Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Архив
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Чистене на сензор - уточнение
Автор: sokkon   
Дата:   02-08-05 11:50

Отново малко по темата.. Не съм маниак на чистите матрици, но минаха около две години отткакто снимам с 10Д-то и започнах да забелязвам прах по матрицата. Опитах аз да изчистя сензора и след поне 15 опита резултата беше почти същия [smilie11] Използвах дървена шпатула, която сам си изработих, хартиени салфетки Canon и Canon-ска течност за почистване на оптика. Съдейки по вида на останалите петна си мисля, че разтвора, който съм ползвал е оставил следа след изпаряването си. Имам следните въпроси:

1) Pinko писа, че използва Метанол 99.99%. От къде точно да го купя? Моля ви за точни отговори. Чух за магазин на "Цариградско шосе" и "Тарас Шевченко" (срещу комплекса на БАН). Някой да знае дали все още съществува?

2) Мисля този път да изпозвам френските кърпичките "Pro Phot Cleaning Tissues", с които по принцип чистя обективи. Малко се притеснявам от това, че самите те са влажни и би могло да се получи някаква реакция между етанола и течността, с която са импрегнирани.. В случай, че не са импрегнирани с метанол, то след изпаряването му, би следвало част от течността отново да остане върху матрицата?

3) В някои сайтове се споменава, че чистенето се извършва от единия край до другия край по дължина на сензора и обратно с шпатула обхващаща цялата ширина на сензора, а в други - с по-тесни шпатули, но с две минавания със застъпване около средата на сензора.. Кой вариант според вас дава по-добри резултати?

Предварително благодаря на всички отзовали се!

[shtrak] [shtrak] [shtrak]

Отговори на това съобщение
 Re: Чистене на сензор - уточнение
Автор: niro   
Дата:   02-08-05 14:56

1.Изо-пропил алкохол - C3H7OH
2.Използвай сухи кърпички
3.Първия [smile] Успех![cool]

Автор: navy   
Дата:   02-08-05 14:58

А как се оправяте с наелектризирането след търкането, което почти веднага привлича всичката сволач от прахоляк [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Автор: scrap   
Дата:   02-08-05 15:16

От достоверен източник чух,че прахосмукачката върши перфектна работа [smilie3]

Автор: IvoYoo   
Дата:   02-08-05 15:18

За да не отварям нова тема ще пиша тук. Днес снимах небето с канонския 75-300 и на едно място имаше петно, което напомняше прашинка на матрицата. Смених обектива с EF-S 18-55 и вече петното го нямаше. И двете снимки бяха на f 11; 1/1000; ISO 400. За съжаление не мога да ги покажа защото станаха жертва на спешен формат. Някой има ли представа какво може да е било това? Не че е болка за умиране, но все пак да знам...

Публикацията е редактирана (02-08-05 16:24)

Автор: sokkon   
Дата:   02-08-05 16:04

Най-вероятно се касае за прашинка на задната леща на 75-300.. [shtrak]

Публикацията е редактирана (02-08-05 16:04)

Автор: IvoYoo   
Дата:   02-08-05 16:06

sokkon мерси ;)

Автор: digit_all   
Дата:   02-08-05 16:49

Za pochistvane ma matritsa na SLR, ne savetvam da se izpolzva kakvoto i da e. Niakoi kurpichki puskat micro vlakni koito praviat ochte poveche bela ot kolkoto mahat. Za technostite suchto, ne zabraviaite che ima filtri na matritsata koito sa chubstvitelni. Prahosmokachkata vurchi rabota no ne i za petna, i pri uslovia che fotoaparata e naklonen nadolu i prahosmokatchkata e slaba i na pone 30 cm. Nikoga ne pruskaite s razni spayove uch s suh vuzuh, mnogo e riskovano...
http://visibledust.com/

http://www.micro-tools.com/Merchant2/e_psi.htm

http://www.pbase.com/copperhill/ccd_cleaning

http://www.cleaningdigitalcameras.com/howto.html

http://www.micro-tools.com/Merchant2/merchant.mvc?Screen=PROD&Store_Code=MT&Product_Code=PSI-1

http://194.100.88.243/petteri/pont/How_to/a_Brush_Your_Sensor/a_Brush_Your_Sensor.html

Tova sa linkove koito namerih po drugi forumi... Enjoy !!!

Автор: GuruMMX   
Дата:   02-08-05 19:49

methanol 99.9%
suhi kurpichki!!!

ne polzvaj mokri takiva!!!

Автор: GuruMMX   
Дата:   02-08-05 19:50

mi naj verojatno prashinka i to goljama na zadna leshta na obektiva ti..
bi trjabvalo da e vidima s prosto oko!!!

Автор: ahab   
Дата:   02-08-05 20:32

Аз ви съветвам да не четете ревюта и форуми, а да слушате хората които наистина са го правили на апаратите си.
Това са Пинко, Гурото и комай Джъмбо ако не греша.

Едно сериозно предупреждение - метанола и неговите изпарения са наистина ОТРОВНИ! Не прекалявайте с бърсането и взимайте всички мерки да не го дишате докато работите с него.

Иначе и аз да кажа - сухи кърпички. Ще ви пусна снимка на едни които ползваме при сплайсване на оптика. Те са направени точно за да не оставят власинки при бърсането на влакната.

Автор: nsirakov   
Дата:   02-08-05 20:36

само да вметна, към предупреждението на ахаб...

Антидот (противоотрова) при отравяне с метанол (метанов алкохол) е приемането през устата на чист етанол (кеф ви водка, кеф ви уиски)[smilie24] [smilie24] .... така че умната [beer]
]

Автор: TheJoshuaTree   
Дата:   02-08-05 20:47

Баси, хора, вие сте откачили - СЕНЗОРА НЕ СЕ ПИПА ПО НИКЪВ ПОВОД!!!! Ако обдухване с гумена помпичка не помогне - носете на сервиз[smilie10]

Автор: navy   
Дата:   02-08-05 20:50

ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА
ХО ХО ХО ХО ХО ХО ХО ХО
[smilie18] - е ти ма разби - [smilie18]
ХО ХО ХО ХО ХО ХО ХО ХО
ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА

Автор: marto   
Дата:   02-08-05 20:56

TheJoshuaTree - ха, ха
Това кой ти го каза[smilie11]

Автор: Тишо   
Дата:   02-08-05 21:17

Най добре става с пясъкоструйка.https://photo-forum.net/joro/emoticons/fing36.gif

а по принцип ползвай препарат за почистване на стъкла.

Дата:   02-08-05 21:43

Ми така пише Мануел [smile] - в упътването!!!
Аз не барам, пък и засега нямам сериозни прооблеми, да чукна на дърво[thankyou]

Дата:   02-08-05 21:48

Даже да видя с очите си как някой чисти с дървена шпатула апарата си за 3 000 длр. - пак няма да пробам, камо ли да вярвам на некъв чат[ezik]

Автор: Стоев   
Дата:   02-08-05 22:23

TheJoshuaTree,
ако те е страх от шпатулката, изрязваш нокътя на най-дългият пръст на дясната ръка до край (има и опция за леваци също), намотаваш кърпичката на пръста и галиш вътре по "познатия начин"[ezik]
Ако мислиш че метанола е вреден, има и други, натурални и безредни неща, примерно слюнка, ама ефекта не е очакваният[smilie3]

Злите езици разправят, че трудно се надира защитното покритие на сензор[smile]
Пробвай да изядеш еднин сладолед на клечка и после с клечката опитай да издраскаш джама на някой автомобил, дето е паркирал кофтенски и те е затапил...[ezik] [beer] [beer] [beer] [beer]

Дата:   02-08-05 22:29

Мнооо злоба, батенца, няма да си играя с вас[smilie25]!!!

Автор: marto   
Дата:   02-08-05 22:32

Абе и аз си мислех, че е трудно, но няколко пъти вече се справям успешно с и без метанол.
Не е трудно, не е и страшно!
[beer]

Дата:   02-08-05 22:45

Аз съм новобранец още, кат направя три снимки, като Стоев, за четвъртата мое и да се наложи да си изчистя сензора.
[beer] Наздрае, Марто!!!
70-ката мноо добра машинка излезе, вече близо 2 години на едното духане е доволна! Дано не ми се наложи да я обърсвам скоро:)))

Автор: Стоев   
Дата:   02-08-05 22:59

TheJoshuaTree,
щях да споделя какво съм правил в областта на чистенето, ама Бони ме дебне и после като обявя сапунерата за продажба, да ме провокира да смъквам цената[smilie18] [smilie18] [smilie18]
Има да връща за колекцията ми:

https://photo-forum.net/static/forum/2006-04/lqzv6690.JPG
http://img.photobucket.com/albums/v203/Stoevmobile/hoho.jpg

Шо съм толкова лош беее[ezik] [ezik] [ezik]
Няма да ти разкажа за парцалчето от микрофибър[smilie18] [smilie18] [smilie18]
[beer] [beer] [beer] [beer] [beer] [beer]

Дата:   02-08-05 23:07

мейк лове нот вар!![smile]