Фотокина 2010: Панасоник представи 16MP Lumix GH2 и сменяема 3D оптика



21. септември. 2010



На официална пресконфереция на Фотокина 2010 в Кьолн, Панасоник анонсираха новостите за 2010 година. Вицепрезидентът на компанията Мамору Йошида изненада приятно феновете на марката с новия Lumix GH2. Освен като обикновена камера, апаратът има възможността да прави и 3D снимки и видео с помощта на сменяем 3D обектив, който се поставя на мястото на нормалния. С това Панасоник затварят цикъла на 3D визията, като предлагат вече и за домашна употреба в любителския клас възпроизвеждащи и записващи 3D устройства.








На пресконференцията Панасоник представиха също и обективи за Микро 4/3 системата -  Lumix G14mm f/2.5 палачинка (28 mm еквивалент ) и теле варио  Lumix G 100-300 mm f/4-5.6 със стабилизация. Обещаха също така в най-скоро време да пуснат и още една светлосилна палачинка - Lumix G 25 mm f/1.4 . Но най-голямата изненада разбира се беше Lumix G 12.5mm f/12 стереоскопичният 3D сменяем обектив.



За всички, които смятат че пикселите в Микро 4/3 системата са недостатъчни, новият Lumix GH2 е с 16 мегапискелова матрица. В специално интервю за Фото Форум, мениджъра на фирмата за Европа - Свен Дабелщайн, обясни че в този модел Панасоник наблягат и на динамичния диапазон, който в сравнение с по-стария Lumix GH1 е повишен с два стопа. Новостите в камерата са много. Чувствителността е по-висока, възможни са вече 12800 ISO (за сравнение моделът Lumix GH1 има чувствителност до 3200). Сензорът е процесорът са по-бързи, автофокусът - също. При нормална скорост на автофокуса от 0.2 секунди, новата автофокусна система вече постига скорост от 0.099 секунди. Автофокусът също така е свързан с тъч-контрол, порсто докосвате върху екрата обекта, който искате да е на фокус. Lumix GH2 дава възможността да се снима фул хай-дефинишън видео (1920х1080 пиксела) с 50 кадъра в секунда, което покрива напълно стандартите на този формат. С Lumix GH2 вече всеки може да заснеме собствено 3D HD видео и да запази своите прекрасни моменти на 3D. При видеото също обещават по-добри резултати, в сравнение с предишните модели, които се постигат с по-ефективен алгоритъм на компресията и с отчитане на характеристиките на предишния и следвашия кадър от видеото. Това ще доведе до визия, подобна на кинолената, с много полутонове, градации и нюанси в кадъра.




Към видеокамерите на Панасоник, също има възможност да бъдат поставяни 3D конвертори. Те се поставят пред обектива.
Освен новостите, Панасоник продължават развитието на традиционните за марката серии. Хай-дефинишън компактните камери бяха представени с нови модели в различни разцветки, с големина, колкото мобилен телефон. Туристическите /TZ-серията/ апарати, стилните /LX-серията/ и ултразум моделите /FZ-серията/, също събираха погледите на посетителите на щандовете. Бяха на разположение новите ФЗ-100 и ЛХ5.
Различните категории камери и фотоапарати бяха разделени на няколко щанда, всеки от тях с уникална атмосфера - на кабаре, на бродуейска сцена, на будоар, на детска стая. През цялото време танцьори танцуваха и модели позираха на посетителите за тестови кадри с апаратите и камерите. Всеки желаеш можеше да изпробва лично техниката и на място да види резултатите. За по-любопитните имаше лекции и демонстрации на студийни фотосесии.
За съжаление рекламните материали бяха само на немски език.
      

снимки и текст: Георги Величков, 2010, Кьолн