Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Съвет за 24" или 30" монитор
Автор: wess_music   
Дата:   05-04-09 03:59

Приятели,

Моля за мнение относно избор на LCD за графична работа и в по-редки случай форообработка.
Бюджетът ми за 24" (1920/1200 - алтернативно 1600/1200 - 20.1") до 1000 лв без ДДС, за 30" до 2400 лв без ДДС.
Предпочитам мненията да бъдат позовани на личен опит.
Не изключвам варианти и за по-евтини монитори, които да задоволяват изложените необходимости.

Основното е: мониторът да е с изравнена осветеност по всички крайни ъгли. Цретопредаването е на втора позиция, защото така или иначе нямам грам вяра на ТФТ за фото пък бил той и Еизо и ползвам стъклен все още, но си казвам, като купувам, нека става и за фото, все пак!

Моделите между които се кумя са
за 24":
HP с H-IPS матрица, (2475w)
Делл - 20.1 (1600/1200)
Делл - 24" (2408 - 2407)
Предложения за Самсунг или други модели, най-вече отговарящи на условието за равна осветеност!

За 30"
HP 3065 (1000 Евра без ДДС)
LG - около 1600 лв без ДДС
Самсунг 305 Т (малко над бюджета 2415 лв без ДДС)
Apple cinema - под 2300 лв без ДДС с доставка от Англиа.
за него има изключително много негативни мнения, и макар да влиза в бюджета, оставам сдържан заради преходника "мини" диспелй към нормален Дуал линк, който бил причина според някой ползватели за "звездички" по екрана.
(Всъщност, поредната меркантилна приумица на Епъл)

Все пак предпочитам и Вашето мнение.

Мониторът ще се ползва под WIN-XP-SP2 и под OSX (10.5.6)
т.е. на PC и MAC, но поотделно , а не двете сметала вързани в един монитор (наличието на повече от 1 дуал линк е премисвто, но не е условие)

Някой да е пробвал бюджетния LG-3000H" (~1600 лв без ДДС)?

Благодаря Ви.
Поздрави

Отговори на това съобщение
 Re: Съвет за 24" или 30" монитор
Автор: borisyankov   
Дата:   05-04-09 04:39

Зависи от много неща. За какво ти е 30" мнитор? Ще гледаш филми ли или за обработка?

Супер удобно е с два монитора. Два 24" са ти по-евтини от един 30" и ти дават по-голяма работна площ.

За цената си НР-то което си дал е без сериозна конкуренция. Ако имаш парите - две НР-та.

Автор: pefoto01   
Дата:   05-04-09 06:14

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: asahi   
Дата:   05-04-09 09:26

Ще ти се изкриви врата на 30" [smilie5] .

Равномерност по целия екран означава скъпа подбрана матрица - една от 500, 1000. Такъв монитор трудно се включва в ниски ценови изисквания.

Вземи си компа и иди в Еппъл център. Включи един 30" Еппъл Синема и разгледай картинката от твоята видеокарта. После решавай.

Дата:   05-04-09 10:51

Сърдечно благодаря на всички Ви

Г-н Янков,

мониторът ми е необходим за графична работа.
Аз съм само един обикновен фотолюбител и естествено това да не е с основно предназначение заради, кото смятам да го купувам.

Композитор и нотен типограф на свободна практика съм и подготвям партитури за оркестър. Вече имам втори проект, който се налага да се работи на А2(60/42 см) формат.
Това е простата причина, за която ми трябва, а и предстои работа по филм - на част от монитора се гледа картинката в малък формат, а на останалата се разполага софтуера, с който се записва - прави се заради синхтона.
Нищо кой знае какво специално, сами виждате.

"asahi", това е самата причина, заради която се колебаех между двата - да не си изкривя врата - шега няма, още повече че имам намерението и да го въртя на 90 градуса (ако стане, но не условие).
Непрекъснато седя и меря с линията пространството на работното ми поле и това ме възпира, защото мониторът трябва да е разположен на височина 15 см. (толкова е висок МИДИ мастеркиборда на който свиря)при това работно място.
"Вземи си компа и иди в Еппъл център"
Това не ми хрумна. Благодаря.
Въпреки всички предужеждения по нета към Синемите, ти си прав, нищо не пречи да помъкна PC-то само, за да видя дали и с него ще работи.

"pefoto01": "от колко метра ще го гледаш" - от 70-90 см. Нотите са фрафични символи и е пълно с разни точици и какви ли не допълнителни "чавки". Точката на 30" е около 0.25 мм. От по далече не би могъл да се ползва за графичната работа, заради която основно ми трябва.
На 22 инчов съм работил, но 1050 пикс. не са достатъчни за вертикална страна.
1600 биха били супер за височина, но този формат 16*10 дето се наложи през последните години, просто ми идва в повече.

Благодаря за съветите, клоня към размисли по отговора на Г-н Янков, който ме укоражава - за HP-то. Относно цената - и аз съм го мислил, че два 24" са по-евтини от един 30".

Автор: ecobo   
Дата:   05-04-09 11:01

Това е твоят монитор:
http://vali.bg/?group=53&article=5821&content=/article_content.php

Автор: asahi   
Дата:   05-04-09 11:28

Въртенето на 90 градуса зависи от видеокартата и донякъде от конструкцията на стойката. Второто се преработва някак.

Другият проблем за вертикален голям монитор е, че пак се натоварва врата от взиране нагоре, после надолу. Страничното въртене е по-лесно за главата на човека.

Ако не си пробвал виж с "виртуален десктоп" - по-голяма резолюция от видеокартата и плъзгане на по-големия десктоп в по-малкия монитор.

Re: Съвет за 24
Дата:   05-04-09 16:17

asahi:

Напълно си прав, това го взимам на първо място под внимание и е най-голямата спирачка. (90 градуса на 30") Ако работя само на монитор и нямам музикален кийборд пред него - става идеално. Стига картата да може да го обърне на 90 градуса).

Поставих линии за да си го представя.
Освен това съм с очила - дълекоглед съм и това допълнително затруднява, защото колкото и голямо да е кръжилото им, пак остава непокрита част от монитора от окото. Ефекта на дългофокусния обектив. Грубо около 12-15 % е увеличението на обектите ако погледнеш с половин зеница под и над рмката на стъклото.

ecobo:
в офиса ни има един НЕК 25.5 (около 2600 лв).
Това е пълен шит!
Докараха ни един със сатурирани цветове и го върнахме, после втория е в едни розови крайща при по-тъмни обекти. (той се ползва само за видео).
Самия аз в момента работя на НЕК.
Макар да мога да постигна най-големи отстъпки при тази марка, защото най-близкият ми дистрибутор е свързан точно с "Вали" (брат ми), не, мерси. Много сме ресервирани (да се чете "разочаровани") от този производител.
Нищо против "Вали". Точно обратното - като хора са изключително точни и отзивчиви и продуктите им на Гигабайт са на изключително ниво в съотношение "цена-качество".
Но просто НЕК са извън класацията. Тотално - от опит и от ядове с тях.

Публикацията е редактирана (05-04-09 16:20)

Автор: ecobo   
Дата:   05-04-09 17:19

Вай, вай, вай.... Тука се издъни страшно! Точно НЕК правят едни от най-качествените монитори, а модела, който ти посочих е най-доброто за тези пари, което може да се вземе към настоящия момент. Това е един от мониторите, които поддържат хардуерна калибрация със софта на NEC Spectra View. Аз работя на 2090Uxi, който е по същата технология и съм адски доволен. [smilie24]
Изобщо, да се казва, че една марка е кофти, щото си видял кофти продукт от нея, не е много коректно. Това е все едно да кажеш, че Канон е много кофти марка, щото си снимал с А350 и не си останал доволен [smilie3]

Автор: compur   
Дата:   05-04-09 17:29

слушай ecobo! NEC е действително това от което се нуждаеш! [smilie24]

Дата:   05-04-09 17:52

ecobo
признавам, че предубежденията са лошо нещо и аз ги проявих пред вас на базата на нещо, което го имаме.

Вие "убихте всичко детско в мен"!

Сега трябва да хвана брат ми и да го подюрча да го намери този модел та да го пробвам.
По-скоро по-малкия
NEC 21.3" 2190UXi защото там мога да до докарам малко под 1300 без ДДС. Все пак имам и бюджетна рамка.
За фото с тези 12 бита... сигурно е върха, но...

ПС

Макар и да снимам само на лента, само с Никон, никога няма да кажа каквото и да било против Канон. Брат ми който е в този фориум пък си бичи на на двата и е адски "хепи".

Признавам, че лошото отноно НЕК се насложи заради несполучливи бройки от модел:
NEC 26" SpectraView® LCD2690

Ей, объркахте ми неделята! Почти се бях кротясал.
Шегувам се!

Благодаря за съвета.

Автор: Kanonir   
Дата:   05-04-09 21:06

Признавам, че лошото отноно НЕК се насложи заради несполучливи бройки от модел:
NEC 26" SpectraView® LCD2690

може ли по-подробно, какво точно им беше несполучливото? Не се заяждам, нистина ми е интересно!
[beer]

Дата:   06-04-09 00:48

Купихме го за видео.

Оказа се , че менютата му не работят и фабричните му настройки, които бяха силно сатурирани не можеха по никакъв начин да се коригират. бяхме вдигнали температурата му до на 9300 за да докараме що годе нещо наподобяващо бяло... Мъка.
От "Вали" хората незабавно изпратиха командирован техен служител до Софиа с колориметърче. Ние бяхме предупредени, че ако вината е наша ще трябва да заплатин 140 лв. такса за идването на колегата им и калибрацията.
Момчето обаче като го видя веднага вдигна телефона и се обади за замяна. Бяха адски точни, което е факт.
После се разчу от трета страна, че японците дори не си ги искат обратно дефектните бройки, заради някакви си еко такси или усложнения. Дали тези останали бройки се търкалят и продават - нямам идея и не ме инересува, просто монитора бе боклук.
Докараха ни и втори.
Калибрирахме го и него...
Едно време бабите ходеха с розови ватени гащи. Ето този цвят ви се припомня всеки Божи ден когато застенете пред тази серия на НЕК в полузатъмена стая.
Струваше около 2600 лв.
Дори и втрория - няма тъмни тонове, които да са без просветки. не е хомогенен. За средни по осветеност нива е ОК. ни все нещо остава да светка.
Иначе има известни разработки на нюансите, незначително по-добри от на НТ матриците, което е факт. Но ние останахме прецакани и преди малко точно това си говорихме с колегата ми, след като му споделих за препоръките на хората.
Той се съгласи с това, че тези, по-горе изложените постинги, са относно хем по-евтини монитори на НЕК, хем, той ги е гледал, по-хубави и по-нови.
Но колко - всеки си знае.
Чувстваме се прецакани.

Моята работа е доста по-консервативна и мен ме интересува само да бъде хомогенен като луминентност.

За професионална работа с цветове, съветват мнозина за Еизо, но аз не мога да стъпя там като бюджет, защото нямам тази необходимост, а и поне от малко трябва да си разбирач, а аз не съм от това.

Затова и благодаря за съветите на всички Ви.

Автор: ALBIREO   
Дата:   06-04-09 01:58

Тъй като и аз леко (и непрофесионално) се занимавам с композиране, винаги съм изпитвал проблем с пространството на екрана на монитора ми. И то в две направления. Хоризонтално и вертикално. Все още работя с един 21 инчов монитор в отношение на страните му 4:3.

При ширококранните LCD-та, вертикалното пространство е значително по-малко при еквивалентни инчове по диагонал, от монитор с отношение на страните 4:3.
Ето една примерна картинка:

http://vstoyanov.com/pix/monitor_sizes.jpg

Решението с два по-малки монитора вместо един по-голям ми се струва адекватно в определена степен. Ще имате много пространство по хоризонтала, което за работа с Logic и Cubase си е незаменимо. [smile]
Като цяло, най-добрият вариант е два 30" монитора. [smile]

При партитурите, ще има достатъчно място за повече инструменти. А и разделителната способност на 30 инчовите монитори е значително по-голяма от тази на 24-26 инчовите. Т.е. - отваря се допълнително пространство на екрана.

Може би, аз бих предпочел 30" вариант, именно заради това пространство по вертикала, което един 24" не може да ми даде. А и въртенето на монитора през 5 минути не си е работа... [smile]

Другият вариант е просто да пробвате и прецените кой точно вариант ви удовлетворява максимално в рамките на бюджета ви.

Ще се радвам да споделите на какво сте се спряли и впечатления от работата си с новата придобивка. [beer]

Автор: prisonbreak   
Дата:   06-04-09 09:17

Определено си вземи 30.Аз съм изправен пред същата дилема.И тръгнах да си вземам 24", но като видех че няма голяма разлика с 17" (нормално виждане, не японско) и се отказах.По-добре по-голям. Даже съм се оринтирал и към 40"...Но треябват още кинти за 40" [shtrak]

Автор: magnifico   
Дата:   06-04-09 12:26

Тук за монитори или за телевизори си говорите [smilie6]

Автор: prisonbreak   
Дата:   06-04-09 12:29

magnifico

Като гледам титориали, ония изроди бачкат на 40" че и на горе.....
За тва мисля и аз да си купя една 40"

Дата:   06-04-09 13:43

За звукозапис наистина се използват 40" телевозори 1920/1080 защопто да са по-далече от конзолата, а и там е необходима ширина, но моя постинг бе за мониторите, наистина, които да имат хомогенно изображение и относително верни цветове.
В момента един 30" ми прави "бубуляза", но оставам на стенд-бай докато уточня избора и съображенията, които минават и през счетоводителя, все пак. Не съм на държавна работа, малко хора сме и по-лесно ще намерим пресечната точка за всеки между "разумност- бюджет", надявам се, а помощтта Ви е от голяма полза, защото ме касае лично.

Благодаря Ви

Re:
Автор: borisyankov   
Дата:   06-04-09 14:28

24" има ОГРОМНА разлика спрямо 17". И хайде да не говорим за телевизори тук ОК?

Най-голямата полза на 24" спрямо по-малки е резолюцията 1920х1200.

Re:
Дата:   06-04-09 15:05

Тоя с 30" НР отпадна, заради споменат дефект (тъмно петънце) от страна на продавача.
Там можех да сляза на цена под нов 24"НР 2475, но така е в жвиота - безплатен обяд няма и когато хората са честни и почтенни Господ е добър с нас. (той всички Ни обича, подсети ме приятел преди дни, дори и когато сме калпазани понякога.)

Извън темата, минаха ми тези мисли в главата, и ги споделих, покрай загубата миналата седмица на детенцето на приятел точно от този Форум. Човекът беше изключително коректен с мен покрай една полупка, която посредством "Базар"-а направих, станахме приятели и ...

Знаете ли, искрено споделям, че много ми помогнаха съветите Ви.
Те минават и допълват всичките ми умувания, но най-ценното е че ми дадохте насока и изключително много кураж във вземането на решени в момент на разнопосочност от всичко онова дето го има на виртуалния пазар, а по време на т.нар. "Криза" не би могло да се види и сравни в магазин или както по модермону каваме "шоурум".

Пресявам опита Ви и добавям към вижданията си важни неща, по-умни позиции от моята и ето затова оставам с добро, към всички дето откликнахте.

Още веднъж - балгодаря Ви.

Публикацията е редактирана (06-04-09 15:08)

Re:
Автор: Ivantt   
Дата:   26-04-09 15:33

На работа сме със EIZO, май така се пишеше. 24" с хардуерна калибровка. Само че цената май е около 4000лв.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »