Автор: Coincidentia
Дата: 20-09-08 11:01
Вероятно изглежда леко пресилено да се допуска, че един филмов трейлър би могъл да мине за нещо, имащо основания да претендира, че може да е и изкуство, колкото и разтегливо понятие да е самото изкуство.
И все пак, ако си го разтеглите понятието по свой вкус,
бихте ли могли да кажете, че трейлърът е възможно да се определи като вид арт форма?
Лично мен казусът много ме дърпа към търсене на някои паралели, особено с телевизионната реклама и донякъде с музикалните видеоклипове.
И трите са кратки аудио-визуални форми, предназначени да ни пробутат някакъв продукт.
Но трейлърът е ограничен във визуална посока – той все пак трябва да съдържа видеоматериал от филма, за който е предназначен. Не че има закони в случая, но аз не се сещам да съм виждал някой чак толкова нестандартно смел подход, при който да липсват кадри от филма. Ако знаете за такъв, непременно ми го споделете!
Музикалният клип пък по определение си е направо задължен да включва музиката, за която е направен.
Само рекламата се радва на по-голяма свобода – не е непременно задължително нито да се види рекламираният продукт, нито да се чуе за него.
От тези три чудесийки обаче точно трейлърът изглежда най-низвергнат в артистичен смисъл – май има рекламки и клипчета, които можем да наречем арт, но трейлъри!?
(забелязвам, че все по-категорично се оливам в желанието си да включа всички аспекти на темичката, за които се сещам, но по-страшното е, че ми идват и още... може би една хоризонтална черта би помогнала нещата да имат по-приятно четивен вид, да създаде заблудата, че четете отделни постинги)
Един, струва ми се, също много съществен аспект – трейлърът като че ли е най-подвластен на продукта, който представя – не можеш да се абстрахираш от визуалността на филма.
(Бай дъ уей, ако някого го притеснява употребата на думичката “визия” или да си гледа работата, или да ми даде алтернативна, която да е толкова успешна!)
На звученето на музиката в някое идейно клипче е по-възможно да не обръщаш толкова внимание, а същността на някой рекламиран продукт съвсем можеш да я отсвириш.
Нещо друго, което е възможно и да има връзка с темата – май трейлърът е най-силно задължен да си изпълнява основната мисия – да ни накара да гледаме филма, а не да му се радваме като на продукт сам по себе си, докато на видеоклиповете им е простено и да не ни съблазнят да си купим музикалния албум, а пък има случаи на любими реклами, за които не се сещаме коя марка рекламират.
Открай време има специални телевизионни предавания, посветени само на музикални клипчета, напоследък има и такива за идейни реклами, но не съм чувал на трейлърите да им се отдава подобна чест – те се пускат само тогава, когато собствениците им си платят да бъдат пуснати.
Интересно е и че не се сърдим толкова на рекламата, ако продуктът се окаже некачествен, нито на клипа, когато не харесваме музиката, май сме по-склонни да ги уважим като отделни произведения, докато зависимостта на трейлъра от удовлетворението ни от филма е много по-силна.
Та така, мисля, че се подразбира, че на тази тема хич не й отива да бъде постна, съответно очаквам и нагледни примерчета за добри, успешни, идейни, любими и всякакви постижения в жанра
|
|