Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Как форума ресайзва снимките?
Автор: arakinixon-cie   
Дата:   11-12-10 14:59

като постнем снимка , която честое по.голяма от определен размер, тя систематично е resize-ната...

Как става това, какъв профил се embedва в случая?

мерси

Отговори на това съобщение
 Re: Как форума ресайзва снимките?
Дата:   11-12-10 14:59

става въпрос за снимки в темите

Автор: didesignbg   
Дата:   11-12-10 15:04

Не се вгражда никакъв профил.
Снимката се намалява пропорционално докато влезе във 700*700 пиксела.
Така формираната снимка се пази някакво време на сървъра на фото-форум, след това отлита в небитието.

Автор: Dani_Koev_BG   
Дата:   11-12-10 15:54

Затова не махайте линковете под снимката, че като гледам Рейтинг 'Ц' за 2008 година половината шидьовЪри не мога да ги видя. ;)

Дата:   11-12-10 17:53

resize s kakuv algoritum e?

Автор: hazini   
Дата:   11-12-10 18:25

Най-вероятно нещо с gd2 или максимум ImageMagick но последното не ми се вярва :)

Автор: smaquen   
Дата:   12-12-10 00:39

Ако те интерисува ниво на компресия и дали има алгоритъп за sharpen - щя трябва да се обърнеш към администраторите на сайта

Автор: ka7   
Дата:   12-12-10 02:50

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: asahi   
Дата:   12-12-10 11:13

Ресайзването и конвертирането в друго цветно пространство и ембедването са различни неща. Тук се парви само последното и нямам причина да мисля друго.

По въпроса "какъв профил?" - никакъв профил.

Автор: dau   
Дата:   12-12-10 13:18

И аз имам добър алгоритъм за шарпене, ама не мисля, че има много голям смисъл като се показва снимка тука на 300-400пкс макс. Трябва да си има линк към оригинален файл и това е...

Дата:   12-12-10 13:20

po-skoro e interesen profila spriamo browsera, koito se pozlva.

zashtoto sme vuv fotografski forum i ako neshtata sa proizvolni , stava kasha

Автор: petkob   
Дата:   12-12-10 13:46

Не мисля, че има съществено значение какво се ползва за автоматично рисайзване, просто защото каквото и да е то, няма шанс да подобри вида на снимката, може само повече или по-малко забележимо да я влоши. Причината за това е, че софтуерите, които се ползват за целта, не разпознават сцените, а още по-малко могат да отгатнат намеренията на снимащия.

Линк към голям формат е добра идея, но който иска снимката му да изглежда добре във форума, просто трябва сам да си я мащабира, за да избегне автоматизирания софтуер: до 950 пиксела по дългата част и до 350 кБайта в профила, 700 пиксела в темите. За тях не знам дали има ограничение в размера, но 150 кБайта съм виждал да минават.

Всяко мащабиране води до деградиране в детайла, затова трябва да се прави колкото се може по-малко пъти. Когато човек го прави сам, може да гарантира, че ще е еднократно, щом се вписва в ограниченията на форума.

Не само авторът на съответната снимка, но и всички останали ще спечелят от подобен подход, защото натоварването върху сървъра на форума също ще намалее.

Дата:   12-12-10 14:44

До колкото знам профила не може да бъде променен с GD. С ImageMagick е възможно но не вярвам да го променят. В повечето случаи браузерът не се интересува от цветовия профил ами си интерпретира снимките като sRGB. Единственно Firefox може да вижда ембеднатите профили в снимки но това ще са тези с които е сейфната снимката.

Дата:   12-12-10 14:51

a safari embedva , ako snimkata e bez profil, profila na monitora, koeto e absolutna tupotia

Дата:   12-12-10 15:15

Ами не, всъщност проблема е доста по-задълбочен http://www.gballard.net/psd/go_live_page_profile/embeddedJPEGprofiles.html#

Автор: didesignbg   
Дата:   12-12-10 15:24

http://photo-zona.net/images/user26893/album3600/large/1292159706_usxn8525_PDI-Target_argb.jpg

http://photo-zona.net/images/user26893/album3600/large/1292159707_jkfg6209_PDI-Target_argb_ne.jpg

Първата снимка е в АдоубРГБ и има вграден профил. Втората снимка е в АдоубРГБ и е без вграден профил.

Гледайки ги аз си правя следните изводи. При оразмеряване ФФ просто маха профила.
В един перфектен свят можеше да се прочита профила, да се конвертира към сРГБ и профила да не се прилага. В най-идеалния щяха да се запазват и вградените профили, но това обикновено е трафик и не бих очаквал някой да го прави.

С двете снимки може да си тествате браузъра, дали разбира от профили. Отворете оригиналите на двете снимки, ако са еднакви, браузъра ви не зачита вградени в профилите снимки. Или пък го зачита, но монитора ви покрива АдоубРГБ, това ще е в много малък процент от случайте [smilie3] .

Дата:   12-12-10 16:56

Ами не е много трафик + 4К на снимка за профила. Подозирам, че използването на GD за ресайз на снимки може да премахне профила функции като imagefilledrectangle със сигурност не знаят за профили :)

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »