Автор: murnau
Дата: 08-10-05 15:34
Накратко, понеже съм зает тези дни и едва сега отварям тази тема :
Принцип : Админите на сайта дават модераторски права и предложение на Няваах, Фрида и Мурнау. Ние приемаме. Става въпрос за Видове, галерия към ФФ , която да действа като вид музей , ако щете на модерно изкуство.
Истина е , че всичко става много бързо , аз не очаквах да се въведе веднага и поради това даже няма съгласуване между нас модераторите. За което аз дължа извинение на всички.
Отоговрих на Жоро, който е инициатор на идеята и която мен лично ме изненада, че съм съгласен и че може да разчита на мен. Тоест влизам в ролята си на модератор и избирам какво да присъства в галерията (това е първата ми функция и я смятам за най-важната).
Във Видове ще присъстват, както аз виждам нещата, фотографии, които са част от сайта, но по една или друга причина се сливат с останалите и това ги прави или невидяни, или недостъпни за тези , които гледат само ратинг-ите или просто автори, които СНИМАТ, просто не смеят да пуснат в общия албум, поради ред причини.
Видове е изцяло субективно подбрана и модерирана галерия, чиято концепция зависи изцяло от самите виждания на Мурнау, Фрида и Няввах : оттук следва, че тя неизменно ще приеме облик на собствените ни вкусове и виждания.
Видове ще е паралел на Студийното кино, на "Особен поглед" и прочие. Без претенции за обективност, назидателност, концептуалност и прочие неща, които ме молите да изясня. Видове ще е една на този етап авторитарна галерия, в смисъла на "авторитет", така че ще трябва да се има минимум доверие на личния вкус на модераторите и на тяхната гледна точка спрямо какво се публикува в галерията.
Не смятам да публикувам какъвто и да бил "манифест", където подробно и като по правилник да бъдат описани "концепцията" и правилата за галерията. Липсата на концепция на този етап ми се струва задължителна и точно въвеждането на някави определения и правила биха накарали учатниците в галерията и в сайта да се съобразяват с тях и с нас по този начин, а това за мен е в разрез със създаването на самата галерия.
Самият аз смятам да въвеждам автори с потенциал, дори и самите те да си мислят, че не са за галерията, дори и досега работите им да са показвали недотам успешни опити за свързването на фотографията с изкуството. Защото една от целите на тази галерия е да събере и покаже, както спомена АВЕЛ в постинга си, фотографията като начин на живот.
Може би аз дефинирам "алтернативна" като противопоставена, и същевременно неразделна част от форума, на самия форум, на негласно формулираната концепция на целия албум и форум за една фотография без собствен живот.
Има два проблема , които изникват на първо четене :
1. Списъка
2. Модераторите
1. Може да се премахне и да се остави всеки един от вас да пуска свободно в галерията Видове. Следва огромно количество снимки, които трябва да се модерират. При това положение, аз като модератор бих трил без никакво обяснение снимките, които не смятам, че са за тази галерия, естествено със съгласуване с Фрида и Няваах, което ще се уточни по-късно.
Вариантът с избирането на снимки от албума и преместването им във Видове след това е неприемлив, Жоро обясни отчасти защо, а на мен ми се струва, че по този начин ще се оформи един допълнителен RATING, както и ми се струва, че по този начин ние модераторите ще оформяме лицето на сайта : това нито е наше право, нито наше задължение.
Остава и варианта със списъка : проблематичен или не, все си мисля, че ще се наложи. Проблемът е, че се разрешава само на дадени фотографи да постват във Видове, но пък в кой музей или галерия за модерно изкуство да кажем, всеки може да отиде и окачи нещата си?
Списъка както се спомена подлежи на често преразглеждане, но за мен лично той няма да бъде особено дълъг. ОСвен ако няма нови попълнения в сайта, но това вече е ролята на времето. Не смятам да каня автори, които не са пускали неща във ФФ досега, защото целта е все пак селекцията да е вътрешна.
2. Модраторите са избрани от Жоро, от него получих мейл. Не подлежи на дискусия тяхното избиране, а ако то подлежи, няма гаранция за обективност при евентуално демократично избиране на нови модератори. Мисля, че такава обективност се постигна в общия албум и смятам, че Видове е алтернатива точно на този албум.
Не съм казал всичко, нямам време да пиша по-подробно, искам само да ви кажа, че това начинание ме радва и мисля, че е нужно малко време да се избистрят нещата, за да се видят евентуалните грешки и пропуски в началото.
В никакъв случай това не е инициатива на тримата модератори, а на админите на сайта. Което пък не значи , че аз лично не поддържам тази инициатива, напротив.
В никакъв случай това не е опит за разделение, а опит за въвеждане на различно мислене, което всъщност присъства на сайта, но чийто глас не се чува достатъчно. Различното мислене е само етикет, който не анулира всякакво друго такова, а дава възможност за повече изява.
Тва е от мен.
Лек ден.
|
|