Автор: the_Metal
Дата: 21-08-05 20:31
anti_photoshop, относно форматите ми се иска да вметна няколко неща, просто за информация.
1. Когато записваш междинните си етапи от снимките, записвай ги в софтуерния формат, който ти предоставя програмата, която използваш. Макар и понякога загубите на информация в изображението при JPG да не са големи, при неколкократно оваряне-записване-отваряне.....зашисване, разликата с оригинала вече е очевадна. Освен това, така можеш да запазиш и допълнителни екстри в файла над който работиш - маски, обекти, слоеве, векторни изображения и пр. Разбира се файловета стават с по-голям обем.
2. Това чисто информативно - JPEG е компресиращ и архивиращ алгоритъм, който претърпя известна еволюция през последните няколко години. Имам предвид jpeg, jpeg 2000 (standard и codestream) и други (например възможността за презредото визуализиране, както при GIFовете, да не говорим че освен стандартните компресиращи алгоритми има и други, които обаче не могат да се използват свободно, защото са лицензирани от незнам си кой, но тва не е болка за умиране, защото се постига само няколко процентно намаляване на обема на файла)........ абе темата е необятна!
Кое е интересното обаче? Стандарта TIFF, поддържа възможност за запис на изображение, кодирано с JPEG алгоритъм (т.е. със загуба на качеството), като този файл си е пак TIFF. Само дето този вариант си е жива екзотика. Някой знае ли SW дето го поддържа това?
3. Отново просто за информация - няма разлика казваш? Хм? Ами зависи. При рязко изменение на цвета на 2 съседни области разликата си се вижда, ако не - увеличи и гледай по-внимателно :) ако пак не -
Отново обаче има една интересна подробност, според мен. При JPEG-а се използва особенноста на човешкото зрение да забелязва повече разликите в измененията на яркостта, отколкото на цветността. Предполагам знаеш, че изображението се сегментира, определя се базовия цвят на всеки сегмент и бла бла блааа
Тва хубаво, за тва е разработен стандарта - за да се гледат на него изображения от хора. Когато обаче става въпрос за Digital Image Processing (Цифрова Обработка на Изображения, имам предвид разпознаване на образи и подобни), тва е възможно най-неподходящият формат по простата причина .... но както и да е, та вече е много далече от темите в един сайт за художествена фотография.
уеле, уеле улех се
|
|