Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Снимане на зимно време на писта ?
Автор: ditko1   
Дата:   26-12-07 19:51

Значи днес снимах на боровец на автом. настройка и не сам доволен и включих на ръчни и нагласих на Исо 100, но пак бяха тъмни снимките а и си беше облачно и искам да ви попитам във такъв момент трябва ли да се вдигне Исото значително и какъв затвор на блендата приблизително да дам, че съм още пале фотограф. Със Фуджи 6500 съм ако някой иска да знае или колега да помогне [smilie3]

Отговори на това съобщение
 Re: Снимане на зимно време на писта ?
Автор: tonevjr   
Дата:   26-12-07 19:56

Аз днес снимах на нещо от сорта: ИСО 200,Ф8 и 1/800 и съм доволен от резултата[smile]
Весели празници![beer]

Автор: flipbeat   
Дата:   26-12-07 20:28

като си "пале-фотограф" защо минаваш на ръчен режим?
и някой да ти казва как ТОЙ бил снимал днес на съвсем различно място от твоето...
преекспонираш с +1.
йе!

Автор: hotsnail   
Дата:   26-12-07 20:51

Мисля че слендите неща ще помогнат

Както каза flipbeat Пре-експонираш с +1 или 1 и 1/3. Това на ДСЛР-а е една скаличка от -2 (или -3) през нула до +2 (+3). На нея има маркерче местиш го до +1 (ако не знаеш как си виж книжката)

Гледаш скоростта на затвора да е 1/250 или по нагоре (1/500) за да не се размазват от двичението. Бленда сложи 7.1, 8 или по затворена (9,10,11...) за по дълбок фокус щото поне аз докат натисна копчето обекта взел че се преместил. ИСО-то може да го дигнеш за да постигнеш стойностите за скорост и бленда (повече от 400 обаче скапва снимките, 800 понякога е ок).

Фиксираш си някое местенце през което минават скиорите. Фокусираш там хапарата.

И когато минава скиора от там пуцай куме.

Ако си с бърз АФ (Канон или Никон с хубав УСМ/АФ-с) може да пробваш следящ фокус.

Дата:   26-12-07 20:53

А и в никакъв случай не ползвай ръчен режим. Приоритет на бленда или програмен режим (ако си с хубав апарат - Сони).

Автор: essenov   
Дата:   26-12-07 20:53

nqmash li rejim "snow"?

Автор: PolarBear   
Дата:   26-12-07 20:55

Никой ли не прочете, че човекът е със компактен апарат?!!

Дата:   26-12-07 21:00

Mecho, i kakvo kato e sys sapunerka, ne vijdam osobena razlika w nachina na snimane?

Дата:   26-12-07 21:02

ок де и Фуджито има корекция на експозицията. пак на +1. Или режим "сняг"

Е го де е скаличката

http://a.img-dpreview.com/reviews/FujifilmS6000fd/Images/captures/rec-MF.jpg

Блендата не те вълнува ако си с компактно апаратче скоростта е важна над 1/250 гледай да е за да замразява обектите или по ниска ако искаш да ги следиш и да замажеш фона пък обекта да е остричък,

Пък и то товйто фуджи си е кат' ДСЛР [beer]

http://a.img-dpreview.com/reviews/FujifilmS6000fd/Images/captures/rec-MF.jpg

http://a.img-dpreview.com/reviews/FujifilmS6000fd/Images/S6500FD_3q-001.jpg

Автор: sas   
Дата:   26-12-07 21:02

[smile]

Дата:   26-12-07 21:05

sas, ni sy hili, podkarai kirilicata na firefox-a, wij na hardwarebg.com kak si raboti, amaha!

Дата:   26-12-07 21:09

essenov аз от кирилица не мое се отърва с моя firefox. Зор е да пиша на латиница трябва да цъкам онова червеното от "PHO" на "OFF" с мишката иначе нема значение какво съм избрал в windows-а все на кирилица пуца.

аз съм с фф 2.0.0.11 на winXP

Автор: тренев   
Дата:   26-12-07 21:47

Пичове не се сърдете, но му давате съвети които той никога нямя да разбере:скорости,бленди,отсечки,баланс на бяло и т.н./и той да не се сърди/.Просто трябвя да прочете книжките,асимилира,пробва,съсипе десетките филми а след това jpg-ци.Да го захапе крастата и да стане като нас.[smilie3]

Дата:   27-12-07 00:17

Пробвах на режим "сняг" но не стана хубава иначе Просто не съм чел как се снима при облачно и снежно време, но съм чел основните работи.

http://www.picvalley.net/u/258/64477_389.JPG

http://www.picvalley.net/u/258/64478_401.JPG

http://www.picvalley.net/u/258/64479_408.JPG

Или без слънце нищо да не очаквам [smilie8]

Публикацията е редактирана (27-12-07 00:18)

Дата:   27-12-07 00:44

Споко няма грижи апарата ти може сам да реши какво да прави. Хубав апарат си взели на по слаба светлина ще се оправи.

Иначе това дето показваш е съвсем нормално ако не си преекспонирал.

Виж как да кажеш на апарата да направи компенсация на експозицията т.е да освети повече снимката. В инструкцията се казва точно така exposure compensation или компенсация.

Не снимам с Фуджи и не мога да ти кажа точно кое копче да натиснеш.

Апаратите се стремят да докарат 18% сиво (т.е. светло сиво) като мерят колко е осветена една сцена и така си определят чувствителност, скорост на затвора и/или бленда. Та като снимаш нещо бяло и силно осветено, то става сиво и леко мрачно.

С някой (полу)автоматичен режим фуджито само ще си сметне нещата не му се притеснявай. Ти само трябва да му намекнеш (с exposure compensation), че сцената има много бяло.

С това дето ти писах му казваш на апарата да добави малко в сметките и той прави бялото бяло (не сиво) и цветовете по ярки.

Ето една снимка от вчера дето беше мъгливо и затъмнено, мисля не е толкоз зле, а параметрите са съвсем постижими с твоя апарат.

http://picasaweb.google.bg/karaatanasov/35105/photo#5148413944993108706

Автор: BotsRevenge   
Дата:   27-12-07 01:00

Снимай предимно на режим P. Апаратът сам ще си избира бленадта и скоростта на затвора. Когато искаш снимката ти да става по-светла, използвай функцията за корекция в експозицията (отбелязва се обикновено с EV). За по-светла снимка задавай за пробата +1 ЕV. За по-тъмна снимка задавай -1ЕV. Ако не е достатъчно, увеличи стойността.

Иначе, ако искаш да разбереш как влияе отделно стойността на блендата, скоростта на затвора и ISO-то направи следното:

1. Седни на някое спокойно място.

2. В P режим насочи апарата нанякъде и натисни спусъка на половина. Виж какви стойности избира апарата. Примерно ще видиш 250 f4. Това означава 1/250 от секундата скорост на затвора и бленда 4. Стойността на скоростта на затвора може да варира от няколко секунди (в много тъмна обстановка) до примерно 1/2000 от секундата (при наличие на много силна светлина).

3. Влез в М режим и въведи същите стойности, които е избрал апаратът. Повтори снимката. Както се очаква, снимката е същата.

4. Увеличи скоростта на затвора двойно. Примерно от 1/250" (вероятно изобразено 250 при теб) увеличи на 1/500". Повтори снимката.
Ще забележиш, че е двойно по-тъмна от предишния вариант.

5. Намали скоростта на затвора двойно. От 1/250" намали до 1/125". Снимката трябва да стане двойно по-светла от първия вариант.

Повтаряш още няколко пъти процедурата и стигаш до заключението, че всяко удвояване или сваляне двойно на скоростта на затвора води до двойно по-тъмна или съответно по-светла снимка.

6. Въведи обратно първоначалните стойности.
Промени стойността на блендата от 4 на 5.6. Снимката ще стане двойно по-тъмна.

7. Отваряш блендата от 4 на 2.8
Снимката ще стане двойно по-светла.

След повтаряне на процедурата откриваш, че промяната на стойността на блендата от 2.8 към 4, от 4 към 5.6, 5.6 ->8 и така нататък прави снимката всеки път двойно по-тъмна. В обратен ред ефектът е съответно обратен.

8. За финал връщаш старите настройки отново в М режим. Вдигаш исото от 100 на 200. Снимката ще стане двойно по-светла. От 200 към 400 ефектът е отново двоен.

9. Стигаш до генералното заключение, че промяната на стойността на исото два пъти води до два пъти по-светла или тъмна снимка.

Запомняш накрая, че:
1. Ефектът от двойната промяна в скоростта на затвора води до абсолютно същия ефект, какъвто има и двойната промяна в исото.

2. Промяната на блендата в изброените по-горе стъпки има абсолютно същия ефект (*) , какъвто има и промяната на исото или скоростта на затвора.

Тук оставям лъжичката и те оставям в ръцете на желанието ти да експериментираш и да научиш нещо сам.

PS
(*) : Под един и същ ефект да се разбира еднаква промяна в осветеността на снимката. Промяната на блендата, исото и скоростта на затвора имат и друго влияние върху крайния резултат. За повече информация, поднесена по сходен начин напишете номера на кредитната си карта.

Публикацията е редактирана (27-12-07 01:09)

Дата:   27-12-07 01:09

Намерих го къде е в ръководството на фуджи

виж страница 69 и 70

http://www.fujifilm.com/products/digital_cameras/s/finepix_s6500fd/images/fx_s6500fd.pdf

Дори ти ги снимах!

http://picasaweb.google.bg/karaatanasov/F6500

ТО виж дори на 70-та страница хората са написали за какво служи това копче и твоята ситуация са дали за пример [smilie5].

Чети го туй ръководство не е толкова безполезно. [beer]

Автор: long-go   
Дата:   27-12-07 11:42

Здравейте , малко ще наспамя темата но се радвам че на толкова лаишки въпрос сте седнали и сте обяснили на човека това за което пита! Ето това би трябвало да е духа на ФФ!
Дано се научи и да видим добри снимки с падащи скиори на тях![shtrak]

Автор: landstar   
Дата:   27-12-07 14:34

дитко, най-вече седни и чети ама мнооого внимателно книжката с инстукции и последователно пробвай едно по едно всички режими! бързо ще се научиш сам, а пък апаратчето ти е екстра.

Автор: tofo   
Дата:   27-12-07 15:14

https://photo-forum.net/forum/read.php?f=1&i=740557&t=740557&phorum_uriauth=

И оттук може да изкараш нещо полезно[shtrak]

Дата:   27-12-07 16:10

Книжката ми е на Немски и затова питам, някаде ще си я дръпна на Англйиски

Автор: praetorian   
Дата:   27-12-07 16:24

Ами не знам в какъв формат са ти снимките, но ако апарата ти снима в RAW и въпросните снимки са в такъв формат, то нещата са лесно поправими. Снимките очевидно се леко недоекспонирани, но не фатално за да не могат да се направят елементани корекции и всичко да си дойде на мястото. Мен повече ме притеснява баланса на бялото, очевидно не е коректен и снега ти е доста син на тези снимки. Но това също лесно се коригира ако е снимано в RAW.
Успех

Дата:   27-12-07 20:05

Баланса на бялото го оставих автоматично защото незнам какъв да му дам като има сняг, слънчев или облачен и така.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »