Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Клубен живот
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Хард дискове
Автор: didesignbg   
Дата:   08-12-09 15:04

Понеже знам, че във форума има експерти доволно. Дерзае ме една коледна тема за терабайтов диск и не ми дава покой.
Заподозрените са все по 3,5 инча и 1 ТВ, за монтаж в кутията.
WD Green 1 TB
WD Black 1 TB
Samsung Spinpoint F3 1TB
Seagate 7200.12 1TB
Hitachi 7K1000.c 1TB

Прочел съм "оная" тема в хардуербг (казвам го не за да покажа че съм информиран, а за да покажа колко ме дерзае). Тези са по-зле от нас за апарати. Там WD фанатиците са взели връх, принципно и аз съм от тях. И съответно се колебая между черния и зеления. Мислех първо да е зелен за данни само, но после нещо взе да ме чегърта и тръгнах да чета ревюта, и нататък няма какво да ви обяснявам...
Първо бях готов да дам парите за черния, но е шумен и горещ. И двете не са нещо непоправимо, със ААМ ще стане тих, аз перка пред харда така или иначе имам. Проблема е че не ме кефи този тип работа. Погледнах зеления, хем по-евтин, хем по-хладен. Добре, но е бавен и Сийгейт и Самсунг и Хитачи предлагат дискове, който просто го смазват, на цена са равни. Просто се оказа, че единствени от големите WD продължават да си бичат 1ТБ хардове с по три плочи, всичките други са с по две, от там и не малка разлика.
Сийгейта е прекрасен диск като характеристики, да ама като се сети човек за фиестата с 7200.11 и му се отщява.
Самсунг също много добри отзиви, марката определено няма традициите на другите обаче, а ф3 е сравнително нов модел.
Хитачи, принципно са по-шумни, но пък са стабиляги.
Към всичко това и проблема с наличноста на дисковете, изглежда са някаква супер дефицитна стока...
Кажете си и вие мнението. Диска ще го правя системен, ще имам и един син ВД в кутията.

Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: sirkhann   
Дата:   08-12-09 15:09

Черният. Имам го, доволен съм. Доволно бърз, 5 години гаранция. Както казват WD: Cos you can never have too much performance [smilie19] Иначе сигурно и аз съм вече WD фанатик, имам 5 диска техни, разкарал съм всичко друго :)

Re:
Автор: Kanonir   
Дата:   08-12-09 15:31

От два месеца имам въпросния "черньо" от по-горе изброените - чак шумен и горещ с някаква голяма разлика от досегашните модели дет имам и от сиигейт и ВД не съм забелязал (със "зелен" не съм сравнявал). Засега оплаквания нямам, но с дисковете човек никога не знае...

Re:
Автор: lipostok   
Дата:   08-12-09 15:31

Спомням си преди години всичко беше Seagate, после като че ли ги изпревариха Maxtor, Samsung и Hitachi въобще ги нямаше никакви, a WD бяха най-калпавите. Странно как се променят нещата.

Re:
Дата:   08-12-09 15:34

Мдааа... откакто Seagate реши да поглъща и една купчина инженери на Quantum и Maxtor се оказаха на работа в Samsung [smilie5] И откакто Hitachi понаследиха бизнеса на IBM с дискове... [smilie5] Ама и сега да ме питаш, всичко е WD и SG...

Re:
Дата:   08-12-09 15:45

ами предния ми макстор е под 30°, сегашния вд е на около 36°, черньо каквото и да го правя ще е над 42°. Не казвам че е проблем, просто не ми харесва.
Това, което мога да кажа, без да се нуждая от подкрепа с числа, е че от трите RE2 -ки, няма 2 с еднакво поведение, въпреки че са произведени в един и същи месец, еднакво са настроени и имат еднакъв фърмуер. Единият дрънчи и шпиндела му има по-друг звук, вторият е горещ, а третия е балансиран. Заглеждане в DCM номерата откри, че елементите, ползвани за направата им се различават - шумният е с различен мотор на главите, а горещият е с друг тип медия(плочи или както искате го разбирайте).
Същото се наблюдава и при Черните. Моите са бързи и тихи, на други са бавни, на трети са шумни. Освен да почнем да си постваме DCM номерата, за да установим кои точно дрънчат и кои са бавни.

Това е на един пич от хардуербг.ком наблюдението, точно от ВД фанатиците е.

Re:
Автор: Kanonir   
Дата:   08-12-09 16:04

Прав е човекът от хардуербг, лайняна ралта е избирането на диск в днешно време - квот да вземеш все на късмет трябва да се надаш, така че гледай по-важното - да имаш надеждна и по-дълга гаранция!

Един офтопик, но така и така темата ще я погледнат хора дет ще избират я да взема си постна данните на смотаното 320Гб ВД дет ми умря преди седмица:

WD3200KS
WD Caviar SE16

MDL: WD3200KS - 00PFB0
DATE: 31 MAY 2006
DCM: HSCACA2CA

значи при поредното включване издимя електрнната платка, естествено само два месеца след изтичането на гаранцията. [smilie18]
При положение че тоя хард беше оставен за архивен и за трите си години при мен я е включван 10-15 пъти я не. Не че ми надреми особено, щот всичко от него го имам и на друго място, но това кат направия си е голям резил за каквото и да е изделие, камо ли за ХДД. После потърсих отзиви в нета - доста хора ревът от същия модел...

Re:
Автор: NeDDRaG   
Дата:   08-12-09 16:08

didesignbg, трите плочи не са непременно недостатък. Даже в някои аспекти са предимство. :-)

Re:
Дата:   08-12-09 16:17

сакън, моя е същия[smilie10], много ги хвалеха едно време тях...
NeDDRaG, специално за шум, консумация, топлина, трудно може да са предимство. Просто WD очевидно не се напъват за момента в малките дискове. 2ТБ модела е с четири плочи, но е скъпичък.

Re:
Автор: NeDDRaG   
Дата:   08-12-09 16:28

Да, обаче по-малката плътност на записа прави грешките по-малко, от там корекциите и т.н., позволява по-висока скорост на запис, по малък интерлиив и т.н. А температурата и шума едва ли е само плочата.

Re:
Автор: johnny_fx   
Дата:   08-12-09 16:34

От какъв зор ще правиш 1тб диск на системен? [smilie8]
Вземи си един зелен за данни и си ползвай синия за системен, или каквото ползваш сега. Или па си вземи ssd да си в джаза. [smilie5]

Re:
Дата:   08-12-09 16:41

1Тб просто ще е по-бърз. ССД надали ще си взема. Зеления е с по-малка гаранция и като цяло по-слаб от сийгейт и самсунг.
Аз знам накрая какво ще стане, ще си купя този който намеря наличен, но що пък да не си почешем езиците.

Re:
Автор: christal   
Дата:   08-12-09 18:08

От тези, които си дал аз бих избрал - WD Black 1 TB. С 5 години гаранция са, да знаеш. Щото някои търговци най-нахално го продават с 3г.

Re:
Автор: n1x0n   
Дата:   08-12-09 18:25

Взимаш каквото те устройва като пари и това е. Няма нито по-добри марки, нито по-сигурни модели.

От 5 години експериментирам с различните марки на едно 5-6 компютъра вкъщи и студиото - резултатите са еднакво отчайващи. И това е при качествени и мощни захранващи блокове, добро охлаждане, липса на вибрации и т.н.
Няма диск, който да изкарва над 2 години. Марки, модели, държави на производство - все тая - чегърта ли яко 8-10 часа на ден, е мъртъв след 2 години.

Re:
Автор: Marillion   
Дата:   08-12-09 18:36

Като чуя за WD и ми се приплаква....

напоследък чувам все хубави работи.

Сега едно ВД ми трака, ли трака... и кога ли ще го изтракам в земята не знам. Държа го, заради хлапето, че съм му качил около 100 филмчета да гледа.

Re:
Автор: 2metraninja   
Дата:   08-12-09 19:45

За проблеми с хардове вече неща да чуя - смених два терабайтови последните два месеца - даваш си парите и трепериш - кел файда че ще ти го сменят с нов ако изгори и с него си замине работата ти за последната година?

