Sony Awards 2014

дата 09.05.2014 г.  |  автор Foto Forum Admin - Admin  | 

 

От 01 до 18 Май Съмърсет Хаус в Лондон е домакин на световната изложба и конкурс Sony World Photography Awards L'Iris d'Or  . В красивите зали на бившето имение и резиденция, а в момента Дом за изкуства и култура, са разположени внушителни експозции от фотографии, заснети в различни точки на планетата. Любители и професионалисти от целият свят участваха в поредното издание на конкурса. Самият конкурс, както и изложбата беше разделен на две - за професионални фотографи и любители, а отделно и на много подкатегории и жанрове. 

 

 

 

По време на изложбата, организаторите от Sony, представиха два нови модела - Sony - SLT-A77mk2 и Sony Alpha 7s. 

Всички журналисти имаха възможност да тестват двете камери, но само в ограничени условия - залите и терасата на Съмърсет Хаус. Тъй като мострите бяха предпродукшън няма как да се публикуват снимки от камерите.

Основното, което направи впечатление при А77mk2 в сравнение с А77 е новата автофокусна система, с много по-добро покритие, повече АФ зони, кръстосани АФ зони и бързина.

Моделът А7s е особено интересен с видео възможностите си. Това е първият фул фрейм модел, при който информацията от сензора при видеозаснемане се чете изцяло. В същото време драстично е подобрена чувствителността и динамиката. Камерата записва 4к видео при включване на външен рекордер. 

Надяваме се скоро да получим тези модели за по-подробни тестове. 

Победителите в състезанието бяха обявени на  30 април, 2014 в хотел Хилтън Лондон.

Китайският любител-фотограф Chen Li бе обявен за фотограф на годината в конкурса за любители със снимката си  " Дъжд в древният град " Тя  бе избрана от над 65 000 снимки от целия свят . Чен Ли , който живее в провинция Хунан, е бил запален любител фотограф в продължение на повече от 30 години. Заедно с първото място, г-н Чен Ли получи и чек от 5000$.

Ето и снимката-победител (Публикуваме я с оригиналният коментар на автора) : 

Момент от награждаването : 

Останалите номинации :

Награда за най-млад  Фотограф на годината спечели 19 годишната Paulina Metzscher , Германия:

Наградата в категорията  за студенти спечели  - Scarlet Evans , UK

Американската фотографка Sara Naomi Lewkowicz спечели голямата награда в конкурса за професионалисти и 25 000$

Съдиите единодушно гласуваха за серията на  Lewkowicz  " Шейн и Маги " , един разказ за домашното насилие.  Чрез своя проект Lewkowicz се стреми да покаже по-дълбок поглед  към домашното насилие като процес , а не просто като инцидент . Тя изследва как се развива модела на насилие, последствията за жертвите , техните семейства и техните насилници . Историята е удивителна -  ужасяваща и нежна , яростна и необяснима , зловеща и трудна за разбиране .

 

Lewkowicz коментира : "Аз съм напълно зашеметена,  имаше толкова силни  работи, не предполагах, че ще спечеля.

Награди в категориите за професионалисти:

 

Трябва да отбележа, че не показваме целите серии, а само по две снимки от серия, които ни бяха предоставени като файлове от организаторите.

 

 

Архитектура - Ludovic Maillard, Франция

Изкуство и култура - Viviana Peretti, Италия

Кампания - Spencer Murphy, UK

Концептуален - Thomas Brummett , САЩ

Съвременни проблеми - Sara Naomi Lewkowicz , САЩ

Текущи събития - Guy Martin, UK

Пейзаж - Roei Greenberg , Израел

Лайфстайл - Myriam Meloni , Италия

Природа и диви животни - Michael Nichols , САЩ

Хора - Mario Wezel , Германия

Портретни снимки - Sophie Gamand , Франция

Спорт - Salvatore di Gregorio , Италия

Натюрморт - Amanda Harman , UK

Пътешествия - Ricardo Teles , Бразилия

Изключителен принос за фотография - Мери Елън Марк

 

Емблематичната американска фотографка Мери Елън Марк бе удостоена с награда за изключителен принос.

Мери Елън Марк е призната за един от най-влиятелните фотографи в света, а нейната работа се превърна в еталон за върхови постижения в областта на документалната фотография .

Преди церемонията имаше специална среща с Мери Алън Марк, на която тя прожектира свои фотографии, разказа интересни факти от живота си и отговори на журналистически въпроси

Някои от снимките на Mary Ellen Mark, които участваха в изложбата : 

 

Състав на журито :

 

Председател  W.M. Hunt (САЩ ) GEO, Isabella Icoz (Турция ) Art Advisor , Johana Neurath (UK ) Дизайн директор на Thames & Hudson Publishing, Poorna Bell (UK Ruth Eichhorn (Германия ) ) Lifestyle Editor , The Huffington Post, Hana Brenchley (UK ) Picture Editor ,  Guy Harrington ( UK) директор , Soho Management, Simon Barnett CNN Digital, Harry Hardie Candlestar (UK ) Panos Pictures / ТУК Press, Matthew Pillsbury (САЩ ) фотограф.

 

 

Кампания - Spencer Мърфи, UK
Концептуален - Thomas Brummett , САЩ
Съвременни проблеми - Sara Naomi Lewkowicz , САЩ
Текущи събития - Гай Мартин, UK
Пейзаж - Roei Greenberg , Израел
Лайфстайл - Мириам Meloni , Италия
Природа и диви животни - Michael Nichols , САЩ
Хора - Mario Wezel , Германия
Портретни снимки - Софи Gamand , Франция
Спорт - Салваторе Ди Грегорио , Италия
Натюрморт - Аманда Harman , UK
Пътешествия - Ricardo Teles , Бразилия
 
 
Изключителен принос за фотография - Мери Елън Марк
 
Емблематичната американска фотографка Мери Елън Марк бе удостоена с награда за изключителен принос.
Мери Елън Марк е призната за един от най-влиятелните фотографи в света, и нейната работа се превърна в еталон за върхови постижения в областта на документалната фотография .
 
