Автор: nd48qwert
Дата: 21-09-17 11:41
Ще отговоря за последно и се надявам този път да стане кристално ясно, каква е била причината за темата.
Пуснал съм тази теза, защото:
1. Като потребител, имам правото да изразявам мнение за търговски практики.
2. Като човек, имам правото да изразявам мнение относно неетично поведение на определени субекти.
3. Виждам полза от изразяването на мнение и придържането към определено поведение като потребител, защото възпитаването на търговци и потребители е взаимно и двустранно. Концепцията звучи проста, но изпълнението не е.
4. Прилагането на неетични практики е белег на по-слабо развита държава и общество. Справка - Африка.Законосъобразността им не ги прави по-етични и това не е отговорност на държавата. Държавата няма отговорности. Хората имат.
5. Публикувал съм го във фото-форум, защото в него се обсъжда фото техника. Ако реша да потърся информация относно специализирана техника, ще проверя в специализиран сайт. И ще разчитам, че хората в него ще са оставили полезна информация и е възможно тя да ми помогне, когато взимам решение.
6. Виждам разлика в обективите. Посочил съм още във втория коментар правилния линк и обектив. Посочил съм, че това не променя моята позиция.
7. Вярвам, че прилагането на неетични практики, възползвайки се от асиметрията на информираност и способност за информиране на хората, води до негативни последици. Окуражаването на подобни практики също. Да подвеждаш възрастни хора да хвърлят пликове с пари през балкона, давайки им заблуждаваща информация и карайки ги да мислят, че взимат решение в техен интерес, е незаконно и неетично. Да подвеждаш хората да купуват от теб като посредник, давайки им заблуждаваща информация и карайки ги да мислят, че взимат решение в техен интерес, понякога е законно, понякога не е, но винаги е неетично. Границата е тънка. Похватите и причините за наличието на такива възможности, от които се възползват, са едни и същи.
8. Вярвам в собствения си интерес и като "buy-side", и като "sell-side", обществото да бъде по-добре информирано и по-рационално, за да мога да живея и да се конкурирам при равни условия. Когато защитаваш обратното, спомни си последния път, когато си написал коментар относно "фотографи", които обещават на клиентите си неща, които не могат да изпълнят, подбивайки пазара и цената на труда на тези, които могат да го изпълнят. Това също не е незаконно.
9. Аз не съм фотограф, не съм и лобист на българските търговци на фотографска техника. Не съм и против EMAG - многократно съм си купувал техника от там, а причината, поради която видях горепосочените оферти, беше точно такава.
Ако не си схванал идеята, жалко. Ако си против нея, лошо.
Поздрави!
|
|