Olympus представя нова компактна и лека професионална камера

18.02.2020 y.
Olympus представя нова компактна и лека професионална камера

Olympus представя нова компактна и лека професионална камера OM-D E-M1 Mark III

На 12 февруари 2020г. – Olympus обяви нов професионален модел камера, създаден с идеята за изключителна мобилност - OM-D E-M1 Mark III. Най-новият модел OM-D разполага с много добра система за стабилизиране на изображението със 7,5 стъпки компенсиране скоростта на затвора, с нов процесор за изображения (TruePic IX), с високо прецизен и бърз автофокус, както и други различни функции за снимане. Със своя компактен и лек дизайн E-M1 Mark III предефинира бързото снимане без суетене, без това да нарушава качеството или производителността на снимане. В комбинация с широката гама от висококачествени обективи M.Zuiko, тази система на практика не оставя никакви ограничения пред професионалистите. 

Най-голямото предимство на Olympus е невероятната мобилност, благодарение на компактната и лека система: камера + обектив. Това е камера на половина по размер и тегло спрямо други камери със сменяема оптика. Комбинацията с големите възможности на системата за стабилизиране на изображението води до остри, висококачествени снимки и видеоклипове в различни условия и сценарии. Новият OM-D E-M1 Mark III прави тези предимства достъпни за всички фотографи, търсещи професионалнa техника, която да не ги обременява с тегло и размери. Въпреки че камерата е подходяща за всички фотографски жанрове, нейните възможности я правят особено полезна за снимане в движение, като напр. снимки сред природата, диви животни и птици, както и създаването на филми без външни стабилизатори. 

Високо качество на изображението, подпомогнато от взаимодействието на много-добрата стабилизация на изображението, с нов процесор за изображения, събрани в компактно тяло. 

Камерата притежава много добра система за стабилизация на изображението, която позволява снимане от ръка във всякакви ситуации. Когато синхронизирате 5-осевата стабилизация в тялото с тази в обектива, с E-M1 Mark III можете да постигнете изключителните 7.5 стъпки компенсация на затвора. Такива нива на компенсация ще Ви позволят да снимате на тъмно или с много дългофокусни обективи без да ползвате статив, а това отваря съвсем нови възможности пред фотографите и видеографите. А ако разчитате само на вградената в тялото стабилизация, с всеки обектив Micro Four Thirds ще имате до 7.0 стъпки 2. 

Доброто качество на изображенията благодарение на новия процесор TruePic IX и функция High Res Shot  - Комбинацията на ТruePic IX с 20.4 Mр Live MOS сензор и  гамата от обективи М.Zuiko гарантира минимален шум при високи стойности на светлочувствителност и много добри изображения с минимални изкривявания по краищата на кадъра. За онези, които искат висока резолюция, на разположение е функцията 50MP High Res Shot от ръка без статив. При употреба на статив можете да достигнете ултрависока резолюция около 80 MР в RAW и JPEG. 

Live ND за ефекти, наподобяващи ниски скорости на затвора без ползване на ND филтър -  Live ND – това е нещо познато ни от OM-D E-M1X. Потребителите могат да избират нивото на ефекта от ND2 (1 стъпка) до ND32 (5 стъпки) и да проверяват ефекта във визьора преди да направят кадъра. Тази функция елиминира нуждата от смяна на оптични ND филтри, нужни за различните сцени или обективи. 

Влагозащита и други забележителни технологии Olympus, които гарантират надеждност дори и в най-суровите условия. Здравото магнезиeво-алуминиево тяло на OM-D E-M1 Mark III осигурява добре известната прах-/влаго и студозащита на Оlympus, благодарение на която безгрижно снимате във всякаква среда.                             

Висока скорост на зареждане през USB дори и докато снимате. Литиево-йонната батерия BLH-1 може да се зареди за по-малко от 2 часа докато стои вътре в камерата, ако ползвате външно захранване през USB3. E-M1 Mark III е съвместим със стандарт USB PD (USB Power Delivery) и може да ползва външен източник / power bank, за да си осигурите по-продължително снимане, което е супер полезно при астрофотография или работа на много студени места. 

Подобрена защита от прах и много здрав затвор - Olympus е известен със своята технология SSWF (Super Sonic Wave Filter), при която вибрациите са G4 30,000 пъти в секунда, с които мощно се изхвърлят всички прашинки от сензора. Покрието е същото като това в OM-D E-M1X, което гарантира, че прахта няма шанс да стигне до сензора, а така се намаляват петната до 1/10 от тези при конвенционалните камери. Затворът на Е-M1 Mark III е програмиран и тестван да издържи до 400 000 сработвания, което доказва високата надеждност на техниката и осигурява спокойствие на професионалните фотографи. 

Високоскоростен и прецизен автофокус с нови иновации - Starry Sky AF и подобрено разпознаване на лице/око OM-D E-M1 Mark III е със 121 напълно кръстосани точки фазов автофокус, така че да фокусирате по всички зони на екрана. Осигурено е 75% покритие по вертикала и 80% по хоризонтала и така можете да проследявате бъзо движещи се обекти с висока прецизност. За разлика от DSLRите, тук нямате деградация на точността на AF, ако ползвате бърз обектив. E-M1 Mark III е с прецизно фокусиране дори и с обективи с голям диаметър като тези на f1.2. AF/AE tracking е възможно със скорост 18 fps с пълна резолюция 20,4 Мр. Обектът може да се следи и във визьора, което прави проследяването още по-акуратно. 

Mултиселектор за бърза смяна на АF зона без да променяте композицията или да сваляте очи от визьора -  Мултиселекторът, който беше анонсиран при E-M1X, ще позволи бързо превключване на AF от едно място към друго, докато гледате през визьора. Можете да го ползвате и при серийно снимане, което значи, че дори и животни с непредвидими движения ще бъдат на фокус – особено полезно за wildlife фотографите. AF target loop setting is also 

Advanced Face Priority / Eye Priority AF - С Face Priority / Eye Priority AF автоматично се откриват лицата и очите на хората и фокусът е върху тях. С новия процесор TruePic IX този алгоритъм е подобрен и помага при по-малки лица или при странично положение на главата. Сега вече можете да фокусирате и през дисплея,  докато снимате видео, а детекцията може да се включва или изключва само с един бутон. Тези функции ще направят Е-M1 Mark III любима камера за много влогъри. 

Нова функция за астрофотография - Starry Sky AF - Starry Sky AF е функция, която революционизира астрофотографията. В миналото фотографите разчитаха само на ръчно фокусиране, докато тук е осигурен нов алгоритъм за прецизен фокус дори и върху наймалките звезди в небето. Единият от двата режима в Starry Sky AF е Speed Priority (default/по подразбиране), с който се приоритизират скоростта на фокусиране и цялостния AF процес за кратко време. Благодарение на мощната стабилизация, тази функция прави възможна астрофотографията с широкоъгълен обектив от ръка без статив. Вторият режим Accuracy Priority използва фино настройване на фокуса и е ефективен при ползване на телеобективи. 

Множество функции като Pro Capture и 4K видео от ръка, които подпомагат креативните фотографи - Pro Capture режим за бъзро отлитащи моменти в ситуации, които са неочаквани или трудно предвидими Pro Capture режимът е подходящ за запис на сцени като излитането на птица например. С Pro Capture камерата започва да снима при спусъкбутон, натиснат наполовина. В буфера се записват до 35 RAW изображения в пълна резолюция. В момента, в който натиснете докрай спусъка и започне истинското снимане, Вие вече имате предистория на събитието и можете да изберете нужния Ви кадър.  

Режим B от програмния диск е настроен за бърз достъп до Live Composite - OM-D E-M1 Mark III има налична функцията Live Composite, при която множество кадри се наслагват един върху друг при една и съща скорост на затвора и така се композира финален кадър. Тази функция помага да се избегне честия феномен на прегаряне на кадъра при дълги експозиции. Фотографите могат да следят прогреса при запис в реално време - например следите, които оставят фаровете на колите  по тъмно. С бързия достъп до режим В използването на Live Composite, Live Bulb и Live Time става изключително лесно.  

OM-D Movie за 4K/C4K снимане от ръка - E-M1 Mark III има специален IS режим за снимане на видео. Електронната стабилизация в комбинация с 5-осевата в тялото дава допълнителна сила при стабилизиране на видеото. Това позволява снимане без статив или други стабилизиращи устройства, дори във висока резолюция, където обикновено се усеща ефектът от мърдане на камерата. 

Ползата от log shooting за градиране на цветовете - Tози модел поддържа ОM-Log400, с което се осигурява снимане без загуба на детайл в сенките или много светлите участъци. Заедно с това имате голяма свобода при градиране на цветовете. За да се подобри Live View изображението, е добавена функция View Assist, с която се конвертира color gamut към Full HD standard BT.709, еквивалентен за дисплей. 

High-res аудио запис с LS-P4 PCM рекордер - Ако ползвате Olympus рекордера LS-P4 като външен рекордер, ще подобрите значително качеството на аудиозаписа при видео.  С новата версия 1.10 за LS-P4, която излиза заедно с OM-D E-M1 Mark III, Slate Tone функцията (особено ценна за редактиране на звука) и Test Tone ще съпортват настройката на нивата на запис.  

 

 

Calibration scale

Do you see all degrees clearly? If not, calibrate your monitor.