Автор: Джоконда
Дата: 19-02-06 19:46
Привет. Имам няколко въпроса, на които не мога да си отговоря. Ще се радвам да внесете малко светлина по въпроса.
Първо - за блендата. Прочетох статията на сайта,прочетох си и упътването към апарата,но не мисля че съм наясно как да използвам правилно стойността й. Когато числото е малко(2,8)разбрах че е максимално отворена и това което е на фокус е ОК, а фона излиза замъглен. Но как и по какво да определям стойността на блендата? Как да реша каква стойност да й задам? От какво да се ръководя? В момента правя пробни снимки(минали са 5 дни откакто за първи път пипам цифров фотоапарат)на ръчни настройки, и според показанията на експозицията променям блендата и затвора, така че да се получи "правилна" снимка. Но едва ли това е начина. Та ако може малко пояснения за блендата да дадете, и за това как да я избирам според ситуацията.
Второ - за затвора. Той се ръководи от светлината(т.е. стойността му я променям в зависимост от количеството светлина).Ако греша поправяйте ме! За нощни снимки кои стойности са най-добре? Под 1 и при по-голяма ISO чувствителност ли?
Трето - за ISO-то. Прочетох за какво е, но също не съм наясно кога да променям стойността. Засега винаги е на 80.Кога се налага да я увелича и какъв положителен ефект ще постигна? Освен повечето шум.
Четвърто - хистограмата. Ползвам я непрекъснато, но понякога не е бяла, а оранжева. Какво значи това? Че е неправилна експозицията ли?
Благодаря предварително.
Публикацията е редактирана (19-02-06 19:47)
|
|