Автор: georgivelev
Дата: 29-10-10 21:06
Преди няколко дни реших да наема за 1 ден от Павилиона D90 и никорски 85/1.8. Запазих си фотоапарата и обектива и днес (петък 29 октомври) отидох до магазина за да ги взема.
Всичко беше точно, момчето извади кутиите с D90 (доста оръфана кутия) и обектива (по-малко оръфана) попълни данните ми в договора. Завързахме лафче за новите обективи, фотоапарати и т. н.
Дотук всичко добре. До момента, в който не ме подканиха да попълня и подпиша запис на заповед - документ, чийто текст съвсем ясно казва, че аз безусловно се задължавам да им преведа 2300 лв по тази и тази банкова сметка. Обясниха ми, че правят това за презастраховка ако не им върна фотоапарата и обектива. Също така обясниха, че ще ми върнат записа на заповед, като им върна фотоапарата.
Уточнявам, че те ме подканиха да подпиша този документ преди изобщо да ми покажат договора за наемане на техниката.
Няколко въпроса имам към Фотопавилион:
1. Разбирам, че в миналото сте имали неприятен опит с отдаването на техника под наем и искате да се застраховате с подобен документ. Обаче ме поставяте в абсурдна ситуация. По какъв начин съм застрахован аз, че вие ще си спазите обещанието и ще ми върнете записа на заповед след като ви върна техниката. На честната ви дума не мога да разчитам, защото и вие не разчитате на моята, а присъствието на такъв документ показва, че съвсем откровено вие ми нямате доверие.
2. Този документ, така както е изготвен, ви позволява вие по всяко време, независимо от това дали имаме догово за отдаване на техника под наем, да изискате от мен тези пари, а в случай на отказ да се обърнете до съдия-изпълнител и да си ги приберете. Не считате ли, че със създаването на такива теоретични предпоставки нарушавате моето доверие към вас като доставчик на фотографска техника?
3. Защо записа на заповед е за 2300 лв, при положение, че според вашия каталог нов Д90 е 1399 лв, нов 85/1.8 е 789лв - общо 2188лв. Освен това, вие не отдавате под наем нова техника, а употребявана, на която актуалните цени са други - справка можете да си направите в базара на фото-форум.
4. Защо е нужна цялата тази ганимация и запис на заповед за 2000+ лв, когато, договорът, който щяхме да сключим, е за скромните 23 лв.
Смешна и абсурдна ситуация просто. Не наех техниката, а и нищо не губя, защото след седмица ще има голям test drive на продуктите на Никон, организиран от вашите конкуренти от фотосинтезис и там ще мога да тествам техниката, от която се интересувам - напълно безплатно.
Също така искам да ви обърна внимание, че Светльо Драгиев дава на участниците във фотопленерите, които той организира, съвсем безплатно да тестват обективи на Сигма, без да принуждава никой да подписва записи на заповеди, даже и пари за наем не иска. На всичкото отгоре, е толкова "нахален", че после продава обективите със сериозна отстъпка на участниците в пленера. Да се чудиш направо как той може да го направи, а Фотопавилион не може.
|
|