Автор: abyser
Дата: 24-05-09 23:57
Опитно съм установил:
- EN-EL3e (100% заредена) - не се разпознава във Fuji S5 - дисплеят мига като 0% заредена. Никаква функция не може да се избере, съответно от Setup-a не може да се стигне до Battery info и да се види какво показва, но няма и много смисъл сякаш .
- с изолиран S pin - същата работа.
- EN-EL3а - изобщо не влиза, има разлика м/у корпусите на EN-EL3а и EN-EL3е
- с Nikon MH-18a се зареждат батерии тип Fuji NP-150, както и със зарядно Fuji BC-150 се зареждат EN-EL3e(а)
Изводът е един: цялото инфо за състоянието на батерията апаратът взима от S pin-а. Зарядното зарежда без да се интересува от S pin-а, за това кога да спре зареждането се грижи PCM (чипът) в батерията.
Така че батерията не може да няма "чип". Тези писания за AlkaXline ALVB-N005 са врели -некипели, нещо нормално за нашите сайтове, от които блика некомпетентност.
Подобно е положението с Bateria-za-fotoaparat-fuji-np150-varta
На официалния сайт на Varta е написано, че Varta P42 е заместител за NIKON D100, D50, D70, D70S, демек дори липсва S pin. Тия прости ли са и не знаят, че батерията, която произвеждат, става и за Fuji S5??? Нищо не пречи обаче на нашите тарикати да я продават за аналог на NP-150.
Забележете - няма сайт (западняшки или китайски или какъвто и да е), където да пише, че една батерия е аналог на EN-EL3e и на NP-150 едновременно. Само при нас е този феномен.
Още един довод, че инфото идва изцяло от S pin-a: наскоро прецаках (по моя вина) една почти нова батерия за S5, за което много ме е яд . В следствие на това, след нормалното 2-часово зареждане, показваше 0% bat. life, броят снимки стоеше непроменен, не-нулев (~350). Това го виждам с грип естествено, като втора батерия, иначе няма как. Разреждах-зареждах, все тая. Разглобих батерията, откачих платката от акум. елементи и оставих 10-20 часа за да се reset-не управлението на батерията (PCM) и да се забрави инфото. Имах успех - батерията се зареди и показваше 100% batt. life, 0 брой кадри. За около седмица се саморазреди до 96% (нормално), но от тогава съм навъртал 250 снимки, а батерията продължава да е на 96%. Т.е. елекрониката продължава да се е смахнала и предполагам апаратът ще умре отведнъж, дори няма да се усети да превключи на другата батерия в грипа. Щото апаратът не мери напрежението (по-точно остатъчния капацитет) на батерията, а разчита изцяло на инфото от S pin-a.
(м/у другото управлението (PCM) предпазва акумулаторите от презареждане и от прекалено разреждане, напр. при 0V на изводите на батерията, напрежението на самите акумулатори е около 3.4-6 на акумулатор - PCM-a спира да "пуска" ток навън и по този начин предпазва акумулаторите от разреждане под опасни за живота на акумулаторите волтажи)
Много от проблемите могат да дойдат от това управление, при все че акум. елементи са 100% ок. Имам една чисто нова батерия, аналог на EN-EL3e, с която не съм направил нито една снимка. Акумулаторите са ОК и с друга електроника работят на 6, управлението на батерията обаче е аут.
От цялото ровене в нета, докато се забавлявах с горните проблеми, останах с впечатлението, че Li-Ion батерия има химически-физически живот около 4-5 години макс, независима колко и как е ползвана, което ме натъжи .
Бях твърдо решен да купя оригинална NP-150, въпреки цената. 80 лв и аз не исках да давам за неоригинална, каквато и да е тя. Накрая се озовах с 2 неоригинални (едната е от Илиянци ) + 1 ориг. дето дойде с апарата. Майтапа настрана, ама тази от Илиянци е най-яката - и на саморазряд, и на брой снимки е the best, оригиналната е най-зле. Не съм недоволен от ментетата.
С "куча марка" батерия - зле, без нея - още по-зле.
Сори за многото писане
Публикацията е редактирана (25-05-09 00:13)
|
|