Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Фотография
 първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна
 Размисли за израстването - във фотографията... и не само.
Автор: nomadsl   
Дата:   08-04-09 23:14

Говорейки за израстването..., дори във фотографията, аз лично, бих отделил четири етапа.

1. Когато не можеш нищо и си един "гол" дух от желание и амбиция. Понякога и с голяма доза самочувствие. Често пребиваващите в подобна позиция, чисто физически желаят да положат реалното си тяло в средата, която искат да усвоят. Това е стремежа на духът към материалност.

2. Когато си изградил и сръчно владееш голям наръч умения и практически техники. Тоест, има вече някакви възможности, но нямаш идеята и концепцията за своята и мирова идентичност. На този етап избуяват своеобразни екстравагантности и хрумки, породени от неясния копнеж на формата към тялото, което трябва да облече.

3. Когато вече си наясно със себе си и от работите ти струи ярък поток от овладяна артистичност, сила и майсторлък. Това е един силен и зрял период на решителност и доказваща се потенция. Нещо като единство на форма и съдържание, както би казал някой диалектик.

4. Последен, но странен период. Увереността и яснотата на мисълта са проядени от нови съмнения.
Артистичният жест, рисунъкът и "мазката" стават нервни и треперливи. Повече се появяват фрагменти, а не завършеност. Сякаш духът започва да губи връзката си с матерялното. Чувства, че то не може да го изрази. Не изпитва повече нуждата от неговата роля на посредник и преводач.
Накратко - духът търси чистия контакт на духовно ниво и всяка матерялност му чуждее.

За мен, този последен период - фрагментарния, на разпада на материалността е прекрасен..., когато го разпознаеш... и успееш да му се насладиш. А всъщност, той е толкова близък до първия, просто разлика в ракурса. Или разлика в посоката, като разминаване.

Би ми било много интересно, ако някой подкрепи с примери, разбира се, ако е съгласен с подобна категоризация.

С уважение

Отговори на това съобщение
 Re: Размисли за израстването - във фотографията... и не само.
Автор: snooper   
Дата:   08-04-09 23:23

Съгласен.

Изключително приятно ми е при всяка твоя подобна тема, че някой все пак впряга мозъчните си клетки с подобни... истински теми, наместо какво ще изкарат Канон/Никон/Пентакс на следващото изложение...

Респект.

Автор: tnt   
Дата:   08-04-09 23:57

дали е възможно 1 и 4 да прелеят един в друг и да обезмислят 2 и 3?

едит: много бързане

Публикацията е редактирана (09-04-09 00:09)

Автор: MarinY   
Дата:   09-04-09 00:03

Идеалният път на Артиста!!! Убедително и красиво.

Колко от нас могат да го изминат, целия? Колко ще забуксуваме по някои от хълмчетата?
Колко от нас имат реалната представа, до къде са го извървяли ...?

П.П. Та и на мен ще ми е интересно да видя примери, че и лично показани. За трети лица е по-лесно, а и "по-обективно".

Публикацията е редактирана (09-04-09 00:07)

Автор: japanese   
Дата:   09-04-09 00:11

[smilie24]

Автор: Lalinda   
Дата:   09-04-09 00:13

Как ти се струва признанието на Робърт Франк, след цикъла му "Американците", че ако продължи, ще се превърне просто в един от генералите на фотографията, нещо, което явно не го е блазнело, и след който продава всичките си негативи (като че ли 30 000), запазвайки за себе си само около 250 от кадрите си, и отдавайки се на съвсем други занимания?

Някои извървяват пътя много бързо, а и той е твърде кратък... като просто прескачат междинните етапи...

Всеки път, между другото, когато надзърна набързо и в най-обикновена живописна изложба, виждам колко по-свободен е духът на художника, в сравнение с този на фотографчията, твърде закостенял, твърде тесен, твърде конформистки, твърде загрижен да ти покаже какво може... И какво от това, ако няма какво да кажеш с творчеството си?

Знаеш ли, преди десетина години се бях записала в един курс и всички с изненада забелязвахме, как единствените смирени бяха учениците - само те можеха да изпълнят пределно простите задания, останалите се пъчеха и оригиналничеха и им бе трудно да реализират дори снимка с два модела едновременно...

Имам късмет, че ме учиха да снимам - и най-вече да проявявам снимки - докато бях дете, тоест преди да се науча да чета...
Изобщо не ми е било до противопоставяне на дух и материя и до полагането на тялото ми в усвояемата или не среда, а и не вярвам и баща ми да е бил воден от такива терзания относно мен...
Виж, периодът на доказващата се потенция при мен се изроди в захвърляне на апарата и преминаване към кинокамера (баща ми ми подари такава, когато бях на 13 г.).
Общо взето, по това време полагах тялото си в каране на кънки и ски, беше вълшебно!
[beer]

Автор: GOSPODIN   
Дата:   09-04-09 00:15

И аз съм съгласен с почти всичко.
Много интелигентно и точно си го написал.

Имам само едно допълнение, което най важи за повечето по- възрастните БГ фотографи, които трябва да са 4 ниво. При някои от тях се наблюдава почти напълно спиране на снимането, а ако има такова то това са безкрайни полета , пасящи кравички и бабички по пейките...

Автор: rostoshev   
Дата:   09-04-09 00:19

Не е важно дали ще извървиш целия път или не, важно е да го вървиш стъпка по стъка и стъпало след стъпало... Поне така мислят будистите де, пък понякога са прави... Всеки етап трябва да е изпълнен с душа и сърце, иначе е празно.

Публикацията е редактирана (09-04-09 00:25)

Автор: pavlina_vd   
Дата:   09-04-09 00:25

Е,браво! Значи на мене още 3 етапа ми предстоят. Незнам дали звучи обнабеждаващо или обезкуражаващо,но е факт. Ще се срещнем пак на следващото стъпало, ако успея да прекрача до него. :) [beer]

Дата:   09-04-09 00:27

Ростошев, Важно е, защото ние не сме будисти и всеки иска да се е качил на върха. И в това няма нищо лошо. Просто - човешка природа, благодарение на която съществува и цивилизацията.

Автор: Amigo   
Дата:   09-04-09 00:38

Мда, хубава тема. [smilie24] [smilie6] Върховете за всеки са различни. [cool] [smilie8] И пътищата са различни, въпреки привидното им подобие. [smile] Но вероятно при всеки, независимо дали е творец във фотографията, в друга област на изкуството или в каквато и да е професия, има подобни стадий. [smilie8] Има и умора, има и изчерпване, има и размисли за смисъла на това, което правиш, има и житейски влияния... [smilie8] При някои може да завърши както при Робърт Франк, при други има плавно спускане надолу, а има и такива, при които творческият плам и креативност са съхранени до края. [smile] [smilie6] Но май равни пътища няма. [smilie3] [smilie6]

Re:
Дата:   09-04-09 00:42

Н Я М А.
[smile] [smilie2] [smilie5] [smilie11] [smilie22] И т.н.

Автор: scuba_d   
Дата:   09-04-09 00:46

Интересна тема.
Още по-интересно е кой къде се намира по тези нива!?
Как да преминеш на по-горно ниво?
Част от отговорите могат да бъдат намерени тук:
http://www.luminous-landscape.com/essays/next-level-2.shtml

Книгата му е не по-малко вълнуваща.[beer] [shtrak]
Номадсл,
Точка 4 може да коментира някой, който се връща от там. Аз лично не се изкушавам( не бих желал да я достигна ) въпреки, че изглежда съблазнително. Повече я възприемам като край на нещо, а не катарзис(както си я описал). В изкуството няма последно ниво, поне така мисля, но човешкия живот има.
Повечето от нас биха се радвали да минат 2 и 3 точка в рамките на съзнателния си живот..[smilie5]

Публикацията е редактирана (09-04-09 01:27)

Автор: hotsnail   
Дата:   09-04-09 01:36

А дали е така?

Не разбирам много ама повечето имена в изкуството, които се знаят всички май не са стигали точка 4 и са пропускали 2, а може би никога не са били в 1.

не знам

иначе да за нормалния профан това е цикъла

Дата:   09-04-09 04:24

Hotsnail, Доста си неинформиран, или може би неизлечим идеалист.
И най-голямите гении са се потили, така, както не можеш и да си представиш.

П.П. Просто първите фази са НЕОТМЕНИМИЯТ процес на обучение.

П.П.П. Да допълня: Въпросът е всеобхватен за всички "креативни" дейности. Фотографията е малка, съвременна част от тях. (почти в пелени). Защо го казвам? Художествената фотография, все още не е изградила свой собствен език. Тя самата е на етап 2.[smilie3] и въпреки развитата си техника, познание и самочувствие, подражава на "баба си" - живописта.

Публикацията е редактирана (09-04-09 04:34)

Автор: jino   
Дата:   09-04-09 08:12

tnt важен е пътя ,всъщност движението е в пространствена спирала ,връщаме се в същата позиция но вече на друго духовно равнище

Публикацията е редактирана (09-04-09 08:16)

Автор: dohtora   
Дата:   09-04-09 08:33

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: dindrein   
Дата:   09-04-09 08:54

Същите етапи на израстването описва и Кенет Кларк в "Цивилизацията" - от гледна точка на изкуствоведа,(струва си прочитането и, най-малко заради брилянтния изказ на автора.), които се преповтарят във всеки отделен цикъл от израстването. Тоинби, в "Изследване на историята", структурира по този начин развитието на общностите - не само културно, но и обществено-политическо.... Явно индивида повтаря развитето на вида си.
Според мене трудното е:
1.Как да се определиш сам на кое стъпало си и дали имаш потенциала и желанието да инвестираш енергия до следващото.
2. Защо, според елементарната логика, най-популярен, във всички аспекти на думата (и като творчество и като комерсиалност), би трябвало да е продукта на тези които са на третото стъпало, но в реалността това не се получава - нито сега, нито преди време?

Моите уважения към автора на темата, за предоставената възможност да се прочете нещо наистина размърдващо мозъчните клетки.

Автор: lipostok   
Дата:   09-04-09 08:56

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: Canon   
Дата:   09-04-09 09:15

nomadsl
За да илюстрираме тезата ти, това са две снимки от един автор.

http://www.gencho.com/gallery/albums/Gencho%20Petkov/Art/std__MG_8215_DxO_RAW_002_Replika.jpg

Опитай се да определиш към кои от етапите му принадлежат?

Автор: boni   
Дата:   09-04-09 09:43

Генчо, на мен ми се струва, че дясната е някъде от втория, а лявата горе-долу от четвъртия или края на третия:)

Автор: Canon   
Дата:   09-04-09 09:50

Бони
Благодаря за включването [smilie24]
Лявата е от 1980г, дясната е нейна реплика от Бодиграфия - 2008г. Специално търсих реплика на една творба, за да има някаква еквивалентност на визията и съответно дали има различимост на етапите.
[beer]

Автор: demiman   
Дата:   09-04-09 09:57

Приемем етапите /добре представени/ - дано са започнати и дано никога не свършат ....

Автор: ivodam   
Дата:   09-04-09 09:58

Lalinda: фотографчията, твърде закостенял, твърде тесен, твърде конформистки, твърде загрижен да ти покаже какво може... И какво от това, ако няма какво да кажеш с творчеството си?
... твърде много техномания, разговори за острота на обективи и скорости на фокусиране, твърде много тестове, диаграми и чартове и твърде малко интересни сюжети, бих допълнил.

ПП.: Лалинда, кога ще си издадеш автобиографията, да се насладим изцяло на интензивните ти житейски преживявания, а така ни пускаш на час по лъжичка...? [smilie8] [smilie3]

Автор: didesignbg   
Дата:   09-04-09 09:58

Аз отивам да търся няколко чифта котки и дългофокусен обектив за огледално рефлексен...
Ако ме разбирате[smilie3]

първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Албум преди 6 часа
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг: