"НЕ" НА КРАЖБИТЕ НА СНИМКИ ОТ ИНТЕРНЕТ!

Нелогично е, че днес, когато почти всеки има фотоапарат, във всеки телефон има вградена камера и притежаваме ред други записващи устройства, кражбите на снимки са придобили такива огромни размери и няма да е пресилено ако наречем явлението епидемия. Снимки се крадат поголовно, от тийнейджъра, който иска да се изфука пред прителката си, колко е надобрял с фотоапарата, до най-авторитетните медии, които подържат цели екипи от фотографи на щат.

Абсурдът стига до там, че Великотърновска туристическа фирма, чиито офис е на метри от Царевец, открадна кадър от Царевец на софийски фотограф. Защото е по-лесно да напишеш в Google "Царевец" и да смъкнеш първото попаднало ти изображение, отколкото да направиш няколко крачки и едно "щрак" или честно да закупиш това, от което имаш нужда. Подобни действия създават работа за години на куп адвокати, съдии и вещи лица. Все по-често резултатът за извършителите на подобни кражби е загуба на няколко хиляди евро, грешни пари, за обещетения и разноски по дела. Единични съдебни процеси, обаче не могат да спрат порочната практика. Кражбите продължават, от най-простото "copy-paste", през уж коректното позоваване на източника - "снимка - интернет", та чак до други по-сложни схеми.

От тези схеми няма печеливши. Губим всички. Губи и фотографът-аматьор, който публикувал някъде снимка за съвет, утре ще я види като илюстрация на статията в някоя медия. Губят и медиите, които днес ще дръпнат за по-лесно снимка, утре по същата схема някой ще им открадне цялото съдържание.

Ние, екипът на Фото Форум, казваме СТИГА!
Всеки ден някой от нашите потребители е потърпевш. Всеки ден във форумите ни има теми за неправомерно използване на снимки.

БЪДИ ДОСТОЕН ЧОВЕК, А НЕ КРАДЕЦ! Снимай със собствения си апарат, вместо да копираш чужди кадри. По-добре да направиш любителска снимка, но своя, отколкото да откраднеш чужда.

Каним всички - фотографи, създатели на изображения, медии, потребители на изображения, всички които споделят нашите виждания, да се присъединят към нас. Нека да направим една масирана медийна и интернет кампания. Да кажем "стига" на безконтролното смъкване на снимки и съдържание от интернет.

     Подкрепете ни във Фейсбук или във ФОРУМА НА САЙТА

Ако мислите като нас, ако искате да ни подкрепите, поставете някой от нашите банери на страницата си.

 

Наши партньори, които вече ни подкрепиха:

http://www.nikolaydimitrov.com , http://martin.mitov.org , http://www.microstock-bg.com/forum/discussions/ , http://mikkro.com , снимки от България , http://chitsujo.blogspot.com , http://photosbg.net/mythblog/ , http://www.volene.com/blog/ , http://bulgariaturism.blogspot.com/ , http://djunev.info/ , http://photo-advert.host56.com/
Банери, които можете да поставите на сайта си: