Автор: e-mil
Дата: 24-12-10 10:14
"мислиш че световната криза и безработицата са виновни"
Уф, от тоя довод за световната криза вече ми се повръща. Първо, в България повече от 60 години е криза. Последните 20 години е по-голяма.
Второ, тук никога не е имало традиция да се украсяват фасадите на домовете. Нито пък да се слагат джуджета на ливадата пред къщата. Главно защото 99% от къщите нямат ливада.
Допреди 60 години е било така, защото коледните ни обичаи се различават от тези в Западна Европа и Северна Америка. След това - защото хем Коледа беше изместена от Нова година, хем заплатите не стигаха за такива харчове, хем беше трудно да намериш нещо повече от украшения за елха. А в последните 20 години финансовите вълнения бяха такива, че коледната украса все още е последна грижа на повечето хора. И аз напълно ги разбирам, защото съм бил в тяхната ситуация, когато преди 15 години инфлацията беше смалила заплатата ми до 6 долара месечно.
Може би ти не си изпадал до положение, в което да смяташ, че примерно 50 лв са голяма сума. И да избереш с тях да купиш обувки, вместо каквото и да било украшение. Може някои хора от твоята среда да са го изпитвали, но да са забравили. Уверявам те, че една огромна част от България живее точно по този начин и като си плати режийните разходи не остава кой знае колко от семейния бюджет. И не става дума за безработни - много от работещите живеят така, и то от десетилетия. Гледаш го, че размята нов лъскав GSM, а пък той му е на изплащане за 15 лева на месец.
Вероятно за теб като архитект ще е полезно да се разходиш по улиците на градове и села, и да установиш, че тук нямаме американски предградия. Видял си бил нови кооперации със скъпи апартаменти. А замисли ли се дали са продадени тези апартаменти? И ако са продадени, дали се ползват за основно жилище? Пък и... дано не те разочаровам, ама кв. Лозенец не е представителна извадка за страната.
Да правиш обобщение за депресарска нация е все едно аз да кажа, че градовете ни са грозни, защото архитектите ни са сиви и безлични хора.
Нали разбираш? Тъпо е като възглед.
|
|