Автор: Стефан
Дата: 23-02-04 23:43
Браво на Моби Дик, че повдига въпроса. И vatsacho много добре го е казал Далеч съм от мисълта някой някого да задължава да пише на книжовен български език, това е въпрос на култура. Няма нищо лошо и в това някои заглавия да са на английски, ако автора им е решил да им придаде по-космополитно звучене, стига да е на място и не като самоцел. Но да се пише на латиница, когато няма никакви технически причини е в най-добрия случай лош навик. И определено не прави чест на никого, да се хвали, че даже вече и на ръка пише на латиница, колкото и добър фотограф да е иначе. Защото никъде не е казано, че с придобиване на компютърна грамотност трябва да загубиш обикновената грамотност. Няма да скрия, че съм силно разочарован от това колко комплекси изгърмяха в този форум при тази тема, направо заприлича на някакъв политически форум. Не искам да наливам масло в огъня, но не мога да премълча, когато и тук патриотизъм се споменава като мръсна дума! Националния нихилизъм - ето това е истинската болест на нашата нация и точно за това сме на това дередже! И аз съм за това всички да се чувстваме граждани на света, но да призоваваш да се откажем от националното си самосъзнание, докато на другите това и през ум не им идва... А кирилицата е един от стълбовете на това самосъзнание, най-малкото защото е най-стария и най-продължителен български държавен проект, едно от нещата с които сме оказали най-съществено влияние на световната история. Гърците ще се откажат ли от своята азбука, на базата на която м/у другото е разработена кирилицата?!
А на тези които смятат, че е по-практично да пишат на латиница мога да дам много примери колко дървена азбука е това, особено за българския език. Например я напишете хубавото българско име Илия, Илиана на латиница: Ilia, Iliana. Просто красота! При някой шрифтове е направо загадка кое е 1, кое l, koe I. Мен като програмист често само цветния синтаксис ме е спасявал да разбера правилно съчетания като 1lI1. При някои шрифтове разликата е само 1 пиксел. И съвсем сериозно ви казвам, ставали са грешки, които са стрували време, а следователно и пари! А да не говорим за скоростта на четене - на нормален български език, поне активно четящите хора са свикнали да четат с невероятна скорост, сещате ли се за онзи ефект дето думите се четат леко дори и да са с тотално разменени букви, стига само първата и последна да са правилни, няма да ви давам примери тук, пробвайте сами. А на латиница всеки срича като първолаче, защото всеки пише както му дойде. И като казват някои пишещи на латиница, да не ги четем, като не ни харесва, не знаят че точно такава е тенденцията, дори и аз дето не пропускам нищо от този форум вече започвам да прескачам писанията на латиница ако са по-дълги. Ама все си мисля, че целта на писането е някой да го прочете...![[smilie2]](https://photo-forum.net/forum/smileys/smilie2.gif)
|
|