Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Как могат да те хванат?
Автор: Mobby_Dick   
Дата:   16-02-06 16:10

Често тук възникват спорове, относно авторството на снимка, правата на автора, как може да бъде взета без да го питаш и т.н.
Учудваща е логиката на някои хора, които винаги гледат от собствената камбанария и интерес, и не могат дори да си направят мисловния експеримент - да се ротират със засегнатия. Всякакви изблици на тази тема, дето не почиват на здрава логика и познание, а на егоистични чуства, породени от личен интерес са повече от смешни. Всеки си мисли, че неговата логика е най-здрава, следователно права. Изобщо не му хрумва да я изследва дори, или постави под критически анализ. Често едно такова логическо съждение работи предимно срещу автора му, в бъдеще.
Както здравата логика, така и законодателството в някои страни работи и по прецеденти от минал период, защото е писано: "Няма нищо ново под слънцето".
Да, има закон (често тук се цитира), но закона също не е нещо, което можеш да извадиш от контекста. Един абзац, точка, член - не изчерпва материята по въпроса, затова има право, юристконсулти и адвокати при всяко лице, чиято сфера на бизнес минава през такива конфликтни моменти. Ако си толкова неграмотен, и те подведат по една точка...то може в течение на делото да те осъдят по още 5-6, без да предполагаш.
Ако разчиташ на вързаните ръце, хаоса, пасивността или невежество на ищеца, силата на своите хора (организация), съдебната практика...то това си е за своя сметка. Обикновено като се поохраниш здраво с чуждо, тогава се намира някои, които има какво да отърси от тебе, и нищо не може да го подкупи и разколебае. Имидж и всичко отива по дяволите.

Тук няма да правя анализ на съдебна практика по въпроса, а на експертни възможности.
Как могат да те хванат? Можеш ли безнаказано да си присвоиш авторството върху чужда снимка, ако разполагаш с оригинала?(другото е просто смешно да коментирам) Можеш ли безнаказано да я използваш за свои цели без съгласието на автора, или договор с него? [smilie3]
1. Рамката на филмовия апарат притежава микроскопични неравности, които са идентични при всяка снимка (негатива под сравнителен микроскоп) - върху всеки следващ негатив, направена с него. Притежанието на самият апарат в определеният период време е силно доказателство.
2. Негатива е доказателство. Първите копия от него също. В последствие може да се появят артефакти и драскотини - те говорят за времето на копията.
3. Цялостта на негатива е доказателство. Понякога серията снимки върху него доказва всичко (или дори серията филми).
4. Микротрасетата върху негатива могат да докажат, дали е копиран (по стандартната метода). химизма и вида му - за вида и химизма на обработката (ако е посочена от теб)[smilie3]
5. Перспективата и вида на образа (в определените условия), може да потвърди, че е направен точно с определен обектив.(които е посочен в твърдение). Мястото на снимката обикновено стои неизменно, и е възможно доказването чрез (експертен, следствен, съдебен) експеримент с тази оптика, по това време. Достатъчна е една снимка, за правенето на един том нагледни схеми и материали за експертизата[smilie5] Тази метода не е разработена за кражба на снимки,а за по-важни дела, но достатъчно добре работи и там [smilie7]
6. Сенките (форма и дължина, в определено време и фиксирана географска точка) могат да докажат времето, и мястото което сте посочили (или сочи като минута EXIF...или датната приставка от съседни кадри)Що ли такива има и за всички Канони..ФД ЕОС и Лайки...а не само за сапунерки[smilie3]
7. Климатичният справочник може точно да посочи времето, температурата, облачността и т.н. на съответното място на съответното място. В него се вписват данните от стотици автоматизирани или наблюдателни метеостанции, както и от ежедневно пусканите сонди, данни от спътници и т.н.
8. Вида на съответното място може да докаже времето, което сте посочили с различна точност - понякога до минута.(драсканица по стена, реклами, витрини, превозни средства, печатни издания, корозия, падане на мазилка, тухли, следи и т.н.)
9. Ако времето и мястото са фиксирани и доказани, то безброи факти могат да докажат възможността точно Вие да сте били там тогава (според твърденията)..GSM, Паспорти и визи, фактури, факсове, майли, фонокарти, свидетели, присъствието ви върху снимки, видео и тв записи, билети и мн.т.н.
10. Хората от снимката могат да потвърдят фотографа, облеклото, обстановката (или поне верността на показанията на едната или другата страна при разпитите).
11. Емулсията, желатина, целулоидната подложка могат да разкажат много относно времето на съхранение, както и условията, вкл. климатични, географски...дори понякога почвени (по характера на прахта)
12. Вида на мястото, подходите и заходите, маршрутите и разписанията, разстоянията и пътеките....всичко това е задължително при първи разпит (кръстосан разпит), и лесно подлежи на проверка и доказване.

Всичко пък което преминава през компютър, мрежа и носители....не ми се коментира. Достатъчно забавление може да настане, дори само ако променяте датата и часа на EXIF[smilie5]

Да спра до тук, че да не заприлича на изчерпателен анализ след точка 1002...и за да остане и за въображението Ви. И без това доста казах.

"Най-много се давят тези, които могат да плуват"...такава е и диалектиката на света около нас, колкото и да си говорим...затова пък понякога е полезно да си поговорим
Сега, които още се мисли за ербап, да продължава. Може и да му се размине. Вероятно, ако добре си подбира жертвата, а тя лошо юридическата защита и тактика.[smilie7]

Отговори на това съобщение
 Re: Как могат да те хванат?
Автор: niavaah   
Дата:   16-02-06 16:16

много е дълго..

Дата:   16-02-06 16:17

я глей...не забелязах овреме а спра[smilie7]
ти четеш ли ..книги [smilie5]

Дата:   16-02-06 16:21

narodni indiiski prikazki[smilie10]

Автор: ejko   
Дата:   16-02-06 16:22

няма начин братче...

Дата:   16-02-06 16:23

ААа, Бхамасутря между Нал и Гал , убу [smilie5]

Дата:   16-02-06 16:25

[smilie24]

Автор: yanee   
Дата:   16-02-06 16:26

абе хубаво, ама тази криминалистика не касае крадеца, тои винаги има усещането, 4е ще остане недосегаем, а и при съществуващата у нас правораздавателна система, нещата изглеждат обре4ени на ве4ен спор [smilie5]

дори в 4ужбина, подобни дела между потърпевш и присвоител се изясняват извън съда [smilie3]

Автор: asahi   
Дата:   16-02-06 16:35

Прав си, Моби. При завеждане на дело съдът назначава експертизи. Ако експертите се напънат могат да потвърдят били отхвърлят тезата. Друг е въпросът дали и кой ще ги "напъне".

Дата:   16-02-06 16:49

Исках да кажа елементарни възможности...писани, и практика.[smilie3]
Винаги ме е дразнела самоувереността на престъпниците, и ме е кефело срещането им с истината.[smilie5]
Това, че у нас е така, до голяма степен е заради самото им присъствие във властта, респективно и съдебната. [smilie5]
Шоуто е голямо.
Всяка система или институт е с доста възможности над обикновената личност....друг е въпроса накъде са насочени [smilie5]
Господ, природата или всеки там....в квото вярва, ни е дал достатъчни възможности да осуетим всяка дивотия. Да не си заслужава да се опиташ дори да я правиш.
Друг е въпроса, че нашата "свободна" воля е да крадем....без да съзнаваме, че така създаваме предпоставки друг да украде после накраденото...по същия начин.
Суета на малоумните, и диалектика на нещата.[smilie7]

Дата:   16-02-06 16:55

В тоя ред на мисли..
дори да има личност, с възможностите на институт..то още по кофти [smilie3]
щото ще се брои на 1 пръст [smilie18]

Автор: gembisser   
Дата:   16-02-06 17:53

Mobby_Dick Интересно четиво, даже се изненадах като свърши! [smilie24]
Asahi прав си за "напъването"! [smilie24]

Автор: Тодоров   
Дата:   16-02-06 18:22

[smilie24]

Автор: int_27h   
Дата:   16-02-06 18:34

Интересно ми е всички, които така се възмущават от краденето на интелектуална собственост, дали с чиста съвест могат да кажат, че те не са ползвали никога "лекарствата" за туловете, с които са си правили шедьоврите, даже е много вероятно и уиндоуса да не сте платили "на автора".

А за да осъдят някой за кражба на дигитална снимка, законите ни трябва да са на доста високо ниво, спомням си, че преди време не можеха да осъдят никой за интернет престъпления, просро защото нямаше нищо предвидено в закона.

Много разтегливо ми се струва, в правно отношение, например като си инсталираш някакъв софтуер ти се съгласяваш с някакви условия, по които по-късно могат да те подведат под отговорност при копиране и продаване на софтуера, а една снимка сама по себе си не съдържа такъв механизъм с който да удостовериш авторството си и да обвиниш някой, че умишлено е нарушил авторските ти права. Сключваш някакъв вид договор при регистрацията в подобни сайтове, но ако снимката се разпространява свободно в нета, нямаш и ексиф и никаква възможност да намериш автора.
Единствено можеш да притиснеш някой, като го изобличиш публично и заплашиш реномето му, но като се крадат някакви тъмбове, със зверска пикселизация при печат, личи си колко му пука на издателя.

А ако си качваш снимки в висока резолюция е твърде оптимистично да очакваш, че няма да те окрадат. Както и ако си оставяш ключовете на таблото докато си пиеш кафето.

Автор: flashman   
Дата:   16-02-06 23:41

1 700 лв. (толкова струва Photoshop CS 2, v.9) х 26 000 регистрирани форумци (според Бони в интервюто му по Дарик) = 44 200 000 лв. [smilie5]

Автор: navy   
Дата:   16-02-06 23:46

А да видим как ще ма хванат ако взема един кадър от часовете HDTV информация, която имам? Това са милиони кадри [smilie18]

Автор: ecobo   
Дата:   17-02-06 00:12

Аз дадох 4400 лева за софтуер преди 3 години. И сега си го ползвам... ама иде време за ъпгрейд [smilie2]

Тааа, искам да кажа, част от мебелите в офиса на Акт-Софт аз съм ги купил [smile]

По същото време цената на същите програми в САЩ беше $990 [smilie9]

Дата:   17-02-06 00:16

int_27h
Какво общо има кражбата на софтуер за лично ползване, с краденето на снимки за правене на бизнес?[smilie8]
Знаеш ли колко безплатен софтуер има за целта, които идеално върши работа? Има и цели операционни системи - спомена се тук горе, много ателиета работят именно с такъв.
Ти запознат ли си с презумцията за невинност, и правиш ли разлика между в къщи, и бизнес с чуждо навън? Ако си съгрешил в нещо, че прокурора да има основания да ти разпореди оглед...можеш да го отнесеш и по тоя параграф (ако има законни основания или ищец)...иначе в къщи ако искаш си псуваи и президента, или си налепи крадени снимки като фототапет[smilie5]
Ти знаеш ли колко софтуер и обработващи програми имам на десетките дискове, придружаващи закупуването на фотоапарати и аксесоари за работа с тях? Някои от тях са с доста по-широки възможности от това, за което можеш да се сетиш.
Знаеш ли например, като си купиш скенер Епсон за 1000 лв., че даваш повечето пари вътре за софтуера?
Знаеш ли, че няма дигитален апарат и у-во, дето да се продава без софтуера за пълноценна работа с него? А знаеш ли, че най-често тои е с марката "Адобе"(и ти си им плащаш пак по няколко пъти...поне аз, щото съм сменял разни апарати)[smilie5]
Ей, аман от безплатни защитници на милиардерите...пълни с пари и адвокати...и аман от общи паралели и знаменатели между коренно различни неща
Фотошоп имам закупен, от работодателя ми. Компютъра ми също има камара софт...барабар с операционната система, които върви с него, а тои с мене.
Вторият ми служебен компютър е с купен уиндовс (1 път) ...и втори път пак платен, този път от държавата..като Били доиде да проси, и събра милиони от хазната за броени дни, та да благослови работата с уиндовс (произволна версия)...даде ПАК новоплатени ЛИЦЕНЗИ за още пари..за старата стока...и при мене.
Били от моите 2 компютри само е смъкнал 3 пъти парите, за една и съща операционна система. Да не говорим, колко държавни пари се пръснаха за да му се защитават интересите у нас...без да е Бг.гражданин или ищец, и най-малкото онеправдан или нуждаещ се от нещо. Без да има иск, полицията тича да му защитава частните интереси, и да прибира наляво-надясно де що компютър намери..и де с що на него (щото не е експерт).
Ей, българинът май няма грам пипе за логически анализ на прости неща.

Дата:   17-02-06 00:24

Тея милионери смъкват по 3 кожи от компютър, и знаят къде да чукат.
Те дърпат лостовете и в политиката. Достатъчно е да скръцнат със зъби, и дузина лигавници да се разтичат да обясняват и реват...как няма да има еврочленство, ако Били пак не се нахрани.[smilie19]
Самият Били в родината му го скапаха от осъждане...а тои скапа клиентите си от "бъгове" с "неясно" предназначение. От програми, извън международните стандарти - връзващи ти ръцете и губещи времето. Отровата ти я сипва на дозички, като пакет в услугата.
Казват им монополисти, защото пък по друга линия душат конкурентите си (вкл. със същото средство от което уж реват - кражбата)

Автор: navy   
Дата:   17-02-06 00:26

Екобо, не си дал кой знае колко, но на фона на всеобщата пиратност [smilie10] , не малко си допринесъл [smilie7]

Автор: int_27h   
Дата:   17-02-06 09:09

Mobby_Dick,
аз съм на другия фронт - тези дето си изкарват хляба с писане на софтуер.. Включих се за малко в твоя експеримент, да се ротираш със засегнатия.

Примирил съм се, че ако се направи нещо достатъчно добро, то ще се краде. Писал съм и "лекове" и собствен софтуер за обработка на изображения (много далече от фотошоп, но доста от филтрите знам как да ги направя). Знам и за безплатните алтернативи, но досега не видях в този форум, някой да пита за Гимп или да пуска линкове със туториали за него [smilie25]. Според мен масово се ползва нелицензиран фотошоп (верно, че с софтуера от производителя можеш да правиш доста неща, но не звучи много "професионално").

Не го приемай като обвинение към теб, може би всичко ти е легално, но ми се струва странно хора, който използват незаконен софтуер за комерсиални цели да имат претенции впоследствие, че са им откраднали интелектуалната собственост. Просто дадох пример за всички да се замислят за себе си преди да почнат да си чешат егото и клавиатурите във форума.
Ако трябва да съм честен, сигурен съм че и Адобе са краднали нещо от някой автор, за Майкрософт то си е ясно, но те имат практика да купуват цялата компания, със цялата й интелектуална собственост :)

Не съм фен на Майкрософт, нито защитавам интересите на Адобе [beer]

Но и твоите идеи ми се сториха прекалени - в такива подробности не изпадат дори когато става дума за човешки живот, какво остава за някоя снимка за няколко (хиляди) евро?

Дата:   17-02-06 11:02

Mobby_Dick "Тук няма да правя анализ на съдебна практика по въпроса, а на експертни възможности."
Аз говоря за експертните възможности [smilie3]
Имаи впредвид, че не е нужно (излишно е дори) да се прилага всичко горе накуп и по ред.
Достатъчно е експерта/следователя да вложи малко ум и тактика...и още преди да му се наложи да назначава експертиза, или прави техн./eкспертна справка да реши въпроса (с един кръстосан разпит, с добре подготвени въпроси)....направо без пари за 0 време.[smilie18]
Следователя може да назначава каквито си ще експертизи, без значение важността на делото.
Там е работата, че за такива неща като крадене на снимки....нещата да стигнат най-много до ръцете на дознател - от тия, без правно и крим. образование, дето ни движат всички такива "дребни" неща в държавата [smilie5] Умниците горе сега дори искат да няма Следствие....(в коя държава го няма!!), и дознатели да разследват и...сериини убииства може би [smilie5]
Достоевски преди 150 години е написал една книга - анализ отвътре на тия неща: Престъпление и наказание Лошото е, че тия дето слагаме да ни коват законите, нито ги спазват..нито са грамотни, че да я прочетат вероятно.[smilie7] Не всичко е пари. Инвестицията в човека е много по-голяма, от инвестицията в неграмотен прахосник, комуто никоя техника няма да замени липсата на сивото вещество.[smilie3]
Знаеш ли на колко експертни комисии от различни области се възлагат изработки на поправки в закони и правила? Правят се добре, от професионалисти. А знаеш ли като влязат после в Белия ни Дом, какви "емоционални" пледоарии следват, и какво извръщане на нещата към абсурди следва...и то от неграмотни хора (ама дупетати)..и какво се приема на практика - нещо, дето освен, че не работи, е абсурдно...и е ориентирано към нечии мижав временен интерес (утре то работи дори срещу гения му...и тои хваща света)
Тази практика амбицира некадърника, и отчаива професионалиста.

Относно софтуера:
Ти какви възможности търсиш от обработващите програми - максимум скъпите?
На колко фотографи-професионалисти мислиш, че това е нужно (дори на тях)?
Аз дори тези колеги дето знам, с ателиета и цифрови машини...нямат ФШ. , а имат диг.машини за хиляди $. Всяка диг.машина или рамка идва със съответен софтуер. Дори ФШ не може да ги прави тези неща така - бързо сортиране, бързи корекции..дори в пакет [smilie3] Каквото дадеш - това ще ти пуснат в машината. Ако искаш да си върха на елхата, или АРТ - обработваи си ги сам. Те просто бягат от тази услуга, говорили сме доста.
От друга страна, още по всяко кюше се продава какъвто искаш софтуер, вкл. и ФШ. Погледни в центъра на София. Мислиш ли, че това не се знае? А защо се допуска тогава? Вероятно защото е доста изгодно. Имаш представа колко книги се продават после за софтуера, и в какъв тираж и цени...пише и издателите [smilie3]
Като помислиш, кое престъпление се разследва от петите към главата? Ако ограбя банка и изсипа от покрива и 1 чувал $, дали аз трябва да съм обекта на разследване...или хората долу където върху главата са им паднали по 1-2 банкноти?
Истината е, че сме бедни като църковни мишки - и то не щото сме некадърни. Влагаме средства в самоубучение, а после същите огромни компании лапат кадри от нас, и си правят големите пари. Големите компании ги инфо, когато станеш пазарен субект или да работиш за тях, или да купуваш от тях....другото е самоподготовка.[smilie3]
На никои не му пука, дали в къщи детето ти ще си играе Диабло, или ще си срича домашното не на Word Pad, а на Word. То като свикне на Word, ако излезе в общественото пространство трябва да си го купи после.[smilie7]

Ако си дребен софтуерен спец, знаеш - работиш приложно по проекти, а не по тиражи [smilie3]
Така е у нас във всяка сфера при малките.[smilie5]
Аз за лично ползване мога да си позволя софтуер точно от такива, пък и е евтин (съвместим с доходите ми). Купувал съм доста - ГИС, Дата Мап и т.н. Защитата им е доста по-добра от Виндовс [smilie18] Обаждам се по тел. за всяка инсталация - ми дават ключ [smilie3] , или хардуерно у-во към порт...знаеш как е[smilie3] И техните продукти се появяват после на пиратския пазар...ама вече доста стари, със стари бази данни---а има версии вече поне 2-3 напред.
Абе всеки има начин да си пази интереса.[smilie5]
Ако искаш ФШ в офис в центъра на София - теглиш чертата на приходи и разходи. Вероятно щом правиш бизнес с него, ще го избиеш за месец [smilie25]

Публикацията е редактирана (17-02-06 11:05)

Дата:   17-02-06 11:10

Забравих:
Ако искаш ме ротираи на мястото на Били [smilie5] Няма да се разсърдя, обещавам...ще поема всичките му несгоди от украдване [smilie7]

Автор: IDA   
Дата:   17-02-06 11:26

Mobby_Dick,
Материалът ти е много интересен и полезен и те поздравявам за търпението, знанията и компетентността, с които си го написал. Рядко съм виждал някой тук да пише толкова аргументирано и грамотно! Лично аз научих доста нови неща, над които не бях се замислял и си мисля, че би било полезно за всеки форумец, чиито снимки са потенциален обект на кражба, да ги знае и има предвид, особено ако един ден реши да предприеме съдебни действия.

Благодаря ти и ти пожелавам приятен ден.

Автор: tor   
Дата:   17-02-06 21:05

а стига бе бмого писане направо се разводнява истината иначе нети е тоша мисълта

първа  назад  1     всички  напред  последна