Автор: ivodam
Дата: 17-09-06 21:32
shotlandetsa: Ех, болна тема, или доскоро ми беше болна, защото знаете, че снимам предимно птици и макар че го правя от още няма и година и най-вече все още се уча, за това време ми стана ясно, че недооценяването на тези снимки си е хронично и закономерно. Обяснявам си го с това, че повечето хора просто нямат представа как се снимат птици или животни, никога не са се опитвали и затова не си дават сметка за какво иде реч. На тези хора се опитвам да им обясня, че като видят снимка на птица, преди да се захващат за композиция, фокус, резкост и не знам кво си, не е лошо най-напред да се запитат те изобщо виждали ли са тази птица в природата, и ако да - кога за последен път и от какво разстояние. Много се заблуждават и тези, които пък смятат, че всичко е въпрос на скъпа техника - тя е необходимост, но все още нищо не решава. След нея идва ходенето, търсенето, дебненето, лежането в укрития, газенето в блата, гребането с лодка, хапенето от комари и кърлежи, и т.н. и най-вече безкрайното търпение. Разбира се, някои неща стават само с Божия помощ...
Така или иначе, аз вече не се връзвам, на многознайковците, ако ме критикуват, просто им предлагам да покажат тяхна по-добра снимка на същата птица, действа доста ефективно, общо взето.
Гласовете, конкурсите и т.н., както вече писах и в друга тема, за мен са доста безсмислени, в никакъв случай не са обективни, има и "търговия" с гласове, както знаете, така че това е един фарс повече или по-малко. За мен са важни контактите, които се установяват с ценностните хора и това ми е достатъчно. А кефът от часовете, прекарани сред природата, никой не може да ми го отнеме...
|
|