Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Купувате ли си софтуера?
Автор: goldroks   
Дата:   13-10-12 10:29

Въпросът ми е насочен главно към хората занимаващи се професионално с фотография. Купувате ли софтуера който използвате (за фото обработка най-вече - като Photoshop, Lightroom...) или ползвате пиратски версии за без пари?

Въпросът ми не е породен от желание да се заяждам с някого, просто съм изправена в момента пред дилемата да избера за себе си и ще съм много благодарна ако споделите мнението си. [shtrak]

Отговори на това съобщение
 Re: Купувате ли си софтуера?
Автор: klez   
Дата:   13-10-12 10:42

Аз лично...
Фотошоп и повечето специализиран софтуер ми е пиратски... просто за момента не мога да си позволя да си го купувам.
Операционната ми система е легална
Разни дребни софтуерчета по 10-20$ в повечето случаи си ги купувам.
Софтуера на телефона обикновенно си го купувам щото става дума за 2-3-5$ и не ми се занимава да го търся пиратски.

т.е... като обобщение
по-евтиният софтуер дето е до 15-20$ си го купувам или търся безплатна алтернатива, но по-скъпи неща тип Photoshop, AfterEffects, 3DSMax и т.н. ги ползвам пиратски.

Понякога се възползвам от безплатни алтернативи където е възможно, но за по специализирания софтуер си го ползвам пиратски

Публикацията е редактирана (13-10-12 10:42)

Автор: ZENON   
Дата:   13-10-12 10:55

klez,
къде каза, че живееш?

Автор: cameraman   
Дата:   13-10-12 11:20

...и сега ще се чуе песента на Веселин Маринов...

Автор: tzl   
Дата:   13-10-12 11:46

@goldroks Купувам си софтуера.

Купил съм си Lightroom (изключително полезен) и Photoshop Elements (100-120лв, на който ползвам сигурно само 5% от функционалността). Когато ми трябва Photoshop си купувам месечен subscription ($45). Photoshop ми трябва в случай, че трябва да дам на клиентите 14bit TIFF файлове или нещо в CMYK или работя по сложен монтаж, където ми трябва да си организирам layer-ите в групи (което го няма в Elements и ако има много layer-и, може да бъде много объркващо, независимо, че са наименовани подходящо).

Не ползвам actions или някакви специални presets или филтри и не съм купувал подобни работи.

Спестените пари от софтуер ги инвестирам в други неща.

Моят начин на работа е такъв, че купувам работи само
- ако потрябват и не мога да си свърша добре работата с текущите средства;
- твърде често ми се налага да върша определена работа и въпреки, че мога да я свърша с текущите средства, би било по-разумно да купя въпросният инструмент за работа, за да ми спести време;

Честно казано, мога да си свърша същата работа и с безплатния GIMP само, но намирам за разумно да притежавам Lightroom заради организацията на снимките, а Elements е достатъчно евтин, за да може да си го позволи дори и фотограф-любител, който е дал 1000-2000лв (поне) за техника.

Публикацията е редактирана (13-10-12 11:53)

Автор: sakuraki   
Дата:   13-10-12 14:56

И купен имам и пиратски. Имах cs3 (не съм на 100%) купен, но го дадох на друг да го ползва. Сега съм с cs5, който е пиратски, но плъгините, поне повечето са ми купени. Topaz lab, повечето екстри и още 2 -3 плъгина, но само това, всичко друго е пиратство [smilie5]

Автор: photostoykov   
Дата:   14-10-12 17:51

Тук мисля, че казуса трябва да се раздели на:
- потребители-любители, които ползват софтуера за лични, некомерсиални цели;
- полу-професионални потребители, които понякога продават своя продукция, осъществена със съответния софтуер;
- професионални потребители, които създават и продават съдържание на пълен работен ден или на свободна практика.
Първата категория потребители не са защитени от закона против пиратството, но също така много рядко попадат по неговите удари.
Втората категория потребители се предполага, че работят на светло и не е противопоказно да притежават легален софтуер, поне Lightroom.
Третата категория задължително използват легален софтуер, в това число и операционните системи на техните компютри!

Публикацията е редактирана (14-10-12 17:51)

Автор: Lightbender   
Дата:   15-10-12 09:20

Записвайте си т.нар. пиратски софтуер, музика и т.н. на празно СиДи и може да спите спокойно. Държавите в ЕС от доста време ги облагат допълнителна с данък обезпечаващ производителите, студията и всички по веригата.
Някой може да се сети и да поразсъждава по надалеч... защото ако пък пишете само ваши неща на празни дискове пак плащате тази такса и този път им плащате на ония неща, което не сте ползвали.

Автор: sirkhann   
Дата:   15-10-12 09:38

А спите ли с моделите?

Автор: hotsnail   
Дата:   15-10-12 13:42

Темата май е само за професионалното ползване или така пише в първия пост.

Несъвсем ппо темата Lightroom + gimp ползвам аз и са купени, имам си и DxO. Лзам любителски

А за бизнес е тъпо да ползваш пиратски софтуер. Първия който ти завиди, ще ти прати проверка и ще ти прецака бизнеса за известно време. Та ако ще имаш конкуренция някаква, по-добре плати си лайтрума и вземи gimp или elements

Light room е хубав щото при сносно заснемане на сцената и по-малки изисквания за обработка друг инструмент не ти трябва. Има вградени най-честите редакции - кроп, хоризонт, spot healing, някаква идея за маски. Gradient филтър

Автор: jorohei   
Дата:   15-10-12 15:40

аз си го купувам софтоера тъй като снимам за пари, пазарувам легално предимно от магазини като "Замунда", Arenabg, Р2Р и др. [smile]

Автор: papi   
Дата:   15-10-12 15:43

да

Автор: stoikovv666   
Дата:   15-10-12 15:48

Преди да ги закупя ги свалям за проба, да харесват ми но, тъкмо да се реша да купя и то излиза нова версия и така...[smilie18]

Автор: mmjm   
Дата:   15-10-12 19:03

Сърдите ли се, когато публикуват снимките Ви, без да са Ви питали (камо ли платили)?
Аз не, но снимките ми поне засега не струват нищо ( освен личен сантимент) пък и не ми се е случвало, но вие "професионалистите" с нелегален софтуер и писъци "Откраднат кадър" нек си невъри.
Не се отнася за хората, които се отнасят професионално към работата си, т.е купуват си инструментите, подбират си клиентите и т.н.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »