Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Питане за Circular Polarizer Filter
Автор: stoevmobile   
Дата:   22-04-05 21:28

Искам да попитам използващите такива филтри следното:

Как, на практика, намирате точно как да се завърти филтъра, за да се получи оптимален ефект?

Ползвал съм и ползвам такива филтри с Canon S1 IS и с 20D.

Затруднявам се да намеря най-доброто положение на филтъра, не съм сигурен, че успявам да получа максималното от него.

Има ли някаква зависимост м/у положението на филтъра и ъгъла, под който е светлината към отразяващата повърхност?

Не вярвам да е проблем от апарата. Трудно допускам и нещо свързано със зрението ми.

Какво бихте споделили?

Не е петъчен бъзик.

Ще помогне ли някой?

Отговори на това съобщение
 Re: Питане за Circular Polarizer Filter
Автор: speedking   
Дата:   22-04-05 21:42

аз определям ефекта на око. не знам дали има друг начин.

Автор: nsirakov   
Дата:   22-04-05 21:43

ako питаш Треснат от пол филтър няма нужда

Автор: J0R0   
Дата:   22-04-05 21:55

Циркулярния няма нужда да го въртиш, все тая е.
Въртят се само линеарните, щото са като щори.
Циркулярния е все едно щора, огъната в кръг, представи си все едно разрязана глава лук...
Както и да го въртиш нищо не се променя.

Автор: dekov   
Дата:   22-04-05 21:56

Полфилтъра премахва отблясъците(отраженията)когато се снима под ъгъл, най силен ефетът му е под 45 градуса.От витрина снимана перпендикулярно на стъклото няма ефект.Не се премахват така също отраженията от метални предмети.А до колко да се завърти филтъра се преценява на око.Линеарния има по мощен ефект от циркулярния.
Желая успех!!!

Автор: bs6247   
Дата:   22-04-05 21:57

Стоев,
- въртиш наляво или надясно - без значение.

Ефекта си личи при слънчево време - изчезват отблясъците от стъклени и лъскави повърхности.Много си личи и при водни повърхности. Затова казвах на един приятел : Ако искаш децата ти да виждат рибките в езерцето - купи им очила "Полароид".

Ефекта също много личи при боядисани женски (и мъжки)коси ..... няма го естестествения блясък на косата и стои изкуствено - като перука.

Естествено ефекта е много видим и при небето....

Пробвай да го въртиш и сам ще усетиш ефекта - небето става тъмно ( в планината и на морето - мастилено синйо) или изчезват отблясъците от стъкло, витрини, водни повърхности , листа на дървета.... Цветовете стават сочни и плътни.

Като си го нагласиш за хоризонтален кадър - после само като обърнеш на вертикален - трябва да врътнеш и филтъра на 90 градуса.

Автор: fotocolor   
Дата:   22-04-05 21:58

Trqbva da se vgleda6 malko po vnimatelno i ste vidi6 efekta ot zavartaneto.Probno probvaj v/u 6ahmatna daska i ste vidi6.[smilie24]

Дата:   22-04-05 22:01

Жоро , изложи се !

Автор: PolarBear   
Дата:   22-04-05 22:01

Определяш на око. Най-добре като гледаш там, където очакваш да се прояви ефектът - отражения и бликове в/у водни повърхности и стъкло. Ако няма такива неща в кадъра, гледаш небето - на границата с облаците. И въртиш, разбира се, нищо че не е линеарен.

Дата:   22-04-05 22:12

Благодаря ви, приятели! [smilie24]

Joro, циркулярният, ако гледам през него примерно екрана на лаптопа, в един момент на въртенето нищо не виждам (чернилка само), а и е направен да се върти, т.е. има някакъв смисъл от това.

Може би имам проблеми с очите, но при опит да "извадя" облаците при залез, нищо различно не мога да видя...

Дата:   22-04-05 22:20

V magazinite za ochila "Polaroid" ima testeri za proverka - dali sa mente. Te sa na sushtia princip kato laptopa ti , Stoev. Sushtia efekt se poluchava pri
gledane na displei na mobilen aparat. Ne cvetnite. Displeya - potumnyava celia.

razlikata mejdu circulyarnia i linearnia e , che cirkulyarnia e prednaznachen za AF - obektivi.

tova e .

Ochilata polaroid , a veche i ne samo te - sa s takuv filtur.

Дата:   22-04-05 22:26

Хайде разгледайте ДОБРЕ дискусията под тази снимка , освен изцепките и щуротиите, там има и чудесно поднесена информация по въпроса.

Публикацията е редактирана (22-04-05 22:27)

Автор: TPECHAT   
Дата:   22-04-05 22:28

Sirakov... ne sum ti kazal che nema nujda a che kato snimash slunceto nema da ima koi znae kuv efekt [smilie21] [beer]

Дата:   22-04-05 22:36

Благодаря,PolarBear!
[smile]

Дата:   22-04-05 22:37

[beer]

Дата:   22-04-05 22:44

mnogo dobre - PolarBear. Полезен пост.

ne go znam tozi chovek - ant , no dobre go e obiasnil : post # 26 ...

drugoto не съм чел...

Автор: nsirakov   
Дата:   22-04-05 22:51

Tresnat ми така кажи бре... ясно и кратко :) аз отидох на врачка да ми обяснява какво си искал да кажеш :) а тя ме гледаше кат извънземно - ко да праим - жената не беше чувала за такова животно пол филтър [beer] [beer] [beer] [smilie21] [smilie21]

Автор: holden   
Дата:   23-04-05 08:01

Какви са тези безполови врачки бре докторе?

Автор: Георги   
Дата:   23-04-05 08:11

JORO има нужда да се върти и циркулярния.
Поне при моя има разлика.

Стоев на око се вижда разликата. Иначе съм забелязал, че ако слънцето ми се пада отдясно, чопчето на филтъра с което го въртиш трябва да е в дясно. Колко в дясно вече се вижда на око кога точно дава ефекта.
И все пак не винаги става, защото отрязва светлината под точно определен ъгъл. Има един или два малки сектора от пълното му въртене, в които аз лично забелязвам ефекта на слънчево време с облаци, както и при наличие на вода.

Разбира се не съм чел и грам по въпроса, и е възможно да говоря глупости. Важното е за мен, че си намирам ефекта и си го ползвам доста често този филтър.

Автор: boreto   
Дата:   23-04-05 10:04

Линейният не пропуска светлина с поляризация в една равнина. Разбира се това не е 100%. Със завъртането на филтъра (или на равнината на поляризация на поляризираната светлина), пропускането плавно се увеличава.
Тъй като равнината на поляризация зависи от положението на слънцето и от положението на отразяващото и поляризиращо светлината тяло, ъгълът на завъртане на филтъра се установява за всеки отделен случай индивидуално на око.
Силно поляризират отразената светлина водата, влагата във въздуха, полимерни бои, асфалт, стъкло, метали до известна степен и др.
Кръговият има две поляризирани равнини завъртяни на някакъв ъгъл. Правело се било в интерес на по-правилното вътрешно измерване на осветеността в апаратите. Ама кога, къде, как, при кои апарати... Това за мен си остава някаква ревниво пазена от производителите тайна...

Дата:   23-04-05 14:00

Георги,
това с чопчето върши работа с Hama-та, при B+W няма чопче, а като сложа и сенника въртенето е хептен трудно.
Явно повече опити трябва.
Благодаря на всички [smilie24]
[shtrak] [beer] [shtrak] [beer] [shtrak] [beer]

Автор: vikely   
Дата:   23-04-05 16:12

Аз от скоро снимам с такъв филтър и за себе си сам установил, че най-голям ефект има когато въртиш филтъра до позиция в която е най затъмнен кадъра!!! Пробвай!

Дата:   23-04-05 16:27

V magazinite za ochila "Polaroid" ima testeri za proverka - dali sa mente. Te sa na sushtia princip kato laptopa ti , Stoev. Sushtia efekt se poluchava pri
gledane na displei na mobilen aparat. Ne cvetnite. Displeya - potumnyava celia.

razlikata mejdu circulyarnia i linearnia e , che cirkulyarnia e prednaznachen za AF - obektivi.

tova e .

Ochilata polaroid , a veche i ne samo te - sa s takuv filtur.

[smilie11] [smilie11] [smilie11]

очилата полароид са със същия филтър?
не само че не е филтър, но не е и същия.

циркулярния бил за аутофокусни обективи [smilie11]

http://en.wikipedia.org/wiki/Polarization

http://en.wikipedia.org/wiki/Polaroid

Дата:   23-04-05 20:36

Георги ,

ами аз от много години снимам с такъв филтър. Също така от много години използвам очила "Полароид ".
С просто (емпирично) наблюдение съм забелязъл , че ефекта и при фото-филтрите и при очилата е един и същ.

Дълго време си живеех с това убеждение , но след като отворих подадените линкове от теб - взех да се замислям....

....изчитайки внимателно всички формули - постепенно изпаднах в дълбоко разочарование от своето невежество и ме налегнаха тежки въпроси за заблудите с които преминава и без-това не-празничния ми живот.

Само , че - за разлика от теб - аз ще се опитам да ти обясня от къде идват моите заблуждения:

Относно :"очилата полароид са със същия филтър?
не само че не е филтър, но не е и същия."

ето първото обяснение което ми попадна :
http://www.polaroid-bg.com/

Обърни внимание на схемата ,показваща "многослойната технология на лещата "Полароид".

ето какво пише :

многослойна технология на лещите Полароид - продукти със запазена търговска марка

1. Високо резултатен поляризиращ филтър
2. UV филтри, блокиращи 100% вредните UV лъчи до 400 нанометра
3. Подържащи лещи за сигурност и стабилност
4. Уникален защитен слой

Точка 1 е "нашата точка".

Това за очилата.

А относно разликата м/у линеар. и циркулар. пола освен "[smilie11] " можеше да потърсиш и някаква информация - и да я споделиш със "живеещите в заблуда".

Аз споделих моята информация . Потвърждение можеш да намериш и в този пост #26 от посочената от ПоларБеар дискусия.

а именно :"Видове филтри: линеарни -- по-простития тип. Проблемът с този тип филтри е, че крайният резултат зад филтъра е пак поляризирана светлина (да си спомним, че филтърът премахна останалата светлина) -това създава проблеми с модерните измервателни системи за яркост (exposure meter) и автоматичния фокус в TTL камери (напр. SLR тип) -- които от своя стана са базирани на "beam splitting", което пък се прави с помощта на разделяне на светлината с различна поляризация.

циркулярни: направени са от линеарен филтър зад който стои допълнителна "quarter-wave scrambler plate", която пък "разсейва" светлинната ориентация наново и я прави що-годе равномерно случайна -- това решава проблемите между линеарния поляризатор и beam split-ерите.

"

Може разбира се и да питаш някой....

Интересно - сега като преглеждах нагоре темата попаднах и на по-ранния ти пост където споделяш:

Разбира се не съм чел и грам по въпроса, и е възможно да говоря глупости. Важното е за мен, че си намирам ефекта и си го ползвам доста често този филтър.

.....ами няма какво да кажа и аз освен :[smilie11] [smilie11] [smilie11] [smilie11] [smilie11] [smilie11] [smilie11] [smilie11] [smilie11] [smilie11]

Дата:   23-04-05 20:47

bs6247 заповядай като имаш път към варна да направиш няколко снимки през очила полароид като ги въртиш накъдето решиш :)

наистина си нямам идея от оптични системи, и си написах, че е възможно да пиша глупости.

The needle-like crystals are aligned during manufacture of the film by stretching or by applying electric or magnetic fields. With the crystals aligned, the sheet tends to absorb light which is polarised parallel to the direction of the crystal alignment, but transmits light which is polarised perpendicularly to it. This allows the material to be used as a light polariser

не мисля че това което е в полароида е абсолютно същото като например в един b&w или hoya. не като краен ефект. като характеристики да кажем. различия в самото подравняване на тия кристали и т.н.

па може и да е същото, и случайно един скъп филтър да струва 200 долара, а едни цайси полароид със абсолютно същия филтър (както си написал с болд като за кретени) да е 20 долара.

бля бля бля бля бля бля по т.1

скроля да видя ко още си писал на 2 екрана.

а, да, искаш да кажеш на прост любителски език че СЛР неможе да фокусира през линеарен пол филтър? хухуху. е па може.

ето научих 2 нови неща от теб днес

[smilie10] [smilie10] [smilie10]

първа  назад  1  2     всички  напред  последна