Въздушна фотография с Dji Mavic Pro

Едва ли има фотограф или видеограф, който да не е имал желанието да полети в небето само за да може да отрази невероятните гледки и моменти от тази перспектива. Това желание обаче винаги е възспирано от огромната инвестиция, която трябва да бъде направена за това удоволствие. В миналото дроновете се разделяха на две категории – тези, които са изключително евтини, но не снимат добре и  тези, които са изключително скъпи и правят невероятни кадри. От китайския гигант DJI видяха тази огромна дупка в пазара и през 2016 г. пуснаха своето бюджетно решение – DJI Mavic Pro. Не се заблуждавайте от думата “бюджетно“, защото този дрон, освен, че е с компактни размери, прави повече от невероятни снимки с изключително качество.

Преди DJI да пуснат Mavic Air и Spark, Mavic pro грабна вниманието на професионалистите, след като бе едва вторият компактен професионален дрон след този на GoPro – Karma. Сравнен с Карма, Mavic Pro е доста по-успешен, като не показва никакви отклонения в управлението чрез радио синхронизация и никакви странични дефекти, за разлика от своите конкуренти. Дронът на DJI е първият от своя род, който може да записва в 4K резолюция с 3-осова стабилизация (гимбъл) и в същото време буквално може да се побере във вашия джоб (стига да е малко по-дълбок от стандартния). И всъщност това е най-привлекателната част на този дрон – неговата компактна големина, която позволява да бъде взет навсякъде и по всяко време, а фотографите и видеографите, които са свикнали да носят 20-килограмови чанти биха оценили това. Естествено, компактните размери носят и своите негативи, тъй като е изключително лесно на по-големи разстояния да изгубим видимост на дрона, както на няколко пъти ми се случи при последните полети. Това не трябва да ни тревожи много, защото от DJI са се постарали да вградят всякакви предпазни механизми срещу загуба и удари. Mavic Pro не позволява изкачването на по-голяма височина от 350ft (106 метра), а обхватът на дистанционното може да достигне до невероятните 7 км. Ако има вятър или други пречки пред дрона, то това веднага е сигнализирано на вашия дисплей чрез апликацията Dji Go. Също така една допълнителна защита е  Dji Care Refresh, която служи като каско за вашия дрон и независимо какво ставс с него, по ваша вина или не, то DJI ще заменят вашия дрон до два пъти на година.

Макар защитите на Mavic Pro да са много, понеже е бюджетно решение, сензорите, които предупреждават дрона за наближаващи обекти, са само отдолу и отпред, за разлика от по-масивните модели като Phantom 4 Pro и Inspire 2, които имат сензори отгоре, отзад и от двете си страни. 

 

Сензор
1/2.3” (CMOS), Ефективни пиксели: 12.35MP (Всички пиксели: 12.71MP)
Резолюция на изображението
4000х3000
Обектив
FOV 78.8° 26mm (35mm формат) f/2.2
Видео
C4K: 4096×2160 24p 4K: 3840×2160 24/25/30p 2.7K: 2720x1530 24/25/30p FHD: 1920×1080 24/25/30/48/50/60/96p HD: 1280×720 24/25/30/48/50/60/120p
ISO светлочувствителност
видео: 100-3200 фотография: 100-1600;
Електронен затвор
8сек - 1/8000сек.
Капацитет
Micro SD™ до 128 GB. Class 10 или UHS-1
Тегло
734г.
Време на полет
27 минути

 

От компанията твърдят, че времето на полет е 27 минути при максималната скорост в спортен режим 65км/ч., но при нормална употреба без спортен режим максимумът на една нова батерия е 24 минути при движение с 14 км/ч. Важно е да отчетем, че включването на спортния режим, за който си има специален бутон на дистанционното, изключва всички  сензорни защити на дрона и отговорността за неговото успешно приземяване остава изцяло в наши ръце. 

 

Неща, които трябва да направим преди своя първи полет:

1. Задължително изтеглете приложението Dji Go и го свържете с дрона у дома си, за да може софтуерът на дрона да бъде актуализиран преди полет. Приложението е около 250 MB, но след свързване с телефона и изтегляне на цялата необходима информация размерите нарастват до 4 GB. Ето защо е разумно да актуализирате цялата информация през Wi-Fi.

2. Уверете се, че телефонът ви, който ще играе ролята на дисплей и се свързва с дистанционното, батериите на дрона и батерията на самото дистанционно са заредени. Ако дистанционното се окаже без батерия, успешното приземяване на дрона ще бъде почти невъзможно.

3. Ако дронът прави своя първи полет или софтуерът е обновен, то калибрацията му е задължителна. Приложението Dji Go дава подробни инструкции за калибрацията на дрона.

4. Уверете се, че мястото, на което искате да направите своя първи полет, е безопасно.

5. Включете дистанционното, след това дрона и свържете телефона си в тази последователност.

6. От тук нататък имате две възможности – или да се опитате да направите своя първи полет самостоятелно, или да включите симулатора, който ще ви помогне да го направите стъпка по стъпка.

Всички снимки по-долу са без каквито и да е било корекции и идват направо от дрона. Целта им е да се запознаете с качеството на видеото, цветовете и снимките на Mavic Pro.

Сравнение на ISO светлочувствителност при нормални условия:

(клик за оригинална снимка)

 

Максималната светлочувствителност на Mavic Pro е ISO 1600 за фотография, като дронът се справя страхотно при добри условия. Ако разгледаме внимателно примера по-горе, ще забележим, че в по-светлите участъци почти няма видим шум, но в по-тъмните, като стрелката и надписа 360° шумът личи. 

(клик за оригинална снимка)

 

Ако сте професионалист, едно от главните неща, които биха ви вълнували, е „как се справя Mavic Pro с остротата в изображенията“. Дронът се справя страхотно с остротата, когато има добри условия и по-лошо, когато снимките са направени вечерно време или срещу слънцето. Липсата на добър динамичен контраст вреди сериозно на фокуса и остротата му. 

(клик за оригинална снимка)

(клик за оригинална снимка)

(клик за оригинална снимка)

Изходните файлове могат да бъдат Jpeg, DNG или и двете. Тъй като Mavic Pro позволява обработката и на суровите файлове това ни дава една голяма възможност за обработка на изображенията без разрушаването им.

(клик за оригинална снимка)

(клик за оригинална снимка)

Mavic Pro е изключителен дрон, както за професионалисти, така и за непрофесионалисти. Цената му започва от 1800 лв. нов и 900 лв. втора употреба, което го прави изключително достъпен и удобен за начинаещи, а управлението му е лесно и бързо усвоимо.

Автор: Ивайло Иванов / Сватбена фотография Ивайло Иванов