Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Проблем със снимки на хард диска
Автор: bonecollector   
Дата:   05-03-09 21:49

http://photo-zona.net/images/user842/album14508/preview/1236281029_kjqk7748_IMG_0005.jpg

И така, казаха ми, че е имало тема за този проблем, но не можах да я открия ползвайки търсачката на форума и гугъл. Ако някой успее да я изрови, ще му бъда много благодарен. От време на време файлове от хард диска се прецакват по този характерен начин. Някакви идеи каква може да бъда причината ? Вируси, бед сектори... ?

Отговори на това съобщение
 Re: Проблем със снимки на хард диска
Автор: boncho_marinov   
Дата:   05-03-09 22:23

Може туй да ти свърши работа:
http://veider.softarchive.net/jpeg_recovery_pro_v.3698.html

http://imgarchive.info/200903/26446.jpg

Дата:   05-03-09 22:35

Благодаря, но по-полезно би било да отстраня причината, отколкото симптомите [smilie24]

П.С.
Из дневник за поддръжката на самолет:
Забележка: Има признаци за протичане на течност по десния колесник.
Отговор: Признаците са отстранени [smile]

Автор: asahi   
Дата:   05-03-09 22:38

Проблемът може да се е появил:
1. При записа от фотоапарата в картата.
2. При записа от картата в/у диска.
3. На самия харддиск впоследствие (малко вероятно)

Уточни тези неща за да потърсиш адекватно решение.

Автор: stoyan_5   
Дата:   05-03-09 22:41

ъпдейтвай си всички драйвери на чипсета /дъното/

Дата:   05-03-09 22:43

ако си овърклоквал - върни дифолтните настройки
прилича на загуба на данни в РАМ ... /за компа данните са си там, но са загубени след чекването и така са записани/

Автор: abyser   
Дата:   05-03-09 22:56

Веднъж записани успешно на HDD данните няма как да се променят от само себе си. Няма как да "изветреят" половината пиксели от горната картинка - това не е грамофонна плоча или магнитна лента или бутилка червено вино. Става само с външна помощ. Самият процес по запис и четене от ХДД е доста сложен, свързан с разни checksums и проверки на ниво операционна или файлова система, които - ако има проблем с хдд-то - няма да ни позволят да отворим файла или ще изпищят, че има хардуерни проблеми примерно. Това е измислено и гарантирано доста преди jpeg-ците да почнат да ни запълват hdd-тата. Важи и за цд-та, двд-та и тем подобни - ако няма хардуерен проблем или външна (допълнителна, вторична намеса с write access в/у файла, може и вирусче примерно да е), няма как да стане.

Дата:   05-03-09 22:57

Наистина забравих да уточня - преди прехвърлях снимките директно от апарата (A720 IS) с кабел. Преглеждам снимките на харда, всичко е ок. След няколко часа почвам пак да ги гледам - изненада. Сега почнах да ползвам кард рийдър (минах на друг апарат и стандарт памети - от SD на CF) но отново се появява проблема. Рядко, но се появява. Хардовете, на които прехвърлям, са IBM 20 ГБ на доста години и Seagate 160 ГБ на около 5 години. Конкретния компютър в последните няколко години се ползва рядко, така че поне големия хард не би трябвало да има проблеми от износване, освен от стареене. Не съм много наясно как стоят нещата там. Но точка 1. от списъка на Асахи отпада, тъй като ако не съм изтрил снимките от паметта, след това ги прехвърлям на ново и нямат проблеми. За мен остава точка 3., но не ми е ясна причината. В този ред на мисли бихте ли предложили програма за проверка на харддиск за бед сектори ? Ъпдейти на чипсет/дъно не съм правил, но преди миналото лято не съм имал такъв проблем. Овърклок също не съм правил.

Дата:   05-03-09 23:02

ъпдейтвай си драйверите на USB-тата - на всичките ръчно ...

Дата:   05-03-09 23:11

[smilie5]
Бях свидетел на нещо подобно, което се оказа бъгав хардуер, преди 10-тина години - двускоростно ЦД (най-добрата скорост за времето си), от което се копираше страшно бързо на хдд, но прехвърленият файл нямаше нищо общо с оригиналния освен дата и размер [smilie10] [smilie5]. В/у хдд-то се копираше файл със същата големина и не-нулев (т.е. разгледан бинарно съдържаше байтове, които не са нули), но нямащ нищо общо с оригиналния файл.

При подобен проблем бих пробвал да направя сравнение м/у копиран и оригинален файл, примерно с функцията "Compare by content", която е вградена в Total Commander. Ако има различия - има някакви хардварни проблеми, които трябва да се оправят. Но веднъж записани 100% ОК в/у хдд - няма как да се променят!

Дата:   05-03-09 23:14

освен ако...

Дата:   05-03-09 23:17

...някой (нещо) не ги промени [smilie5]
[beer]

Дата:   05-03-09 23:40

Ще пробвам с "Compare by content" следващия път, когато ми се отдаде възможност. Ще се поразровя и за драйвери за USB-тата на дъното. Също така предстои и преинсталация, но този път win-a ще е на големия хард, а малкия ще остане или изключен или като втори. В момента малкия ми е мастър, което не е особено добра идея най-малкото, защото е на 5400 rpm, а големия на 7200, но това е друга тема. Благодаря за отговорите [smile]

Дата:   05-03-09 23:48

При мен са се повреждали файлове (много рядко) при записа на картата във фотоапарата. Превюто се вижда, но файлът е с липси. Влезне ли файла във Уиндоуса шансовете за безнаказана повреда рязко падат.

Re:
Автор: jokevcv   
Дата:   06-03-09 08:22

Борко, виж от кога не си преинсталирал, ако е от доста време вземи направи един преинстал на Уин-а. Когато копието е доста старо и са се насъбрали много грешки понекога се получават такива проблеми, уш никакви признаци пък нещо все не е наред. И аз съм на мнение че повреждането на вайла може да стане при самото прежвърляне, а не след това.

Автор: d256h   
Дата:   06-03-09 08:40

Здрасти edkо!
Мотористите са като ято..

Прочетох постовете, но не видях допускане за прецакана памет.
Не знам какъв е истинския проблем, но за мен сниманите кадри са по-важни от хардуера затова препоръчвам да си купиш един външен диск 1Тб и да си преточиш всички снимки на него за архив. За 250лв може да се намери достатъчно добро устройство.

Щом техниката ти е започнала да се скапва, по законите на гадостта, то тя със сигурност ще се скапе, така че инвестирай в нова техника!

Автор: PhrozenCrew   
Дата:   06-03-09 09:19

Преди всичко провери дали чексумите от картата и от харда на един и същи файл съвпадат. За тази цел можеш да ползвам програмката на Nero:
Nero MD5 Verifier
Ако съвпадат проблема е в виувъра, който ползваш, или в Win.

Аз също мисля, че проблема може да е софтуерен.
Когато ми докарат компютър с подобни проблеми винаги първо го проверявам под някое LiveCd. Мисля, че най-лесна и малка дистрибуция, която има всичко необходимо за нормална работа е Slax. Тя ще ти покаже дали наистина проблема е хардуерен. Теглиш ISO-то, записваш с опцията Burn -> Burn Image и след това бутваш от CD-то.
http://www.slax.org/

Ако се окаже, че снимките са наред или пък под Slax прехвърлянето от апарата към компютъра е без проблеми, тогава можеш да се замислиш за гадинки или прецакан Win. Направи следното:
1. Дръпни си gmer и провери за руткитс. Това са програми, които трият всичката информация за себе си от процеситеи и могат успешно да скрият вирус от антивирусната. Пусни gmer и виж дали ще се появят червени редове в скана.
http://www.gmer.net/index.php

2. Не зависимо какво е намерил или не gmer те съветвам да провериш харда за вируси без да е стартиран Windows. Това можеш да направиш с най-популярната антивирусна програма Kaspersky. Можеш да си изтеглиш безплатна версия на програмата, портната до Linux LiveCD - Kaspersky Rescue Disk.
http://www.softpedia.com/progDownload/Kaspersky-Rescue-Disk-Download-100454.html
Сканирай с кашпереца и виж дали всичко ще е наред. Файла се записва по същия начин Burn -> Burn Image

Ако никъде няма проблеми можеш да използваш и софтуер за сканиране на проблеми с хардуера. Отново се използва LiveCd - Hiren's Boot CD:
http://www.hiren.info/pages/bootcd
Диск със страхотни инструменти. С него можеш да провериш и RAM-a, и харда. Разгледай на сайта какви възможности ти дават приложенията, които са натъпкани вътре.

След като изпълниш някоя от тези стъпки можеш да ни кажеш какво е станало. Все ще измислим нещо, но определено най-важното е да се види от къде идва проблема. Аз така бих направил.

Публикацията е редактирана (06-03-09 09:55)

Автор: nechovek   
Дата:   06-03-09 09:29

Защо не си пуснеш един чекдиск с опция ф , имай предвид , че този ibm 20gb е един от най скапаните дискове благодарение на тях хитачи имаха възможността на ги купят

Re:
Дата:   06-03-09 09:48

PhrozenCrew
[smilie10]

Или да отиде да даде 10 лева да му направят всичките манипулации [smilie5]

Автор: nacho1   
Дата:   06-03-09 09:48

идентичен проблем съм имал само преди време, когато снимах с едно Дейзи 334 (каква радост беше, че е цифров, а сега ме е яд, че първите ми снимки са с токова качество[smilie2] ) .. и при мен беше доста учудващо , че след време се получаваше този проблем със снимката (в интерес на истината твърде рядко). Но веднъж получил се снимката все така се визуализира. Не съм правил опити за поправка .. играчката е твърде голяма според мен , а имам достатъчно други снимки. Мислил съм си винаги, че това се получава, когато харда поради някаква причина прескочи бит (сектор или някаква единица) .. сега всички ще скочите, че сумата няма да е същата ... харда си подрежда битовете и е невъзможно и тн..тн .. но преди доста години имах инцидент с харда. Всичко се омаза в харда на ниво DOS ... имената на файловете бяха станаха нечетими ... някакво странно размазване ... имах приятел , които дори не успя да ми обясни какво точно е станало, но възвърна информацията на харда почти на 100% или поне не съм забелязал поражения досега, а от тогава съм сменял конфигурацията 2 пъти ... та според мен не си тормози главата с това каква е точната причина - прави веднага копия на CD/DVD ,ако при записът му няма такъв проблем ... [smilie24]

Автор: leo34   
Дата:   06-03-09 09:52

Миналата година имах същия проблем. Бях си дръпнал една програма за дефрагментация за диска (не си спомням точно коя беше) и след дефрагментацията забелязах, че доста снимки са придобили същия "дефект" като на твоите. Но още по-чудното е, че доста преди дефрагментацията повечето снимки си ги имах на CD-та и след дефрагментацията като отворих някоя снимка от CD-то се оказа, че и снимките на този диск са със същия "дефект" [smilie10] Не съм се сетил тогава да го пробвам на друг компютър дали пак така ще се отворят. Но на този същия комп дори след преинстал останаха така "дефектни" (тези от диска включително), а преди като съм ги записвал в диска не бяха такива [smilie10]

Публикацията е редактирана (06-03-09 09:54)

Re:
Дата:   06-03-09 10:14

"Можеби са Те" [ezik]

Re:
Дата:   06-03-09 10:50

jokevcv - от доста време не е преинсталиран, така че му предстои много скоро, но както вече казах - на големия хард, а малкия временно (поне) го изключвам от системата след форматиране на дяловете му.

d256h - не съм Едко, не само той има привилегията да кара лилава Хонда [smile] За външен хард може да помисля, но ще е по-нататък. Не знам дали техниката е започнала да се скапва хардуерно или е само софтуерно.

PhrozenCrew - ще видя кои от описаните от теб неща са по силите ми, въпроса е само в това, че скоро няма да имам възможността да се занимая с този компютър.

nechovek- не знам дали този 20гб е от най-скапаните, но го ползвам от 7-8 години и горница, а проблема почна да се появява миналото лято. Съвсем нормално ще е да се е скапал хардуерно, но до сега други проблеми с него не съм имал. А и не съм забелязвал да ми се прецакват други файлове освен jpg. Добре, че по-ценните кадри вече са ми в RAW или поне psd, но все пак.

nacho1 - Преди доста време бях записал един диск със снимки. Като го отворих веднага след записа - половината бяха прецакани по този начин. Гледам ги на харда - ок. Записах ги наново и прехвърлих вината на компакт диска или процеса на записване.

leo34 - [smilie10] [smilie10] [smilie10]

А възможно ли е поради хардуерен проблем с малкия хард, файлове, прехвърлени директно на големия също да се омазват ? Трансфера на информация от апарата (кард рийдъра) от RAM-а директно на дадения партишън ли се прехвърля или ?

Автор: PhrozenCrew   
Дата:   06-03-09 10:59

Качи някоя повредена снимка на ФТП или другаде за да видим какво става вътре с информация. Но не я обработвай по никакъв начин - оригинал.

Дата:   06-03-09 11:07

Ето я - http://crematory.hit.bg/IMG_0005.jpg

М/у другото я имам и в читав вариант, но не мога да я кача скоро, на въпросния компютър е, който не е при мен.

Публикацията е редактирана (06-03-09 11:13)

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »