Автор: tonyf
Дата: 26-11-11 12:14
Хахаха! Аз бих му сложил 6+!
Винаги съм се чудел каква е тая наша учебна система, която толкова успешно кара учениците да възненавидят най-великите достижения на литературата! :)))
Едно време в гимназията имах невероятни учители.
Не ме караха да се напъвам да измисля какво е искал да каже Симонид (не знам защо за него се сетих), когато е писал стиховете си и какво е вложил, и по колко, и не знам си що.
Разказваха ни с детайли и с най-интересни подробности какво точно е станало на Термопилите, как се е стигнало до там, как са били облечени тогава, какви оръжия са използвали, описваха битката и какъв ефект е имала жертвата на 300 мъже. И между другото казват - ей в оная книжарничка има едно сборниче с древногръцка поезия, там са и стиховете на Симонид, онези същите, които и днес могат да се прочетат на камъка на Термопили. Без да се усетим всички купувахме или търсехме от някой и четяхме древногръцка поезия. Или Шекспир, след една дискусия дали е бил мъж, жена или обратен, кого е искал да сваля и дали сонетите му са били целенасочени философски послания или пък блестяща тактика за свалка.
|
|