Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Въпрос към ползващите Lee филтри
Автор: kingjc   
Дата:   01-01-15 01:26

Здравейте, Колеги,
Честита новата година, желая Ви здраве, успех и много хубави кадри!

Тези дни мисля да си закупя Lee Big Stopper и 0.9 Neutral Density.
За филтрите ясно, лошото е, че не мога да разбера какви адаптери и държачи са ми необходими. Обектива на който ще ги ползвам е със 67мм резба. Разцъквам ги тук http://magazin.photosynthesis.bg/search?q=lee
но всичко е ново за мен и не мога да се ориентирам точно.
Ще бъда благодарен ако някой колега ме светне, какво точно ми е необходимо за да мога да ги закача и двата филтъра заедно.

Втори въпрос: Градиента дали е по-добре да бъде мек или твърд, ще се снимат предимно морски пейзажи, но сигурно ще има случаи в които нещо ще стърчи над хоризонта.

Друг въпрос: Меренето и фокусирането с Биг стопъра е ясно, но при ползване на двата заедно, как точно трябва да меря или е по същия начин?

Благодаря на всички отзовали се!

Отговори на това съобщение
 Re: Въпрос към ползващите Lee филтри
Автор: deyan_de   
Дата:   01-01-15 11:03

Трябват ти държач и адаптер ринг за съответния обектив.
Аз съм купувал от тук и до колкото съм търсил цените са добри:
http://www.teamworkphoto.com/filters-c-1047_78_1116.html

За меренето има приложения за смартфони.
Когато ги ползваш заедно реално те интересува само бигстопера, защото използваш градиента за да затъмниш светли части и ако го компенсираш него ще изгориш другата част от кадъра.

Автор: mihail_radkov   
Дата:   01-01-15 12:04

Значи като ползваш градиент не променяш експонацията?

Дата:   01-01-15 12:22

Градиента ти променя количеството светлина в дадената област и ако променяш експонацията за да го компенсираш тогава се обезмисля да го използваш.

Автор: kukumichin   
Дата:   01-01-15 13:44

За държач на Lee използвам cokin съответния аксесоар. За измерване си има формулка в самия Lee филтър. Да ли да твърд или мек - от мъжка гледна точка избирам търд :-) , както и във фотографията. За меренето ти трябва калкулатор или просто едно по точно око.

Дата:   01-01-15 13:59

Годината във форума започва много добре [cool]

Автор: Vanquished   
Дата:   01-01-15 14:22

За морски пейзажи Singh-Ray Reverse GND [smilie3]

Автор: GOSPODIN   
Дата:   02-01-15 08:06

И УВ филтър задължително [smile]
Сега сериозно , ако обектива ти е широк (15-20мм) нямаш грижа с фокуса - слагаш го на безкрайност и на М , бленда 8-16 и си слагаш двата филтъра. Може спокойно да ползваш меренето на апарата и да си правиш клин. Аз ползвам градиент с меко преливане, като е хубаво да ги имаш и двата, но излиза по-скъпо.

Дата:   02-01-15 10:43

Благодаря за информацията!
deyan_de мерси за линка, но ги разгледах и като ми сложат Vat и доставка излиза същото, като да ги взема от тук. Гледах и доста клипове и мисля, че ми станаха ясни държачите и какъв адаптор ми трябва.
За меренето по скоро ме интересуваше, ако се ползват и биг стопъра и градиента, дали трябва да меря цялата сцена и с нея да калкулирам скороста която ми е нужна за стопъра или да меря тъмната част, защото градиента ще затъмнява небето?

Дата:   02-01-15 10:51

Слагаш градиента, нагласяваш си го и мериш експонацията с апарата, фокусираш и слагаш бигстопера. След това отваряш приложението в телефона(или гледаш в таблицата за бигстопера) и виждаш каква ще бъде експонацията за биг стопера според измереното преди това с градиента.

Дата:   02-01-15 10:57

Супер много ти благодаря deyan_de!
Ще тествам като ги взема и ще постна резултата [shtrak]
Още се чудя дали мекия или твърдия градиент да взема, сякаш клоня повече към мекия, поне от разглежданите снимки с такъв. Ще видим.

Дата:   02-01-15 10:59

Забравих да допълня, че с поставен градиент мериш целия кадър или каквото те интересува от кадъра, защото реално градиента го използваш за да компенсира светлите части от кадъра и да ги вкара в динамичния обхват на апарата.

