си мисля. Какво ли би казал поп Христо, от когото утре ще си запаля свещичката, ако му разкажа за своите умозаключения. Дали ще каже: Аналогичен случай в наше село - тъй като всички сме произлезли от Бог и във всеки от нас има частица от неговата божественост; можем да се караме, да спорим, да се презираме и да си мислим, че сме много различни. Но всички всъщност разказваме една и съща история. Поне с едно и също начало.А в зависимост от "модела", вероятно и с един и същи край. Защото сме едно и също.
Но си има наука, която обяснява всичко това. Обяснява го така цялостно, че повече не можеш и да желаеш.
Любовта.
|
|