За мой късмет моите не се прецакваха непоправимо.[smilie8]

Re:
Дата:   08-12-09 19:48

n1x0n - ела да ти покажа един Maxtor на 10 години, 8 от които работил активно [smilie6], 6 от тях - като системен [smilie6]

Re:
Автор: asahi   
Дата:   08-12-09 19:49

И аз горе-долу като Никсъна.
Ако утре сутринта трябва да си купя хард ще ида в Мост и ще си купя един от тези:

500GB WD SATA2/7200/16MB 93.50лв.
500GB HITACHI 7K1000/SATA2/8M 93.50лв.
500GB HITACHI SATA2/16MB 92.00лв.
500GB SG-MAXTOR SATA2/32MB 91.00лв.
500GB SEAGATE SATA2/7200/16MB 92.50лв.
640GB HITACHI SATA2 16MB 107.50лв.

И най-вече този, който е наличен.

Re:
Дата:   08-12-09 21:47

2metraninja сподели за марката, все пак.
Знам, че е на късмет, но защо и да го насилвам[smilie5]
asahi 500gb много лошо съотношение лев/гигабайт

Re:
Автор: glock19   
Дата:   08-12-09 22:19

За няма и година 3 (три) броя сийгейт варакуда по 1.5 ТБ думнаха!
Няма такива боклуци! На времето дискетите бяха по-сигурни.
Аз бих избрал WD или HITACHI.

Re:
Автор: glock19   
Дата:   08-12-09 22:24

2metraninja как си извадил информацията?
При моите дискове първо почва да се чува метално цъкане и до ден-два ХХД-то е история....
А, да не забравя - дисковете (всички) са купувани от МОСТ(казват, че там се продавали най-големите боклуци).

Публикацията е редактирана (08-12-09 22:48)

Re:
Дата:   08-12-09 22:31

Били са от "черната серия" тия морски врати. За мостовете, аквадуктите и канализацията провери в hwbg какво е мнението на колегите там [smilie6]

Re:
Автор: danbi   
Дата:   08-12-09 22:38

Занимавам се с "PC-та" поне 25 години вече. Що дискове са ми минали през ръцете, не е истина. Обаче, толкова умрели, колкото през последната година не ми се е случвало.. Качеството върви катастрофално надолу.

Все едно е, какво ще вземеш. Ако те интересува шум/температура/разход (че топленето трябва и да се охлажда) по-добре вземи по-нискооборотни дискове. Seagate имат май нова 5900 rpm серия.
Не се заблуждавай от рекламата: всички дискове от класовете които разглеждаш са ШИРПОТРЕБА и са БАВНИ. Единия няма да е по-бърз от другия...

Освен туй, не прави грешката да ползваш RE дискове на WD за нещо различно от (голям) RAID масив!

Последните които пазарих бяха кашонче 750GB WD RE2 и 2TH (май Hitachi). Всички са резервирани и поне по един седи в шкафа за подмяна...

Сегашните дискове за настолни системи [smilie23]

Re:
Автор: n1x0n   
Дата:   08-12-09 23:24

n1x0n - ела да ти покажа един Maxtor на 10 години, 8 от които работил активно

Такъв и аз мога да ти покажа, Seagate Barracuda SCSI, производство 1997 г.
Ама това беше тогава, а сега си е за сега...[smilie3]

Re:
Автор: gbdesign   
Дата:   09-12-09 00:04

Ако те е прихванала някаква мания и искаш нещо наистина добро, то вземи си един Сигейт, чиито модел свършва на NS...мисля че е съкращение за "мрежов сървър". Не са малки, но пък за сметка на това са много по-бързи и са изчислени за високо натоварване и продължителна работа...тоест качеството е много по-високо. Имам няколко работещи в РАЙД масими но са от 250 гигабайтовите модели. По-скъпи са, но си заслужават парите и нямат нищо общо със SOHO боклуците, дето постоянно ги връщам за гаранция. Пролетта имаше някаква тъпа серия 500 гигабайтови обикновенни Сигейт, от които 1/3 изгърмяха...напълно.[thankyou]

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.