Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Избор на обектив
Автор: zimmermann   
Дата:   10-12-16 14:21

Здравейте,
бих искал да помоля за съвет при избора на обектив.
Обичам фотографията, но не съм професионалист и от скоро снимам с DSLR.
Все още го разучавам и много неща не са ми ясни. Тъй като до сега съм снимал с обикновени любителски фотоапарати с автоматични настройки и не съм запознат с DSLR техниката, започвам да откривам нови интересни неща, повечето от които не са ми известни, но с времето ще ги понауча постепенно [smile]
Скоро се сдобих с китов Canon EOS 100D + Обектив EF-S 18-55мм IS STM и ми се иска да си набавя и един по-дълъг обектив, от типа EF-S 55-250 мм IS STM, но гледам, че има няколко разновидности от модела и ми е трудно да реша точно кой да взема. А и в цената има сериозна разлика между отделните такива. Колебая се между EF-S 55-250 мм IS, EF-S 55-250 мм IS II и EF-S 55-250 мм IS STM.
Бих се радвал, ако запознатите от Вас ми пояснят каква е разликата от трите горе посочени обектива и дали си струва да се харчат два пъти повече пари за IS STM, вместо за по-евтиния IS или IS II ?
Чел съм, че IS STM е варианта със стъпковия мотор, но незнам реално каква е работата на този стъпков мотор и какво повече прави този обектив от IS или IS II версията.
Първоначално си мислех, че стъпковия мотор служи при работа с автоматичния зуум и би следвало да е по-тих, особено при запис на видео, но не знам дали е от моят модел, забелязах, че фото апарата ми не предлага авто зуум, нито при видео, нито при снимките (което много ме учуди, защото всеки обикновен джобен фото апарат го има).
Това щеше да е следващият ми въпрос към по-компетентните (аз като “по-зелен“ [smilie8] )
Защо Canon EOS 100D + Обектив EF-S 18-55мм IS STM няма авто зуум, а трябва да приближаваш и отдалечаваш на ръка с ръкохватката на обектива?
Айде за снимките както ида е, но при снимане на видео е доста неудобно да "зуумваш" напред и назад ръчно [smilie11]
Много дълги ви станаха въпросите [smilie10]
Ще чакам с нетърпение Вашите съвети и отговори [smile]
Благодаря предварително [smile]

Отговори на това съобщение
 Re: Избор на обектив
Автор: io_bs   
Дата:   10-12-16 15:04

Няма да коментирам избора на обективи, защото не съм компетентен за канонските.
За авто зуума - DSLR-ите са пригодени главно за снимане на снимки и това е наследено от лентовите SLR-и. Оттам и „ръчното“ зумване. При него имаш по-голям контрол (при сапунерките за снимки е прекалено бавно зумването докрай и/или обратно). Също обективите за SLR-и обикновено са много по-големи от тези на сапунерките и щяха да се нуждаят от по-големи мотори за авто зум (и оттам ще точат повече батерия). А който се интересува главно от снимането на видео (и бюджетът му позволява) си купува обективи, специализирани за видео - зумовете имат автоматично приближаване, плавна гривна за бленда и т.н.

Автор: kvakioh   
Дата:   10-12-16 22:16

Tamron 70-300Vc, там да се търси. Иначе sTM са много тихи, това е предимството. Лично на мен тези 55-250 не ми харесаха...
Видео не снимам, няма да снимам, така че не знам за зуум. Всъщност, не ми стана ясен въпроса...

Автор: hardcpz   
Дата:   10-12-16 23:14

https://thumbor.forbes.com/thumbor/1280x868/https%3A%2F%2Fblogs-images.forbes.com%2Fleeseymour%2Ffil

Публикацията е редактирана (22-03-19 12:17)

Автор: steeens   
Дата:   10-12-16 23:29

hardcpz написа:

>
> накратко: защото не е canon powershot
> [smilie5]
> никой варио обектив няма 'авто
> зуум'.

Има power zoom обективи , има и адаптер за Канон обективи...

Дата:   11-12-16 00:03

Въпроса е свързан по-скоро с това за какво е STM и има ли смисъл да се харчат двойно повече пари за това или може само по евтината IS или IS II версия да избера. Не разбирам за какво ми е много тих IS STM? Какво му е предимството пред другите два? Те толкова ли са шумни? И за какво точно е този стъпков мотор вътре, за фокуса ли?

Дата:   11-12-16 00:11

... между другото, не знаех, че Tamron става за Canon тяло [smilie8]
Иначе този Tamron май няма стабилизация?
Не е ли по-добре при такива обективи да има стабилизация, както при Канонските IS ?
И още един въпрос,
AF или EF трябва да е обектива?

Публикацията е редактирана (11-12-16 00:28)

Автор: Jonini   
Дата:   11-12-16 00:23

Нещо ако струва повече пари, то има защо на 90%. Варио обективите са за туристите според мен. Ако искаш да снимаш, то варио обективите не са опция в ниския клас, да не кажа и високия. За видео не точно Canon е силната марка. STM - Има гуугъл прочети. С повече снимане, по-точни въпроси и съответно повече помощ.

Дата:   11-12-16 00:29

Tamron 70-300VC има стабилизация. И се прави за Канон и Никон. ЗА видео не знам дали ще е удобен.

Дата:   11-12-16 00:51

Не държа да става за видео.
По-скоро искам подходящ обектив за пейзажи, по възможност със стабилизация.
Какво ще кажете за този:
Tamron AF 70-300mm f/4 - 5.6 DI LD Macro?
Или да се ориентирам към EF-S 55-250 мм IS или EF-S 55-250 мм IS II ?

Автор: aldygreen   
Дата:   11-12-16 00:58

zimmermann написа:

> Въпроса е свързан по-скоро с това
> за какво е STM и има ли смисъл да се
> харчат двойно повече пари за това
> или може само по евтината IS или IS II
> версия да избера. Не разбирам за
> какво ми е много тих IS STM? Какво му е
> предимството пред другите два? Те
> толкова ли са шумни? И за какво
> точно е този стъпков мотор вътре,
> за фокуса ли?

Конструкцията на STM е основно преработена. Подобрени са оптичните качества. Фокусирането е вътрешно. Челната леща не се върти. Шумът от автофокуса просто отсъства. Точността на фокусиране е подобрена.
Веднъж сравнявах IS II и STM на следящ фокус. IS II през цялото време ръмжеше и подскачаше, демек явно работеше. STM го заподозрях, че изобщо не работи, но снимките си излязоха на фокус. А за снимане на видео тишината си има своето значение.

[beer]

Дата:   11-12-16 01:35

Tamron AF 70-300mm f/4 - 5.6 DI LD Macro, по-скоро не. Няма стабилизация и е недотам добър.

Автор: lamerko   
Дата:   11-12-16 02:00

STM мотора е най-съвременната разработка на Канон, като е е силно насочен към видео заснемането. Ако искаш да снимаш видео и имаш камера с Dual Pixel матрица - това са обективите, понеже освен че са безшумни, но същои така те фоусират плавно, за разлика от останалите, които "насичат" при по-голяма стъпка на преместване на елементите. Макар и твоето тяло да не е с такава матрица, то все пак има хибридна фокусна система от второ поколение, с която макар и да не може да използваш пълните възможности на мотора, все пак не е съвсем зле. Бонуса при теб ще е може би малко по-точен и консистентен фокус. Наистина не знам как ще се представи 55-250 STM, но личния ми опит с едни от най-проблемните обективи - 50/1.8 при СТМ е в пъти по-добре. За оптическите свойства не мисля, че ще има някаква разлика от втората версия :)

За 70-300 на Тамрон и Сигма - за играчка стават, но за работа - мъка са си :)