 
 
2014 Почетното жури :
председател ; W.M. Hunt (САЩ ) GEO, Isabella Icoz (Турция ) Art Advisor , Йохана Neurath (UK ) Дизайн директор на Thames & Hudson Publishing, Poorna Bell (UK Ruth Eichhorn (Германия ) ) Lifestyle Editor , The Huffington Post, Хана Brenchley (UK ) Picture Editor ,  Guy Harrington ( UK) директор , Soho Management, Саймън Барнет CNN Digital, Хари Hardie Candlestar (UK ) Panos Pictures / ТУК Press, Matthew Pillsbury (САЩ ) фотограф.
Награди по категории:
 

 

Страници:  1

Коментари    
philip
12-05-2014 14:26

Чудесен разказ, все едно бях там! :)
-0 +2
rimohit
12-05-2014 14:29

Благодаря за споделянето! Общо впечатление е голямо различие в критериите между подобен род конкурси и интернет местата за споделяне на фотография...
-0 +1
J0R0
12-05-2014 14:48

Хубав разказ, ама тия галфони от журито ми разбиха цялата концепция за портретна фотография :)
Аз толкова години се мъча да убеждавам курсистите, че снимки на кучета, прасета, скакалци, делфини или прилепи НЕ СА портретна фотография.
-0 +5
boni
12-05-2014 15:08

Споко Жоро и аз ревах на място по този въпрос ама ми се усмихваха само:)
-0 +1
philip
12-05-2014 15:39

:))) J0R0, явно искат да си преосмислиш концепцията...
-0 +0
MauMyHa
12-05-2014 16:51

а, що няма макро?
-0 +1
boni
12-05-2014 17:50

Имаше макро в номинациите и в някои от вторите/трети места в категорията "природа", но нямам файлове и няма как да покажа всичко:)
-0 +0
mediac
12-05-2014 21:22

Откакто брадата жена спечели "Евровизия", това с животните дали е портретна фотография или не не би трябвало въобще да става тема за спорове. Снимките на кучетата са поносими и от тях на човек не му се повдига.
-2 +2
boni
12-05-2014 21:53

Извинявай, но това по-горе за Евровизия въобще нямаше място в тази тема.
-0 +0
mediac
12-05-2014 22:58

Съгласен съм, изтрий го.
-0 +0
sandart
15-05-2014 10:06

Интересен разказ! Благодаря!
-0 +0
rokalp
19-05-2014 23:13

И интересен, и пълноценен разказ. Бони, по-добър си от много журналисти!
-0 +0
За да оставите коментар трябва да минете през Вход.
 • Малкият човек/ Little man

  От Stanka Petrova


  Всеки ден срещаме хора по улиците, които изкарват препитанието си със събиране на вторични суровини от кофите за боклук. Обикновено това са роми. Някои от тях изкарват така прехраната си временно, за други това е постоянно занимание. Хубавото е, че те са намерили начин сами да се препитават, а не чакат на помощи. Когато разбраха, че искам да ги снимам, едни изразиха надеждата, че това ще промени живота им, че като пусна снимките, някой може да се смили и да си намерят по-добра работа. Други решиха, че ще продам снимките и ще спечеля пари от това на техен гръб и не желаеха да бъдат снимани. Обещах на един от тях, когото тук ще нарека Андрей, да не показвам снимки с него, за да не го види случайно някой от приятелите му и да му се подиграва. Наскоро излязъл от дом за сираци, той се опитваше да издържа семейството си - още непълнолетната си жена и детето си, със събиране на отпадъци, като с нетърпение чакаше жена му да навърши пълнолетие, за да може да излезе от България. Каза ми: "Бях с един българин във Виена. Там обаче се живее по-добре, в Пратера имаше баня за бездомници и можех да се изкъпя, и гладен не оставах, макар че не успях да си намеря работа и се върнах". Към нас се приближи възрастен мъж, който караше количка с пълен чувал с отпадъци. "Ето с този бяхме във Виена" - каза ми Андрей. Повече не го видях. Казаха ми, че си е намерил работа. Може би потенциалната възможност да бъде показан от мене го е накарала да потърси нещо друго, от което няма да се срамува. Младият човек по-трудно се примирява и винаги има повече изходи.
  Още след първия контакт с тези хора, установих, че тяхната работа мирише. Въпреки че носят куки за закачане и измъкване на бутилките и ръкавици, дрехите и сякаш телата се вмирисват. Преди да предадат отпадъците, те ги вадят от чувалите и ги сортират. Цветната пластмаса струва по-евтино и когато е смесена, се заплаща на по-ниската цена, затова всичко се разделя.
  Само след няколко часа стоене близо до пункта за вторични суровини, установих, че хората, прехранващи се от кофите за боклук, са много. Някои се занимават с това инцидентно, други от време на време, когато има нещо за предаване, а трети - постоянно. Това съвсем не означава, че всички в Столипиново са в нужда, много от жителите на квартала живеят в къщи на по два-три етажа и някои от тях, докато бездействат на улицата, наблюдават как моите герои събират и мъкнат отпадъците към пунктовете.
  Сборният пункт на събирачите на вторични суровини е под една бетонна плоча на 200-300 метра от мястото за предаване на пластмасата, където хората се пазят от слънцето или от дъжда. Тук сортират пластмасата, почиват си и пият кафе. На това място направих снимките.