Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Черно-бяло
Автор: aries   
Дата:   20-07-05 13:03

Иска ми се да се пробвам в чернобялата фотография - говоря за лента /цифрака го знаем [smilie3] /. Обаче се чудя какви точно ленти да ползвам ... не че разнообразието е голямо. А също и филтри ... за жълтия, оранжевия и червения съм наясно ...
Ако има някой да ме светне ... БЛАГОДАРНОСТИ и [beer] !!!

Отговори на това съобщение
 Re: Черно-бяло
Автор: navy   
Дата:   20-07-05 13:07

В нет-а е пълно, не става просто с едно светване във форума. Трябва просто да се търси и чете [smilie5]

Дата:   20-07-05 13:13

Ейййй Navy, благодаря ти за изчерпателния отговор! Как не се бях сетил, че става с четене ...

Значи може форума да бъка със спамаджийски теми - айде да не цитирам, че ги виждате всички, а когато някой конкретно попита за съвет - му се казва - чети.

Абе чел съм и продължавам да чета и ще продължавам да чета...ама...

Моля Ви не ми пишете такива отговори ... досадно е да пълните темите с дивотии..

Автор: volokin   
Дата:   20-07-05 13:24

Kodak Tri-X, Ilford HP5, Ilford Pan F+, Fomapan, Kodak Plus X, Agfa Scala, Ilford FP4, Kodak T-max 400.
Aз използувам Агфа Атомал за проявител, вторият който ми харесва е Илфорд ID-11.
зелените филтри са за портрети. Жълтите и техните събратя предполагам знаеш...
Хартията в въпрос на вкус, но Барита е нон плюс ултра в този бизнес :-)))[smilie3]

Дата:   20-07-05 13:31

Благодаря Волокин!
Бях сигурен, че ако видиш темата ще се включиш с конкретен отговор, без излишно дъра-бъра!
[beer]

Автор: cooler   
Дата:   20-07-05 13:33

Не се връзвай. Истината е че темата е голяма за да се опише просто във форума. Можеш да намериш доста неща в нет-а ама всичко е относително защото в Ч/Б фотография има едно основно правило и то е че нещата стават с проби. Имам предвид че независимо дали четеш за опита на някой си или упътванията на кутиите на филма, нещата са доста относителни.това се дълйи на много фактори като PH на водата, температури, концентрация и експлоатираност на разтворите и т.н.Всички те са взаимносвурзани в някаква степен и влияят на крайния резултат. Лично аз предпочитах филмите на Илфорд, но това е пак въпрос на тестове и възможности.Тук съм чел че доста хора се учат на фома и съм сигурен че при подходящи условия можеш да получиш добри неща с тях. Кодак също са от високия клас и ти препоръчвам да се насочиш към тях след като си се ориентирал в обстановката и си сбъркал достатъчно пъти с по-евтини филми. ако имаш още въпроси имам майл, ICQ...[shtrak]

Автор: cooler   
Дата:   20-07-05 13:34

А ето и Volokin добави това дето аз не написах...

Автор: volokin   
Дата:   20-07-05 14:07

Абе забравил съм Fujifilm Acros 100, много добър филм, и много остър, мммммм! незнам дали го има в БГ.
А иначе за твърдостта на водата, в София водата е ОК, иначе в градове като Бургас, Ямбол е трагедия, там наистина трябва да се пробва. ЗА Бургас може да питаш Ниава, какви ги върши....
За Фомапан, съм изненадан, последният път като бях в София изснимах доста от сорта и се получиха добри резултати, почти като на три-хикса на Кодак.
Феон в момента е в Прага, но мисля и той може да ти даде добър отговор като се върне, особено за Орво и фомапан.
А за самата чернобяла фотография има много какво да се говори, в една тема едва ли може да се споменат само основните неща...

Малко проявители не е лошо да ти спомена:
XTOL, Perceptol, SPUR SD, Agfa Copex RApid, Ilfosol, Rodinal -S, Tetenal Emofin, Moersch MZB, SPUR Nanospeed, LP-Supergrain (този последният има интересното свойство, че всички филми се проявяват за едно време, примерно 1+ 7 за 5 минути, 1+9 за 6,5 мин. независимо от филма, чувствителността и т.н.) резултатите са задоволителни, ако обаче целиш острота или зърно трябва да си избереш не толкова универсални. Пъртивте три + Агфа Атомал са шампиони на остротата, всичко останало е въпрос на вкус, зърно и т.н. Някой се кълнат в Родинал-а, на мен той не ми харесва, нито неговата 'S' версия, нито обикновения с възможности даже за разтвори 1+200 !!!
ЗА филмите с Т-кристали си има специални проявители, но стават и конвенционалните. Не забравяй, че ако искаш острота от един Илфорд Пан Ф например, забрави да снимаш от ръка или с нискокачествени обективи, т.е. няма смисъл да ставаш роб на ситнозърнести филми и проявители за острота, ако не изпълняваш и другите условия, а именно, статив и обектив от високо качество...Казват също че проявителите с двойна баня са най-добри относно острота...не съм пробвал.[smilie24]

Публикацията е редактирана (22-07-05 07:02)

Автор: 5kan   
Дата:   20-07-05 14:19

ако се вземат мерки, твърдостта на водата не е проблем
КАЛГОН става не само за перални[smile]
химически чистия се използва по 2 грама на литър за разтворите
най-добре е да се използва за приготвянето им дестилирана, дейонизирана или поне преварена вода
след окончателното измиване също се използва баня - преварена вода с F905 (филпон) - 5 мл/литър за 2-3 минути или стабилизтор на Кодак (не помня кой номер), който съдържа освен ПАВ и малко формалин за задъбване - но и в двата случая се премахва "калциевата мрежа" (белия налеп от твърдата вода)
става и с няколко капки обикновено веро, без разни там балсами и други пудри

Дата:   20-07-05 21:16

Благодаря на всички за отговорите !!!
Между прочем има ли литература на български, която може да ми бъде от полза ...

Дата:   21-07-05 08:47

мно-о-о-о-о-оо-о

ако намериш "Практическо ръководство по фотография" на Китанов и Семерджиев ще получиш поне 90% нужните отговори
а също и "Общо фотография" на Янка Кюркчиева , главно 2-ра част

Дата:   21-07-05 10:07

5kan [smilie24]
[beer]

Автор: Canon   
Дата:   21-07-05 15:10

Що си мисля, че чб фотографията не е само филми и прояв. ами си иска да седнеш в лабораторията.
Снощи проявих ръчно едни планфилми ORWO NP22 (гаранция 1987г) с R-09 (тип Родинал, гаранция 1976г). Ми станаха като слънце, звънкат, само дето чувствителността е паднала от 22DIN => 15DIN.
aries, намери фотограф, които работи по тези технологии, щото "това което го пише в книгите, не расте по нивите". Има много чалъми, дето дори не са описани никъде. Волокин ти описва добри материали, които са разработени след издаването на горе описаните книги.
ОРВО е много приличен материал. Проявител Rodinal (или ORWO R-09), Atomal (или ORWO A-49), Кодак D-76. фиксаж ОРВО А300; Хартиени N-113 (или agfa неутол) ....

Дата:   21-07-05 15:26

Canon , абе то добре ОРВО и всичко вехто и евтино, ама откъде вече ?
то нали и иманярството е забранено [smile]

Дата:   21-07-05 15:33

Старите фотографи кътат резерви
- "Стара къща всичко има".
Снощи разпечатах R09 от 1976 г. [smile]
Като нов е.

Дата:   21-07-05 16:14

с готовите (течни и сухи) проявители не съм имал проблем колкото и да са стари, щом са в оригиналната опаковка
само един МН-28 беше кристализирал на дъното, та трябваше да го разтварям на водна баня 3-4 часа при 50-тина градуса, ама както беше затворена бутилката , оправи се
с фотоматериалите съм имал много по-сериозни проблеми, освен нормалния воал от стареене и падане на чувствителността
- неравномерни воали
- разряди от статично електричество
- залепване на емулсията поради кондензиране на влага
- смъкване на емулсията (донякъде се оправя съзадъбване)
по принцип може да се очакват всякакви изненади, та затова първо проба на материала и после по-сериозно използване (и пак 6 от 49), ама девизът е "да превърнем дефекта в ефект"[smile]

Дата:   21-07-05 17:29

"да превърнем дефекта в ефект"
Ми тоя девиз е от 80-те години.
Ти май си от старата гвардия (живите класици)

Автор: karavelov   
Дата:   22-07-05 03:31

Аз предпочитам ако е 400 аса да е AGFA APX400, също снимам и с Ilford HP5+, ако е 100 аса има и Фуджи акрос в БГ, но на мен ми харесва повече Foma 100, APX100 или Ilford PAN 100. Не се лъжи обаче да взимаш Фома 400, много е зле според мене. Проявявам с Rodinal и Aculux 2, зависи от филма и какво точно усещане търся от него...

За мен не е от значение остротата или зърното, а повече тоналността и вторични качества като например липсата на anti-halo слой, което пречи на остротата. Въпрос на вкус.

Ако някой знае къде може да се купи ФОМА 200, нека ми каже, търся си такъв филм. Много!

Дата:   22-07-05 11:59

Canon, девизът е от 70-те
че съм жив - жив съм , ама пък чак класик,
само веднъж мед.сестрата вместо глюкоза ми вкара венозно фиксаж та оттогава все ме дърпа да бръкна във ваничките[smile]
май ще трябва да [beer] [beer]

Автор: flipbeat   
Дата:   22-07-05 12:20

КОДАК Т-МАХ3200,голямото зърно прави чудеса при портретите[smilie24] иначе фуджи му е маиката

първа  назад  1     всички  напред  последна