Автор: Jankoff
Дата: 21-04-13 11:30
Отдавна исках да пусна тема за сравнение на характеристиките и възможностите на Olympus 4/3 спрямо μ4/3 - с цел да се извлече информация и понаправят някои изводи, още повече че проблемът около двете подсистеми Olympus вече 3 години се обсъжда по света. В последно време Olympus все говорят как или ще ги слеят в един апарат, или ще направят наследник на E-серията. Нооо ... до този момент нищо и нищо. Пускам темата с намерението да се помогне и на тези, които имат Olympus тела и/или обективи в един или друг вариант (4/3 и двата подварианта на μ4/3 - стари PEN-ове, нови PEN-ове/EM5), както и на онези, които се интересуват от Olympus системата. Предупреждавам тези, които искат да четат тук, че може може някои от тях да не разберат какво точно се говори, ако нямат познания върху двете подсистеми Olympus - 4/3 и μ4/3.
Досега нямах от новите PEN-ове или EM5 и не следваше да се произнасям по въпроса "4/3 vs μ4/3". Отдавна съм с три Olympus 4/3 апарата - E520 (2 бр.) и E600, а от около година и с първия PEN (EP1).
От вчера съм и с EPM2!!! EPM2!!! Йес! Мнооого доволен!
Обаче доволен как? Ами доволен благодарение на закачения на него PanaLeica 25 mm f1.4. Страхотно! Оказва се, че досега съм се мъчил с Паналайката върху първия PEN. EPM2 с новия сензор и PanaLeica 25 mm f1.4 цепят мрака, фокусът е прецизен - нещо, което не можеше да се каже за EP1, има доста нови спрямо предишните PEN-ове функции и възможности.
Дотук всичко точно. Това, от което съм разочарован, е, че очаквах да мога да закача страхотния обектив Zuiko 12-60 на новия PEN и да може да се работи. Е, не може. Фокусът е бавен. Става само за много светло и за статични обекти. Мъка си е, ако трябва да сме точни - то се и чува как самият обектив се мъчи да фокусира и така вероятно се изхабява моторът.
Но неадекватният фокус е само едната страна на въпроса. Другият е, че handling-ът на комбинацията EPM2 + Zuiko 12-60 е, направо казано, ужасен. Купих специално електронния визьор VF-3, за да може да има стабилност и изобщо да се подобри handling-ът - но при този обектив не помага. Проблемът е, че с дясната ръка държиш за грифа съвсем малко тяло, нямаш здрав захват, а комбинацията е тежка и обемна в предната част. Хайде, с лявата ръка държиш обектива и можеш да поемеш тежестта му и да го стабилизираш, но пък трябва да го въртиш, за да зумираш, а това е трудно поради липсата на добър захват с дясната ръка.
При праймовете не е така - PanaLeica 25 mm f1.4 пасва перфектно, захватът е добър, а при наличие на визьор като VF-3 се получава и стабилност чрез натиска от страна на главата.
Извод, който отдавна съм направил: μ4/3 телата са подходящи за праймове, но за класически зум обективи с висока светлосила не са. Струва ми се, че Olympus би трябвало да търсят не решение за смесване на двете системи 4/3 и μ4/3, а чисто и просто нов 4/3 апарат - наследник на E-5/E-30/E-620/E-520, с новия сензор и новата стабилизация (на EM5).
|
|