Автор: vkk1   
Дата:   11-12-16 02:07

Tamron AF 70-300mm f/4 - 5.6 DI LD Macro
е доста мазничък и бавничък, под 1/200 - просто забрави, обаче има хубави бленди и на мен ми харесва повече от дългия китак.
Има нещо особено в него ... не е стандартният обектив.
Естествено, не малък плюс е, че е обидно евтин за това, което предлага, имах го за никон, сега го купих и за канон за скромните 40 лири.
Като пристигне ще кажа и за канонския какво мисля, въпреки че се съмнявам да има разлика.
Естествено - VC USD е по-добър, но и цената му е по-добра [smile]

Автор: NNT   
Дата:   11-12-16 08:43

При стъпковия STM ръчното фокусиране не overwrite-ва автофокуса докато си на AF- трябва да активираш шътъра, за да завъртиш фокус-пръстена или да щракнеш MF на обектива.

Избягвай 3-rd party обективите, защото в 90% от случаите имат нужда от настройка на автофокуса, а на 100D нямаш Micro Focus Adjustments.

За 55-250 STM съм чел само добри отзиви - и като бързина на фокусиране, и като оптика.

Публикацията е редактирана (11-12-16 11:46)

Автор: Антивик   
Дата:   11-12-16 09:31

"zimmermann
Дата: 11-12-16 00:51

Не държа да става за видео.
По-скоро искам подходящ обектив за пейзажи,............"

Ако въпросът е за пейзажи не търси дълго, а широко.

Автор: Pavlov   
Дата:   11-12-16 10:36

Това е с Canon EF-S 55-250 IS II, на 250 мм. Според мен остротата е много прилична. Като се сложат и стабилизацията, приличният обхват, доброто цветопредаване, сравнително малките размери и тегло - обективът напълно си заслужава парите.
Вярно, STM версията е малко по-остър, и по-добре като механика, но пък е и доста по-скъп.

Дата:   11-12-16 12:30

Щом обективът ще е за пейзажи, важна възможност е ползването на поляризационен филтър. При STM челната леща не се върти, което улеснява много ползването на такъв филтър.
Ако Canon EF-S 55-250/4-5.6 IS STM се вземе от базара, разликата в цената не е много голяма.

Снимки с Canon EF-S 55-250/4-5.6 IS STM

[shtrak]

Автор: io_bs   
Дата:   11-12-16 12:39

Антивик написа:
> Ако въпросът е за пейзажи не търси
> дълго, а широко.

Аз пък обичам да имам и дълго за пейзажи.

Дата:   11-12-16 17:38

> Ако въпросът е за пейзажи не търси
> дълго, а широко.

Някакви препоръки за широк обектив? Стойности? AF / IS ?

> Щом обективът ще е за пейзажи, важна възможност е ползването на
> поляризационен филтър. При STM челната леща не се върти, което улеснява
> много ползването на такъв филтър.

Ако е IS или IS II, на тях върти ли се челната леща?

Дата:   11-12-16 17:53

zimmermann написа:

> Ако е IS или IS II, на тях върти ли се
> челната леща?

Върти се и е доста неудобно ползването на поляризационен филтър.
Аз така успях да си прехеба един такъв филтър.

Дата:   11-12-16 18:01

Значи от до тук прочетените съвети, за дълъг обектив се спирам на Canon EF-S 55-250/4-5.6 IS STM

Ако мога да помоля и за малко насоки за широк обектив? Стойности? С автофокус и стабилизация.

Благодаря много за полезната информация, която споделяте!
Имам още много да уча, нищо не разбирам от обективи [smilie2]

Автор: lamerko   
Дата:   11-12-16 18:12

Може би това: https://www.bhphotovideo.com/c/product/1051476-USA/canon_9519b002_ef_s_10_18mm_f_4_5_5_6_is.html

Само не знам закакво ти е тази стабилизация...

Дата:   11-12-16 18:21

10-18 stm

Дата:   11-12-16 18:40

> Само не знам закакво ти е тази стабилизация...

Не е ли по-добре да има стабилизация, особено за начинаещ като мен?
Стабилизацията не гарантира ли по-рязък и точен образ? Или това по-скоро е предимство за телеобективите при по-голямо увеличение?
Или бъркам нещо?
[smilie8]

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »