Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Пейзажи и цифров снимач
Автор: unguzov   
Дата:   02-07-04 11:00

Имам някакво неприятно чувство, че пезажите не се получават с цифровите машинки. Нещо все гадно ми изглеждат...
Аз съм начинаещ, но прочетох от дебелите книги, че блендата трябва да се свие максимално (F8 на моя) за да се увеличи малксимално полето на рязкост (DOF). Има ли още трикове? [smilie11]

Отговори на това съобщение
 Re: Пейзажи и цифров снимач
Автор: djidji   
Дата:   02-07-04 11:07

статив! пробвай освен статива и самоснимачка!

Автор: msld   
Дата:   02-07-04 11:10

zashto da ne se poluchavat s digitalnite mashinki?vij snimkite v moya profil...

Автор: J0R0   
Дата:   02-07-04 11:20

Истина е, че цифровите апарати изкарват по-плоско изображение, особено що се отнася до небетата. Слънцето при изгрев или залез при цифраците е бяло, докато на лента си е червено. Няма я тази разработка в облаците, каквато има на филма. При цифровите полутоновете и нюансите са по-малко.
За сметка на това рязкостта е по-голяма, имат си и други предимства.
За да стане хубав пейзаж с цифрак трябва да направиш два кадъра, един недоекпониран, другия преекспониран и да ги насложиш след това във фотошоп.

Автор: inmitev   
Дата:   02-07-04 11:23

Зависи от изискванията, които си поставяш.
Виж малко мнения по темата на този адрес - има много любопитни изказвания. Най-много ме впечатли факта, че тамошно известно фотосписание изрично отказва да приема за печат пейзажи, снимани с цифров фотоапарат.
Ако обаче снимаш за собствено удоволствие - статив, самоснимачка, експерименти с бленда и фокус, и преди всичко МНОГО СНИМАЙ.

heh...
Автор: GuruMMX   
Дата:   02-07-04 11:23

za dslr chuval li si?

i suotvetno imash blenda kvato ti dusha saka hehe

Дата:   02-07-04 11:26

Joro.. znaehs che i s edin kadur si stava got :)
osobenno ako e raw :) [beer]

Дата:   02-07-04 11:32

Става. Особено от Фовеона :-)
Ама за пейзажите лентата си е класика.

Публикацията е редактирана (02-07-04 11:32)

Автор: Mobby_Dick   
Дата:   02-07-04 12:16

unguzov - ако снимаш само пейзажи, друго освен ХУБАВ филм ти не трябва. Матриците в повечето апарати още са с доста "странни" криви на цветовете. Има доста инфо в нета по този въпрос.
Ако търсиш реалното цветопредаване - има филми за това.
Ако търсиш определен цветови нюанс в пейзажите - също има филми за това.

Дата:   02-07-04 12:38

he he...

...."Матриците в повечето апарати още са с доста "странни" криви на цветовете."...

d abe.. nishto ne kaza..

za RAW chuval li si? kvi krivi na cvetovete te gonjat..

vzimash kalibriran monitor i raw convertor i si pravish krivite kvito si iskash!

[beer]

Автор: Стефан   
Дата:   02-07-04 12:49

Toва е единствения проблем на цифровата фотография в тази област - по-малката динамика и от там по-малкото полутонове. Но това е решимо - както каза Жоро правиш 2-3 кадъра и после ги наслагваш. Ако пък са и в RAW още по-добре. Или пък да се използва bracketing ф-ията на апарата ако има, макар че при нея изместването на блендите е фиксирано, по-добре да се замери небето отделно. Досадното е, че трябва да се използва статив и PhotoShop, но ако се сравни с усилията и средствата необходими да получиш наистина качествена обработка на филма, качествено копиране, качествено сканиране, не се оказва много по-сложно. Във всеки случай, макар че ще ми е досадно всеки път да разпъвам статив, смятам вече като ходя на някое интересно място да се опитвам поне няколко от най-важните, най-красивите кадъра/изгледа да правя по този начин. Между другото наскоро Емммо ми спомена за снимките на dpa, че трябва да са правени по подобен начин и наистина, такива драматични контрасти и такава разработка в небеста май няма как другояче да станат. Ако може dpa да каже така ли е наистина?[smile]
А иначе цифровата технология си има много други предимства, за мен най-вече много по-точното цветопредаване. Интересното е, че точно това предимство понякога се изтъква като недостатък - много хора така са свикнали с изкривяванията на филма, че сега като видят едно цифрово изображение със 100% точни с оригинала цветове казват "Ммм, много изкуствено, няма филмов вид" [smilie25] [smilie18]

Дата:   02-07-04 12:52

ами доста съм пробвал, почти винаги имам и двата типа апарати в чантата.... това не можах да го направя, освен на определен филм (може би просто щото на мен така ми харесва).
Ако RAW можеше да направи всичко и с лекота. Тогава всеки щеше да прави "шедьоври"....пък те да се обезценят съответно веднага, поради количеството си и лекотата с която са постигнати...и търсенето на "уникалното" да се пренасочи другаде. Такава е логиката на нещата.

Дата:   02-07-04 13:01

Стефане!!!

Точното възпроизвеждане на цветовете не означава цветна хармония. Ансел Адамс

[beer] [beer] [beer]

Дата:   02-07-04 13:14

Стефане. Ако матриците предаваха цветовете по-реално от специални за целта филми, то те щяха да са изместили лентата от такива аспекти в научната фотография...или репродуцирането на картини.
Човек е най-взискателен към собствената си физиономия в едър план. Та мисълта ми е, поразпитай свои познати, дето снимат портретно в студио, и се интересуват не само от кое е по-лесно, бързо и евтино..Ако нямаш такива - често има интервюта, предавания с известни наши и други фотографи. За последно имаше с Хаджимишев. Виж с какво снимат.
J0R0 - да, не означава...но често се търси, особено ако хармонията е пред нас, и държим да я запечатаме в този и вид.

Аз бих казал и манипулирането на цветовете не винаги означава цветна хармония:)https://photo-forum.net/forum/smileys/smiley21.gif не, че не дерзая и в този аспект. Просто резултата във двата случая не винаги е гарантиран.:)

Автор: behemoth   
Дата:   02-07-04 14:33

Бе пичове кво му е на цифрака за залези
http://kosam.hit.bg/sunsetmladost.jpg

Публикацията е редактирана (02-07-04 15:33)

Автор: papi   
Дата:   02-07-04 14:46

krasiv problem...

Дата:   02-07-04 15:08

Снимай едно и също с лента и с цифрак и сам ще видиш каква е разликата.
И моля ви се не слагайте такива големи снимки тук.
Пускайте ги като линкове.

Дата:   02-07-04 16:27

ne mislia che picha shte iska da probwa tezi neshta i na lenta...

http://www.pbase.com/meddings/inbox&page=all

Дата:   02-07-04 16:36

Честно казано не съм особено впечатлен от тия цветенца, пеперудки и пейзажчета. Мисля, че на нашия сайт има доста по-добри неща.
Но темата беше за друго....

Дата:   02-07-04 16:45

Мисълта ми беще че ако дадеш 5000$ за цифрак не мисля че трябва да се притесняваш че няма да се справи с пейзаж. А задапаратното устройство вече е дискутирана тема [beer]

Дата:   02-07-04 16:53

Ще се справи. Но 5000$ ей така за кефа да си щракаш пейзажчета ми се струват много.
За тия пари можеш да обиколиш тук таме по света и да нащракаш всичко което ти е кеф с лента :-)

А апаратчетата от ниския и средния клас определено не се справят добре.

Автор: pinko   
Дата:   02-07-04 16:54

Хъм, я прочетете тук и пак ще си говорим[shtrak]

http://photoscape.ru/photoshop/tutorials/dinamrange/

Дата:   02-07-04 17:09

Хубаво де, ама колко от цифраците в ниския и средния клас имат RAW? Дори Сони 717 няма.

Човека питаше за щракане и сравнине 1:1, а не за обработки с Фотошоп.

Автор: unguzov   
Дата:   02-07-04 17:43

Леле каква дискусия предизвиках [smilie6]
Благодаря на всички за полезните съвети.

За да няма недоразумения аз имам Canon A80, което означава F2.8-F8 и никакав RAW формат.

Май няма да се размина без статив [smile]

А идеята за много снимки с различни бленди е също много добра. Трябва да се потренирам...

За Photoshop аз съм голям фен и се оправям добре, но все пак истината е, че е нужен добър изходен материал. Няма да правя изложби от пейзажни снимки, просто не ми се дават $1000 за по-добър апарат и търся начин да подобря нещата доколкото може с моя [smile]

Дата:   02-07-04 21:30

uspeh! :) [beer]

първа  назад  1     всички  напред  последна