Дата:   02-01-15 11:04

По въпроса за твърд или мек градиент, според мен и двата си имат ситуациите за използване и трябва и двата да ги имаш. По-скоро бих те посъветвал да не купуваш светлите градиенти, ако не смяташ да ги имаш всички. По-добре да имаш 0.6 до 0.9 твърди и меки и един Singh-Ray Reverse

Публикацията е редактирана (02-01-15 14:56)

Дата:   02-01-15 11:19

Айде и от мен 2 стотинки: няма как ние да ти кажем дали ти трябва мек или твърд градиент. Изборът и след това ползването му зависи и от марката на самия филтър (различните фирми имат различни дефиниции за мек/твърд), зависи и от фокусното разстояние на обектива, зависи и от размера на челната леща на обектива и зависи даже на кой слот ще го сложиш - по-далеч или по-близо до челната леща.

@deyan_de: последно променя ли се окспонацията като сложиш градиент или не? [smilie21]

Дата:   02-01-15 12:23

Разбирам, че явно ще ми трябват и двата варианта на градиента.
Просто се чудя с кой точно да започна, защото не мога да си ги позволя всичките на веднъж. Иначе говоря за конкретния 0.9 градиент на Lee, ще го ползвам на втора позиция след биг стопъра. Мен основно стопъра ме интересува и за това купувам цялата система, заради дългите експозиции, градиента ще го ползвам основно като допълнение към стопъра.

Автор: Тед   
Дата:   02-01-15 12:37

Преди да вземеш решение, препоръчвам горещо и на другите да препрочетат
статията на Иван Миладинов за филтрите - Lee.
Обяснил е разликата между Софт и Хард:
"Soft vs. Hard

Границата на градиента се произвежда в два различни варианта – мек преход (soft) и рязък (hard). Особено когато сте начинаещ вие ще се чудите, кой вариант ще е по добър в конкретната ситуация и в такъв случай е най-добре да експериментирате. Естествено за да стане това трябва да имате цял сет от филтри – меки, твърди и с различни степени. В повечето сайтове на производителите пишат, че за плосък хоризонт са подходящи твърди градиенти например. Това не винаги е така особено, ако снимате край море, защото обикновено във водата имате светли участъци, които може да компенсирате само с мек филтър. Обратното в планина препоръчват да снимате с меки филтри, но тогава се получава едно прегаряне в ниските части по хоризонта (седловините между две връхчета например). Излиза така, че изборът зависи от много фактори, които най-добре преценявате на място и сценарият може да се промени само от завъртане на фотоапарата спрямо посоката на светлината. И все пак ето няколко насоки:
Обикновено софт филтрите не са удачен избор при ниско слънце или светъл хоризонт изобщо, тогава най-удобен ще бъде един hard reverse, който ще намали винетрирането в горните части на небето.
В случай, че имате дървета или скали например и много светло небе зад тях, няма начин да не получите затъмняване в някои части на снимката. Тогава най- добре е да оставите идеята за един кадър с филтрите и да си направите клин."

Ето линк към статията/блога - Иван Миладинов

Ще ти трябва и преходник от 67 мм към 77мм или 82 / на лии ринговете/.
67 мм ринг за холдъра мисля, че нямат.
Интересен ми е обективът ти на 67 мм резба, но ти имаш това под ръка.

Ако искаш предимно Long exposure фотографията с афинитет и по обед да снимаш -15stopa
SIngh Ray. Но те са на резба...67 мм преходник. С Лии закачаш цяла система от филтри.
По-лесно откачаш холдъра и кадрираш, отколкото тези на резба. /сега чакам някой да ми пише за ел.визьори:) е..ок/.

Ако е море - ривърса е най-добре, ако не ти се ще - харда е по-добре в софта, ако имаш един единствен избор - т.е. аз бих взел 3 стопа хард.
Впоследствие ще си подредиш желанията за другите.

Дата:   02-01-15 13:17

Благодаря колега, статията е много полезна.
Обектива е 28 1.8g с това разполагам. Предимно снимам предметна и портретна фотография, опита ми с пейзажите е никакъв, за това и не съм тръгнал да взимам нещо по-широко.
Преди време ползвах кропка, имах никор 12-24, но така и си стоеше в торбата горкия.

Аз до колкото разбрах ми е необходимо това http://magazin.photosynthesis.bg/offer/279990710021.html
и това http://magazin.photosynthesis.bg/offer/279990710006.html
за да мога да закача 2та филтъра или не съм разбрал?

Автор: Тед   
Дата:   02-01-15 13:57

Точно това е, което си описал: 1/ рингът - явно има 67 мм резба
2/ холдърът за 100 мм филтри - понякога между холдъра и ринга има луфт и се обира с "златния" винт на холдъра като натегнеш малко, за да прибере навътре.
Луфтът може да причини непредизвикано падане само на холдъра при някаква вибрация или контакт.

И накрая, това, което ти трябва най-много:
http://magazin.photosynthesis.bg/offer/279990710010.html

Автор: dar123   
Дата:   02-01-15 20:55

Ако няма да купуваш супер ултраширок обектив без резба като сигма 8-16мм, то не виждам голям смисъл да инвестираш във квадратен стъклен филтър като Big Stopper.

Вече на пазара има по-добри ND филтри като например Hoya NDxxxx, които имат по-добро цветопредаване от това на Lee. Посочения модел при наслагване до 20 стопа почти няма нужда от цветокорекции след това, докато твоя модел ще има нужда да се занимаваш с компютърна обработка, за да оправиш цветовете.

Колкото до държача също не виждам смисъл да вземаш Lee 100mm система, след като имаш 67мм обектив. Cokin P серията и дори Cokin A серията ще ти свърши работа (ако не използваш държач;)). Но не си купувай Cokin филтри, тъй като внасят твърде отчетлив виолетов оттенък особено Р121 (0.9 ND).

За морски пейзажи е по-добре твърдия вариант, тъй като хоризонта повечето време ще ти е отчетливо очертана права линия.

Ако все пак държиш на 100мм система, то погледни азиатските варианти на държачите, които са неколкоратно по-ефтини, като това тук:

http://www.amazon.co.uk/Zomei%C2%AE-Square-Series-Support-Adapter/dp/B00IZCF2AI

Неприятното е, че ще трябва да почакаш 2-3 седмици докато дойде. А също така може да трябва да остържеш ръбовете. Пластмасата е малко по-твърда от тази на Lee, но са напълно съвместими. Най-добра изработка имат Lee, но и цената им е солена за пластмасов продукт.

Публикацията е редактирана (03-01-15 01:43)

Автор: fastman   
Дата:   05-01-15 14:49

http://photography-on-the.net/forum/showthread.php?t=1174066

[smile]

Автор: Alsand   
Дата:   05-01-15 15:36

Ще ти дам един чисто практически съвет, относно държача. Аз също снимам с Lee и в началото не използвах оригинален държач (холдър). По тази причина можех да поставя максимум 2 филтъра, а когато снимах с фокусно разстояние 17 мм се получаваше леко винетиране. Немислимо беше да има още един филтър, защото тогава винетирането ставаше много грубо. Сега съм с оригинален Lee холдър и смея да заявя, че с него просто се родих. С този държач мога спокойно да поставя до три филтъра едновременно и да няма никакво винетиране.

Автор: itilien   
Дата:   06-01-15 17:50

Ето какво мога да кажа от моя опит. Ползвал съм следните филтри - софт градиенти на Signh Ray 2 и 3 стопа и нещо като хард градиенти на кокин, пак 2 и 3 стопа. Първите два съм ги ползвал на среден формат филмова техника и на кроп сензор, вторите два само на кроп сензор със 67мм обектив.

Мога да обобщя следното - софт филтрите в почти всички ситуации не вършат добра работа, особено на малки сензори и на малки диаметри обективи. Прехода е прекалено плавен и не върши никакаква работа вечер примерно, когато най-ярката част от небето е до хоризонта, защото точно там филтъра не е достатъчно плътен.

Хард филтрите на кокин не са прекалено резки като преход и вършат добра работа както за пресечен терен, така и за равен хоризонт. Поне по мой вкус. Ривърс градиентен не съм ползвал, нямам и намерение да ползвам, защото харесвам винетирането в горната част на небето, което се получава при ползването на нормален хард филтър.

А в повечето случаи клина също върши добра работа, даже в някои ситуации и по-добра. Особено като се има предвид, че филтрите са скъпи, лесно се драскат и малко или много влошават качеството на картината. Плюс това са още едно нещо, което трябва да бъде пазено от дъждовни капки. А при вятър вкарват и допълнително вибрации.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »