Автор: explorer
Дата: 02-09-05 14:29
Ся, понеже знам че thor ще види тази тема... тя си е предимно за него де, ама и други могат да се включат.
Значи, решил съм в близките месеци независимо от колекцията си от филмови апаратчета, и аз най-после да се обзаведа със най-новото от цифровата техника. След като се разделих със любимия си D1 (да му е честит на новия собственик), пред мен изниква въпроса, дали следващия ми DSLR да е Canon или Nikon.
На пръв поглед отговорът изглежда очевиден - Canon като че ли са лидер при DSLR-тата, Nikon дори нямат full frame модел. Обаче на второ четене, нещата не са толкова прости... значи, какво имаме:
Canon 1D markIIn: $4,000
Canon 5D: $3300 + $250 дръжка = $3,550
Nikon D2X: може да се намери за $4,100
при това положение, мисля че 5D веднага отпада от състезанието - за някакви си $550 повече мисля че D2X е много по-солиден апарат... 5D на картинките поне ми изглежда като пластмасова играчка от класата на никонския D70 например.
Значи остават 1D markIIn и Nikon D2X, двата на почти еднаква цена. Обаче нали не съм много наясно с Каноните, тоя кроп фактор 1.3х малко ми се вижда странен. Има ли специални обективи за точно този формат, фиш-ай например? Има ли нещо което да пропускам... например Canon 1Ds (не mark II) на старо... може ли да се мери с тия двата?
Аргументи от типа какви обективи с какви адаптери можело да се слагат не ме интересуват. Имам достатъчно класически апарати, искам цифровия ми апарат да е с автофокус, така че ако е Канон ще е с канонски автофокусни обективи.
|
|