AF-S Nikkor 20/1.8G ED и някои размисли относно светлосилните широкоъгълни обективи

дата 15.10.2015 г.  |  автор Бони Бонев - boni  |  http://bonibonev.com/

Целта на тази статия е да представя AF-S Nikkor 20/1.8G ED. Ще го направя с примери от реални снимачни ситуации и малко разсъждения на тема широкоъгълни светлосилни обективи.

 

 

 

Често когато стане въпрос за широкоъгълен обектив, първата асоциация е с жанровете пейзаж и архитектура. Наистина широкоъгълните обективи са много популярни за подобен род фотография и няма как да се изявяваме  в тези жанрове без подобни обективи. В същото време пейзаж, интериор, екстериор се снимат на по-затворени бленди, за да бъде максимално рязко изображението по целия кадър и съответно от статив т.е. в тези случаи нямаме нужда от голяма светлосила.

За какво тогава се правят широкоъгълни светлосилни обективи? Отговорът на този въпрос е свързан с понятието "разказ от първо лице" . Вероятно сте чели много такива разкази, в които главният герой говори от свое име и самият разказвач е участник в събитията. Този тип разкази често са по-въздействащи заради съпричастността на автора към действието. По същият начин можем да възприемем и разказвачът - фотограф. Не случайно един от най-великите репортажисти на 20-ти век, Анри Картие Бресон, е предпочитал да използва къси обективи, така че да се усеща присъствието му в кадъра. По същият начин снима и Дейвид Алан Харви от National Geographic . За тази цел  обаче, имаме нужда и от добра светлосила - няма как да уловим мига, ако трябва да използваме статив или да развалим естествената атмосфера със светкавица. Такива снимки често се правят в динамични условия и е много по-важно да уловим духа, настроението и атмосферата, отколкото да покажем перфектна острота и липса на шум при отваряне на файла на 100% . С навлизането на цифровите технологии много хора започнаха да асоциират добрата фотография с файл, разпънат на монитора и изследван пиксел по пиксел. Което е жалко... Разбира се, всички снимки показани по-долу, можете да свалите в пълен размер на компютъра си. За целта първо кликнете на снимката, тя ще се отвори според размера на монитора ви и след това я свалете с десен бутон и save-as.

 

 

 

 

 

 

Nikkor AF-S 20/1.8G ED позволява да снимаме от доста близки дистанции ( около 20см), така че можем да направим интересни ракурси:

 

 

Варио обективите се смятат за светлосилни ако са с бленда 2.8. Такива са много популярните при всички марки 24-70/2.8 . Реално обаче те са компромисни обективи - нито са толкова светлосилни, нито са толкова широкоъгълни в късия край, нито са достатъчно дългофокусни за да са пълноценни за портрети. В същото време са доста скъпи.  Професионалистите, които са обичайните им собственици ги обичат, защото са удобни и универсални. Закачаш един 24-70/2.8 и може да снимаш цяло събитие само с него. По принцип е така, но при условие, че носите две тела, е много по-удачно на едното да сложите 50/1.8 или 50/1.4, а на другото 20/1.8 или 24/1.8(1.4) и един 85/1.8 (1.4) в джоба. С 20, 50 и 85мм и две тела, вие покривате много повече ситуации, отколкото с 24-70/2.8. Освен това имате между 2 и 4 пъти повече светлина ( от 1 до 2 стопа) , което може да ви спаси при по-лоши светлинни условия и да ви позволи да направите по-интересна снимка, използвайки естественото осветление.

Липсващите милиметри между 20 , 50 и 85 спокойно можете да компенсирате с "крачното варио" . От една страна това е полезно движение за поддържане на физическата ви форма, а от друга е промяна на гледната точка. С варио обектива си стоите мързеливо на едно място и само въртите гривната. С твърдия обектив променяте положението си спрямо обекта, така че снимките ви са много по-раздвижени и с различни гледни точки.

 

 

 

Широкоъгълните светлосилни обективи са ми любим инструмент, когато отразявам събитие в църква. Такова събитие е сватбата. Често светлината не е достатъчна, а време за статив няма. 24-70 понякога ми идва дълъг, а да нося и 14-24/2.8 е много като допълнително тегло. В този случай лекият 20/1.8 е идеален вариант . С него правя много общи планове, като ги комбинирам с близки портрети и детайли, заснети с 85/1.4.

 

 

 

 

20/1.8 е полезен обектив и при нощна сесия, когато снимаме нощни портрети от ръка, използвайки светлините на улични лампи, витрини и т.н. Разбира се, 85/1.4 ми е основен при този тип фотография, но 20-цата внася разнообразие.

 

 

 

Обективът е подходящ и за заснемане на интериор. За този тип фотография се използва статив, но снимките, които ще видите по-долу са заснети инцидентно при мое случайно посещение в шоурума на Miele и поради тази причина съм снимал от ръка на сравнително отворена бленда.

 

 

 

 

 

Не съм пейзажист, но няма как да не публикувам един класически пейзажен кадър с този обектив.

 

 

 

Един от недостатъците на Nikkor AF-S 20/1.8 e видимите хроматични аберации в края на кадъра, независимо от това на каква бленда снимаме. Добрата новина е, че се коригират лесно.

 

Ето такъв пример на бленда 5.6 :

 

 

Обърнете внимание на стълба (кроп от най-лявата част на снимката)   - в ляво е с коригиране на аберациите, в дясно е без :

 

 

При бленда 1.8 се забелязва винетиране и леко омекване по краищата на кадъра, но едва ли някой снима пейзаж при толкова отворена бленда :

 

 

При по-затворени бленди, нещата се подобряват значително :

 

F2.8:

 

 

 

F4.0:

 

 

F8.0:

 

 

 

Като заключение мога да кажа следното : AF-S Nikkor 20/1.8  е лек, компактен и светлосилен широкоъгълен обектив с бърз АФ и висока острота. За мен обективът е много подходящ като основен елемент от триото 20/1.8, 50/1.8 и 85/1.4. Реално с тези три обектива и две тела мога да покрия по-голяма част от нуждите си като сватбен и репортажен фотограф. За някои други по-тежки ситуации използвам тежката артилерия в лицето на добрата стара помпа 80-200/2,8. Въпреки че напоследък открих и друга интересна алтернатива, заменяйки едното фул фрейм тяло с лекия Nikon 7200. Така вече вместо 20, 50 и 85 имам също 30, 75 и 130. А 85/1.4 ( или 1.8) на 24мп кропка от висок клас с нищо не отстъпва на варио с бленда 2,8 на фул фрейм, дори напротив... и реално върши работа в диапазона от 85 до почти 200 при отсечки . Но за това с примери и подробности в една следваща статия:)

Страници:  1

  • Разходка из София

    От Mihail Dimitrov


    Една разходка из София на 17.7.2020
  • Панорамно от върха втория по височина връх в България след Мусала -2914м н. в.

    От Георги Димитров    Тръгнах сутринта в 6:00 към хижа Вихрен паркирах ме колата и се насочих към върха вървях 5 часа следвайки маркировката четох вкъщи ,че прехода е около 3 часа и осъзнах ,че съм объркал пътеката след като се качих на билото на вр. Тодорка погледнах и видях ,че върха който ми беше за цел е пред мен. Върнах се от началната си точка от където бях тръгнал и поех към върха вървях вървях и докато спирах да пия вода гледах красотата на България. Стигнах поляната на която имаше различни надписи спях за 15 мин за да си поема въздух и потеглих към върха след 9 часово вървене се качих на Вихрен от там се гледаше в далечината гр. Банско и околните села около него . На слизане видях диви кози които пиеха вода от стичащата се вода от върха. Вървях надолу и в подножието се виждаше х. Вихрен която ми беше началната точка. Слязох долу пих вода от чешмата и така завърши 13 часовия преход.